Show

Sam svoj majstor! Kako odčepiti začepljene odvode u kupaoni i kuhinji?

Sam svoj majstor! Kako odčepiti začepljene odvode u kupaoni i kuhinji?

Svakom od nas se bar jednom začepila odvodna cijev u kupaoni ili kuhinji. To nije ništa čudno s obzirom na to da odvodne cijevi, osim vode, odnose i ostatke hrane pri pranju suđa ili kosu ako se radi o cijevima u kupaonici. Filteri koji se stavljaju na otvor odvoda mogu donekle pomoći, no i oni propuštaju dio nečistoća. S vremenom se sve te čestice nakupe i nastane zastoj.

To ne znači da odmah morate zvati majstora. Odvode lako možete odčepiti i sami – pomoću prirodnih sastojaka kao i specifičnih sredstava za čišćenje.

Počnite s prirodnim metodama za odčepljivanje

Prije nego pokušate s jakim sredstvima za čišćenje, iskoristite neke od jednostavnih prirodnih metoda koje pomažu kod slabijih začepljenja. Za odčepljivanje odvodnih cijevi u kuhinjskom sudoperu dobar je alat kipuća voda. Ona pomaže ako se radi o naslagama masti. Dovoljno je zagrijati kipuću vodu i periodično je ispuštati niz odvod kroz nekoliko minuta. Tako ćete otopiti naslage masti. Kako biste spriječili takva začepljenja, ubuduće pričekajte da se ulje ili mast ohladi i bacite je u smeće, umjesto u odvod.

Za odčepljivanje odvoda u kupaonici koriste se druge prirodne metode. Ovdje se često radi o nakupinama kose, bilo da govorimo o tušu, kadi ili umivaoniku. Stoga će vam biti od koristi čvrsta metalna žica ili čak vješalica. Nježno je gurnite u odvod i pokušajte uhvatiti nakupinu kose. Uspijete li, izvući ćete čep nastao od vlasi i vaše će cijevi biti kao nove.

Bezvremensko rješenje za mnoge stvari u kućanstvu su ocat i soda bikarbona. Oni u kombinaciji daju snažnu reakciju, koja je ipak dovoljno nježna da ne ošteti vaš dom. Ulijte malo octa i žlicu sode bikarbone u odvod, prekrijte krpom i pustite da ovi sastojci odrade svoje. Nakon nekog vremena isperite toplom vodom i vaš će odvod biti odčepljen

Iskoristite jače kemijske metode za gušća začepljenja

Ako prirodna sredstva ne pomažu, svejedno možete sami odčepiti odvod. Postoji široko tržište alata i sredstava koja vam omogućuju da budete sam svoj majstor. Prvi korak za srednja začepljenja je deterdžent za suđe. On ovdje igra istu ulogu koju igra pri čišćenju suđa – razgrađuje masti. Izlijte dvije žlice deterdženta, a zatim ga polijte vrelom vodom. Ova dva sastojka djelotvorno bi trebala razgraditi masti i odčepiti cijevi.

U situacijama kad nijedna od navedenih metoda ne funkcionira, znači da se radi o jačem začepljenju. Bilo da je riječ o komadima hrane, kosi, masti ili mrvicama od pranja odjeće – rješenje je isto. Odaberite neko od specijaliziranih sredstava za čišćenje i slijedite upute. Danas postoje i opcije koje su manje štetne za okoliš, a svejedno učinkovito odčepljuju cijevi. S ovim sredstvima potrebno je rukovati oprezno jer se radi o kemikalijama koje jako nagrizaju kožu, ali upravo zahvaljujući toj snazi bez poteškoća će odčepiti svaki odvod.

Dakle, uz ovih nekoliko metoda možete bez problema sami odčepiti cijevi i izbjeći skup dolazak majstora. Počnite sa slabijim metodama za slučaj da se radi o slabom začepljenju i postepeno se pomičite prema onim jačim.

Možda Vas zanima i ovo

Foto galerija