Vijesti

Božićna priča u Malinu uz volontere iz cijele Europe

 Mladi volonteri su koji su iz čitave Europe stigli u Tematski park braće Pavletić, i ovdje odlučili provesti blagdane.

"Hrvatsku volim otprije, ovdje imam prijatelje i rad u Udruzi Arteko Pavletić za mene je bio novi izazov, koji se pokazao i kao veliki užitak", rekla je Mariami iz Gruzije.

Ukupno deset volontera došlo je pomoći u uljepšavanju i ukrašavanju Tematskog parka. Na pitanje zašto su izabrali baš ovo malo mjesto u Općini Oriovac, odgovaraju. 

"Uključena sam u Europske snage solidarnosti, i vidjela sam da na ovom mjestu trebaju pomoć. Bila sam zainteresirana za projekt, ali nisam zapravo znala gdje točno idem", objašnjava Ruth iz Španjolske.

U Malino su došli više naučiti i o hvatskoj kulturi i tradiciji. Bave se različitim aktivnostima, između ostaloga, i izradom skulptra po kojima su braća Pavletić koja su i započela ovu priču, prepoznateljivi. 

Sve je još ljepše u Božićno vrijeme kada na ovom mjestu oživi adventska priča koja nosi naziv "Božićna svjetlost". Uz skulpture, adventski sajam, hobitske kuće, tu su naravno Djed i Baka Mraz. 

Božićnu priču, upotpunio je i Tamer iz Turske. 

"Nosim kostima vilenjaka. Ovo je za mene jako zanimljivo jer je ovo moj prvi Božić, mi ga u Turskoj ne slavimo. Jako mi se ovdje sviđa jer dolazi mnogo djece, a mi ih animiramo. Uživam", govori Tamer iz Turske.

Božić se ne slavi ni Milana. Međutim, u Hrvatskoj joj se, kaže, iapk najviše sviđa nešto drugo. 

"Najviše mi se sviđaju ljudi, jako su dragi. Saznala sam da imamo mnogo sličnosti, iako mi u Azerbajdžanu ne slavimo Božić", ističe Milana iz Azerbajdžana.

U Hrvatsku su došli još u studenom i ostaju do sredine siječnja. Vrijeme će popuniti brojnim aktivnostima, kao i do sada. 

"Uređivat ćemo ovaj park, radimo drvene skulpture po kojima je ovo mjesto poznato, uče nas kako da ih izrađujemo, imamo radionice. Za nas ovdje ima puno prilika", kaže Priscilia iz Francuske.

"Došli smo ovdje otkriti novu kulturu, a posebno nas je zanimala ova božićna priča", dodaje Lola, također iz Francuske.

Svake godine ovaj park zaogrne božićno ruho, a ljestvica se od Božića do Božića, samo podiže. Sve ovo moguće je razgledati do Sveta tri kralja. Park je otvoren za sve. 

Možda Vas zanima i ovo

Foto galerija