Vijesti

Održan 1. Eko fest(ival) na jezeru Petnja: kako izgleda budućnost održivog turističkog i gospodarskog razvoja u viziji mladih inovatora?

Foto galerija

 Znanost, ekologija, turizam, priroda, održivi razvoj – sve je to obuhvatio prvi Eko fest(ival) Petnja, koji je održan u utorak, 20. lipnja, na Jezeru Petnja. Organizaciju potpisuju Udruga mladih inovatora INNCRO-IT iz Slavonskog Broda i Općina Sibinj, u sklopu projekta ESSB, kojega provodi ta udruga, uz financijsku potporu Europske unije i fonda Europskih snaga solidarnosti. 

Turizam u Slavoniji neiskorišten je potencijal za održivi razvoj. Inovativna rješenja imaju mladi iz slavonskobrodske udruge INNCRO-IT koji su, uz podršku Općine Sibinj, organizirlai prvi Eko festival na jezeru Petnja. Dio je to aktivnosti projekta kojega provodi ova udruga mladih inovatora, kojoj je predsjednik Roko Lukenda, poznati slavonskobrodski genijalac zaljubljen u robotiku i inovacije, koji za razliku od mnogih mladih nije otišao iz Hrvatske nego ostao u svom gradu i unatoč svim protivnim vjetrovima odlučio svoje znanje, vještine i ideje ostvariti za boljitak svih generacija. 

 
A, kako spojiti znanost, ekologiju, održivi gospodarski razvoj i turizam - o tome su u panel raspravi svoja iskustva i ideje razmjenili mladi poduzetnik Dario Ferreri; osnivač udruge Bikademy Krešimir Herceg, Roberto Vdović iz FabLaba Hrvatska te Lidija Vukojević, predsjednica udruge Eko Brezna. "Treba nekad poslušati i mlade koji imaju sjajne inovativne ideje za budućnost održivog gospodarskog razvoja", zaključili su panelisti. 
 
Potom je predstavljanje i projekt Općine Sibinj – Petnja u budućnosti. Projekt je na inicijativu Općine Sibinj započet prije godine dana. Izgleda vrlo futuristički i bit će zasigurno, kaže nam općinski načelnik Josip Pavić, temelj razvoja turizma ne samo ove općine, nego i velikog dijela Slavonije. Arhitektonsko rješenje projekta potpisuje Kata Marunica, iz zagrebačke arhitektonske tvrke NFO."Prije godinu dana, u suradnji s Općinom Sibinj, počeli smo istraživati turistički potencijal ove lokacije i izrađivati studiju. Čim smo obišli ovo područje ostali smo oduševljeni. Tim više jer je u blizini prometnica, a opet je toliko zvučno izolirano. Što god radili, želimo očuvati upravo sve ono što Petnja jest danas. Tako bismo, primjerice, šetnicu kroz krošnje radili bez ugrožavanja postojećih stabala i korištenjem laganih materijala. Cilj nam je aktivirati uvale. Najveći izazovi su, pritom, dizanje/spuštanje jezera ovisno o godišnjim dobima pa bi rješenje za to bili fleksibilni pontonski sustavi.", kazala je Marunica. Izvore financiranja vide u fondovima Europske unije. A za provedbu ovakvih vizionarskih projekata, načelnik Pavić polaže nade u suradnji s mladim znanstvenicima i inovatorima i poručuje kako će učiniti sve da ih zadrže na svom području.
 
 
Na obali jezera Petnja, uz središnji splav, ovih će dana svim posjetiteljima biti na raspolaganju i pametna solarna ležaljka, inovacija Roka Lukende i njegovih mladih suradnika iz udruge INNCRO-IT. Ideja je, kaže nam Roko, nastala prije pet godina, prototip se očekuje ovih dana na Sveučilištu u Slavonskom Brodu, a do kraja godine izradit će i finalni proizvod za tržište. Solarna ležaljka na Petnji bit će besplatna za kroištenje svim građanima.  


 
A i čuveno brodsko izletište Petnja s akumulacijskim jezerom napokon je dobilo i pristup internetu. "Prvi je to satelitski internet na otvrenom javnom prostoru u Slavoniji, ako ne i šire, i drago mi je da će od sada svi izletnici i posjetitelji imati pristup signalu interneta na Petnji, te ako kome i pozlije, bez poteškoća moći nazvati Hitnu pomoć", kaže Roko Lukenda. Istaknuo je kako ga najviše veseli raditi u ruralnim sredinama jer su ljudi entuzijastični i slobodni. "Osjećam se kao kod kuće, kao u obitelji. Sve smo dogovarali, međusobno se poštovali i zato sve u konačnici izgleda kako smo zamislili. Nadamo se da ćemo na sljedećem EKO FEST-u biti okruženi bagerima i da će krenuti ostvarenje barem dijela ideja", dodao je.  U okviru programa Eko festa Petnja, održano je niz radionica i prezentacija inovativnih proizvoda u kojima su sudjelovali učenici sibinjske Osnovne škole. 
 
 
 
 
foto: Ivica Vlašić

 

Možda Vas zanima i ovo

Foto galerija