Vijesti

Roda "nestala", okolišni park zarastao u korov

Roda "nestala", okolišni park zarastao u korov

 U parku prekoputa slavonskobrodskog željezničkog kolodvora, na mjestu gdje je godinama putnike namjernike i Brođane "dočekivala" i "ispraćala" statua rode, sinonim za meridijanima i paralelama (pre)poznatu priču o vjernosti dviju brodskih roda, Malene i Klepetana, koji su ovozemaljski svijet obogatili sa 66 ptiča, zamijećeno, dulje vremena nije na svome mjestu. Park oko i unutar postamenta statue rode umjesto, kao prije, u cvijeću, "krasi" u korov zaraslo cvijeće i nepokošena trava.

Puno je Brođana i putnika namjernika (pri)upitalo je što se dogodilo, zašto je tomu tako, zar je ljubav meridijanima opjevanom paru brodskih roda s protekom vremena, a uginućem Malene, tek tako iščezla.

I prije je statua rode s postamenta bi(va)la na kraće vrijeme uklonjena radi restauracije, da perje na rodi bude bijelo a ne, zbog zagađenosti zraka u Brodu, sivo. Neslužbeno, navodno, da je to i sada slučaj, navodno je da je "roda" (opet) na preopravku, ali problemi su, te, kao, nema radnica koje su to inače radile, pa godišnji, pa ljeto, i sve to, sl. 

No, ako je Slavonski Brod u pravom turističkom smislu doista prepoznat onda je to, što god mislili, po rodama Malenoj i Klepetanu, to je ključna činjenica. I, zato, zar trebaju mjeseci da se preopravka statue rode netko zaozbiljno prihvati i statuu vrati natrag gdje je joj je (bilo) mjesto. A, ako je tomu doista tako to nikako ne znači da "rodin" park treba i smije zapušteno izgledati ovako kako već dugo izgleda.  

 

Možda Vas zanima i ovo

Foto galerija