Održan prvi Land art festival u Malinu, sudionici i volonteri iz 10-ak zemalja svijeta

U Malinu je u nedjelju, 22. svibnja održan prvi Land art festival. I to u tematskom parku braće Pavletić koji već nekoliko godina privlači kreativce iz brojnih zemalja svijeta.

Autor: Brodportal | Datum objave: 25.05.2022


 Land art park Arteco Pavletić u Malinu ove je nedjelje postao sjedište okupljanja, usvajanja i dijeljenja znanja te kao i uvijek pozitivne energije.

Na festivalu svi su posjetitelji mogu vidjeti kako nastaju skulpture od prirodnih materijala. Učili su to od hrvatskih autora no i međunarodnih volontera koji su ovoga puta stigli iz brojnih zemalja Europe i svijeta.  Prvi puta u parku je ovih dana nastala pješčana skulptura. 

"Volimo pijesak i volimo raditi s pijeskom. Ovo je to što smo mogli napraviti. Je li ovo tvoja prva skulptura od pijeska? Je, ovo je prva skulptura, bila smo vrlo entuzijastična s mojim partnerima. Nije ispalo kako smo stvarno htjeli, ali dali smo najbolje od sebe", kaže Zane iz Latvije.

"Ovo je hobotnica. Ja i moj tim smo radili na njoj tri dana. Jučer je bila kiša, bilo je malo opasno za našu hobotnicu", dodaje Megy iz Gruzije.

Lokalni i međunarodni volonteri imali su priliku vidjeti i kako nastaju skulpture od vinove loze. Jedinstvene su to art kreacije braće Pavletić nastale upravo u ovom parku prije nekoliko godina. S drvetom su radili i volonteri iz Turske. 

"Ovo je prva faza izrade skulpture. Skulptura treba više vremena za izradu, možda tjedan dana. Sada samo želim napraviti promjenu, da lice izgleda mekše", objašnjava Baran iz Turske.

Veličinom možda ne, ali težinom najveća skulptura je od betona i na njoj se radi već duže vremena.  

Brojni posjetitelji odlučili su sunčanu nedjelju provesti upravo ovdje na Land art festivalu. Neki su razgledavali, drugi se i okušali u izradi. 

U kontaktu sa zemljom, prirodom, ekološki osviješteni i naučeni živjeti u zajednici – to su samo neki od benefita koje će sa sobom iz ovog tematskog parka ponijeti međunarodni volonteri. 

"Naučila sam kako živjeti s grupom, kako dijeliti stvari, kako raditi u ovakvom okruženju. Ovo je prvi puta da sam u komunikaciji s prirodom i okruženjem", ističe Keso iz Gruzije.

"Nisam nikad radila ove stvari prije. Ali uživam. Radimo u vrtu, uzgajamo povrće, to je moja omiljena aktivnosti ovdje", dodaje Rugy iz Azerbajdžana.

"Brinuli smo se za park, nastojali da izgleda bolje, radili smo skulpture. Volimo našu zajednicu , raditi zajedno, biti tim", govori Melisa iz Brazila.

"Živim u urbanom gradu i nisam ni znala da toliko volim prirodu. Kada se ujutro probudim, odem u prirodu, osjećam kako mi energija prolazi kroz tijelo i stvarno je nevjerojatno iskustvo", napominje Anna iz Gruzije.

"Ovaj dio Hrvatske je stvarno predivan zbog krajolika. Sve je zeleno i polja su svugdje. Ja dolazim iz velikog grada i stvarno je umirujuće biti ovdje", nadodaje Ocean iz Francuske.

Volonteri i posjetitelji okušali su se i u izradi skulpture od slame koje je vodio Nikola Faler, umjetnički voditelj Udruge "Slama".

Skulptura je na kraju festivala nestala u vatri. Braća Pavletić, osnivači parka i udruge Arteco ponosni su jer su od početne eko i turističke ideje danas došli do udruge koja funkcionira po modelu društvenog poduzetništva. 

Udruga najavljuje i novi jesenski festival. Bit će to Legen fest tijekom kojega će između ostaloga oživjeti kroz skulpture od prirodnih materijala likovi iz bajke Ivane Brlić Mažuranić. 

Zadnje vijesti

Nikoga briga, a ružno, prijeteće

Vrijedno priznanje dr. Šimi Benešu

Poraz brodskih odbojkašica na domaćem terenu

NAJČITANIJE DANAS

FOTO GALERIJA

Neponovljiva Jasna Zlokić na božićnom koncertu SBTV-a publiku vratila u neka sretna vremena

FOTO GALERIJA

Brođane iznenadio i oduševio pravi sveti Nikola!

Brođane na glavnom gradskom trgu zabavljale Slavonske lole

Vanna svojim vječnim hitovima zagrijala Advent iz davnina i rasplesla Brođane

Dodjelom godišnjih volonterskih nagrada obilježen Međunarodni dan osoba s invaliditetom

Advent iz davnina u Slavonskom Brodu čudesno je putovanje pričama Ivane Brlić-Mažuranić