Show

"Želja nam je da u Slavonskom Brodu vino i vinska kultura ponovno zažive"

"Želja nam je da u Slavonskom Brodu vino i vinska kultura ponovno zažive"

Foto galerija

 Slavonskobrodski Katarinski sajam koji je ove godine proslavio jubilarnu 25. obljetnicu održavanja posebno je privukao pažnju brojnih posjetitelja jer se u sklopu Sajma održao 1. Festival vina pod nazivom „SlaVinski Brod“. Festival je trajao tri dana, od četvrtka do subote, a posjetitelji su osim ponude vrhunskih vina mogli uživati i u glazbenim točkama. Na Festivalu su se prezentirale ukupno 6 vinarija od kojih je 5 bilo iz brodskog područja – Vinarija Gošćak, Vina Jurković, Vina Kraljić, Vinarija Stanić, Vinarija Šprajc te Vinarija Soldo iz Vetova.

U četvrtak je u 18 sati upriličeno službeno otvorenje Festivala uz predstavnike gradske uprave, gradonačelnika Mirka Dusparu i dogradonačelnicu Marinu Martić-Puača, predstavnike lokalnih medija te predstavnike izvršnog organizatora Marija Pejića (Brod-Turist) i suorganizatora – Hrvatsko pjevačko društvo „Davor“ iz Slavonskog Broda. Na početku je sve prisutne uime organizatora pozdravio predsjednik Hrvatskog pjevačkog društva „Davor“, Robert Wachtler i poželio ugodne vinske trenutke svim posjetiteljima. Pritom je istaknuo da su za organizaciju Festivala ponajviše zaslužni dvojica članova Društva i vinski entuzijasti Dalibor Velički i Dino Klem, ali i ostali članovi koji su prihvatili ovu ideju i uključili se u njezinu realizaciju. 

„Želja nam je da u Slavonskom Brodu vino i vinska kultura ponovno zažive. Sudeći prema posjećenosti Festivala kroz sva tri dana, očito je da interes u našem gradu za to postoji“, rekao je Dino Klem i najavio da u Brodu uskoro možemo očekivati nove vinske događaje.

Gradonačelnik Mirko Duspara prisjetio se kako su HPD „Davor“ i vinska promotorica Marija Vukelić u mjesecu rujnu ove godine organizirali jedinstveni vinski događaj „Graševina a cappella“ te ga raduje što nakon nešto više od dva mjeseca u Slavonskom Brodu može svjedočiti novom obliku promocije vina i vinske kulture. 

Za dobru atmosferu prvoga dana Festivala pobrinuli se Marko Rušnov na saksofonu i Danijel Leko na gitari

U petak su se, prema želji organizatora, posjetiteljima predstavili vinari Ivan Gošćak, Domagoj Šprajc i Đurđica Jurković. Dino Klem je predstavio mladu polusuhu graševinu vinarije Gošćak i rajnski rizling vinarije Jurković, a Dalibor Velički prezentirao je Cabernet Sauvignon vinarije Šprajc. Zabave i dobre glazbe nije nedostajalo ni drugoga dana Festivala zahvaljujući Emiru i Renatu, popularnom brodskom dvojcu na gitarama.

U subotu je „SlaVinski Brod“ na Katarisnkom sajmu već bio prepoznato mjesto na kojem se kušaju dobra vina. Okupljenima je Dalibor predstavio Vinariju Stanić i Vina Kraljić, a Dino je u razgovoru s Mirkom Soldom progovorio o vinima obiteljske Vinarije Soldo iz Vetova. Brodski Intermezzo bend svirao je obrade jazz i swing uspješnica, a publika nije skrivala svoje oduševljenje. 

„Vinari i posjetitelji s kojima sam razgovarao nisu skrivali svoje zadovoljstvo s idejom i koncepcijom festivala što nama organizatorima daje potvrdu da je ovakav događaj u Slavonskom Brodu pun pogodak, a s obzirom na to da smo u sva tri dana primijetili velik odaziv naših sugrađana, ali i posjetitelja iz drugih gradova, ovakav ili sličan događaj trebat će organizirati u većem prostoru i s većim brojem vinara“. zaključuje Dalibor Velički. 

Možda Vas zanima i ovo

Foto galerija