Kolumne

Prvo desetljeće BrodPortala puno izazova, ali i lijepih priča

Prvo desetljeće BrodPortala puno izazova, ali i lijepih priča

Točno u podne 15. veljače 2013., sada prije točno 10 godina s radom je počeo BrodPortal, internetski portal koji će donositi vijesti o Slavonskom Brodu i okolici, pratiti politička, gospodarska, kulturna, zabavna i sportska događanja. Donositi priče o poznatim Brođanima, javnosti predstavljati one koji će to tek postati, pozornost donijeti onima koji to zaslužuju.

Malo tko je računao da će prvo desetljeće BrodPortala bili izazovno kako je bilo. Već prve godine imali smo lokalne izbore na kojima se nisu birala sredstva, a letjele su čak i šake. Nakon godina pregovora i dogovora konačno smo 1. srpnja postali članica Europske unije. Iduća, 2014. godina donijela je nezapamćene vodostaje rijeka, Sava je prijetila Slavonskom Brodu i cijeloj Brodsko-posavskoj županiji. Bilo je važno ljudima pružiti prave informacije kako primiti, ali i pružiti pomoć. Godine 2015. Slavonski Brod postao je dio migrantske krize, a svakodnevno su kroz prihvatni centar na Bjelišu prolazile tisuće migranata u potrazi za boljim sutra.

Uskrs 2018. ostat će zapamćen kao Uskrs bez pitke vode zbog zagađenja vodocrpilišta na Jelasu, incidenta za koji se ni dan danas ne zna što mu je uzrok. Cijelo vrijeme Brođani su se borili sa zagađenim zrakom, prosvjedovali na ulicama i trgovima, ali s malo uspjeha. Intervenirala je i predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović kod ruskog predsjednika Vladimira Putina jer se smatralo da je rafinerija u Bosanskom Brodu glavni uzročnik zagađenja. No, do smanjenja zagađenja s bosanske strane došlo je tek eksplozijom u rafineriji zbog koje se ona većim dijelom zatvorila i, prema dostupnim nam informacijama, i danas radi u ograničenom kapacitetu. U našim prostorima osjetili su se i potresi u Zagrebu i na Banovini, ali sve ovo bio je samo uvod u 2020. i pandemiju koronavirusa koja još nije službeno završila. Zatvaranje, epidemiološke mjere, cijepljenje, popuštanje mjera, svega toga se i predobro sjećamo, pa bolje ne ići u detalje. Kako se epidemija stišavala, počeo je rat u Ukrajini, a svjetska tržišta podivljala kao i cijene u posljednjih godinu dana.

Sve to pratili smo iz dana u dan, objektivno i nepristrano prenosili našim čitateljima, nastojeći im dati potrebne informacije kako bi znali što se događa u njihovom gradu i županiji. Nastojali smo pokriti sve, dati potpunu sliku života na ovom prostoru. Izvještavati o važnim političkim odlukama vlasti, gospodarskim događanjima, promjenama u školstvu i zdravstvu, svjedočili smo stvaranju Sveučilišta u Slavonskom Brodu,nazočili folklornim, kulturnim i zabavnim događanjima, slavili sportske uspjehe mladih Brođana, a bilo ih je na sreću. Nismo pokleknuli trendu clickbait naslova i žutila koje se uvuklo u online medije. Ništa nas nije više veselilo kada jedna pozitivna priča odjekne među čitateljima i bude najčitaniji članak toga dana, tjedna ili mjeseca.

Na prvom mjestu uvijek su nam bili čitatelji, hoće li oni imati koristi od vijesti pročitane na BrodPortalu, hoće li ih ona informirati, ali i zabaviti. A, čitatelji su nam svih ovih godina ostali vjerni. Pokazuje to stabilna čitanost kroz sve ove godine s porastom u kriznim situacijama, što je i očekivano. Gradili smo istovremeno i publiku na Facebooku nastojeći komentare učiniti civiliziranim, a rastao je i broj pretplatnika na YouTube kanalu BrodPortala i SBTV-a s kojim od prvoga dana dijelimo prostore i resurse donoseći dodatnu komponentu našim članicama i video sadržaj po visokim televizijskim standardima.

Ekipu BrodPortala čine i činili su brojni etablirani novinari poput Borisa Gajdukova i Josipa Šebalja, ali i mlada imena koja su se kroz BrodPortal gradila i stjecala iskustva poput Ratka Martinovića i Ivane Šimac, koji danas rade na nacionalnoj razini. 

Kako će izgledati idućih deset godina, teško je reći s obzirom na sve nepredvidive događaje u prvom desetljeću, no sigurno će se misija izvješćivanja i informiranja čitatelja nastaviti jednako kao i do sada.

Sretan nam rođendan i hvala svim čitateljima što nas prate!

Možda Vas zanima i ovo

Foto galerija