Priče

Nakon nagrade za glumački doprinos i kreaciju Dora Pejić još odlučnija u glumačkom pozivu

Nakon nagrade za glumački doprinos i kreaciju Dora Pejić još odlučnija u glumačkom pozivu

Svojom glumom, mlada brodska glumica Dora Pejić očarala je žiri na 25. Susretu profesionalno vođenih kazališta za djecu i mlade Hrvatskog centra Assitej u Bjelovaru.

Dobitnica je posebne nagrade za glumački doprinos i kreaciju za ulogu Anne Frank u predstavu "Anna".

"Bili smo i prošle godine na tom istom festivalu kada je bio u Rijeci i tada smo osvojili nagradu što je bilo isto neočekivano, a sada smo se vratili s drugom predstavomi stvarno mi je bilo prelijepo u Bjelovaru ta dva dana, uživala sam ne samo što smo imali priliku nastupati negdje i pokazat se, nije mala stvar otići u Bjelovar na takav festival među takvu konkurenciju, a osim toga mogli smo gledati druge predstave i preko toga saznati nešto novo, kako drugi rade, naučiti nešto",kaže mlada slavonskobrodska glumca Dora Pejić.

Dok su pripremali predstavu, kaže, nisu ciljali na to da će dobiti nagradu. Kako je pred žiri, sastavljen od plesne pedagoginje Sanje Petrovski, redatelja Vanje Jovanovića i glumca Ognjena Milovanovića izašlo 12 predstava, može se reći da je konkurencija bila velika.

"Ostajali smo na okruglom stolu nakon svake predstave i slušali komentare žirija jer smo na sve gledali da od nekih tih komentara možemo upiti i primijeniti na naš rad. Što se tiće same izvedbe, imali smo sreću da smo nastupali u 9 sati ujutro što je definitivno bilo izazovno i sam prostor nam je bio novost jer predstava je rađena za manje prostor, dosta komorno i za manji broj ljudi, tako da je ovo bio izazov i ja sam uživala, a sigurna sam da su i moji kolege iz predstave Lucija i Ivan i na kraju i Matej", opisuje svoje iskustvo s festivala Dora.

Put do nagrade, ističe, nije bio lagan.

"Radili smo jako dugo, pripreme su bile svakodnevne i u cijeli proces smo ušli sporo, korak po korak bez žurbe i bilo je jako korisno, nekada i naporno jer došli bi do neke granice kada ne bi znali što dalje, ali uživala sam u cijelom procesu i sigurna sam da me cijeli proces promijenio, što mene kao osobu, što moj način razmišljanja o kazalištu općenito i definitivno mi je bio koristan, iskusila sam dio profesionalnog kazališta čime se na kraju krajeva i želim baviti u budućnosti",ističe Dora.

Ova predstava pripremljena je pod redateljskom palicom Mateja Safundžića. On je s Dorom imao prilike surađivati i prije realizacije ove predstave.

"Doru znam nekih osam, devet godina, upoznao sam ju kao djevojčicu na manifestaciji "U svijetu bajki Ivane Brlić-Mažuranić i već tada se vidio talent. Sama ideja da radimo predstavu Anna došla mi je kada je Dora bila osmi razred osnovne škole, dakle prije tri godine i cijelo vrijeme se ideja kuhala jer sam cijelo vrijeme smatrao da nije spremna i čekali smo da sazrije za takvu ulogu jer Anna Frank je živjela u takvim uvjetima da je meni sve teško shvatiti, a kamoli djevojčici od 17 godina pa smo sve to morali prolaziti kako bi vidjeli može li Dora iznijeti sve što sam od nje tražio", kaže Matej Safundžić, redatelj predstave.

Predstava je ostvarena u suradnji s brodskim kazalištarcima, Kazališnom družinom "Ivana Brlić-Mažuranić", Slavonskim Brodvejom i Satiričkim kazalištem mladih.

"Ovo je i dalje amaterska predstva, ali je rađena na prefesionalan način jer sjene nam je pomogao raditi Andrija Krištof koji je magistar glume i lutkarstva, imali smo krojačicu koja je profesionalno radila kostime", otkriva Matej.

Ovu predstavu, kaže, pripremili su kroz šest mjeseci. Probe su bile, gotovo svakodnevne.

"Bila mi je ovo savršena prilikada se bavim kazalištem onako kako ja mislim da se kazalištem treba baviti jer u profesionalnom kazalištu pa i kada je riječ o Kazališnoj družini tu su uvijek neki rokovi jer imaš ograničeno vrijeme za pripremu predstave prije premijere, za Annu nismo znali da ćemo izaći u studenom prošle godine jer s Annom smo mogli izaći itek sad. Plan je bio pratiti razvoj predstave i mjesec dana prije kada osjetimo da smo spremni najaviti premijeru. Tako je bilo na kraju", kaže Matej.

Velika im je stvar, zaključuje, što je njihov rad prepoznat u ovako širokom krugu ljudi. Ipak, mladi talent Dore Pejić prepoznaju svi koji su imali prilike surađivati s njom.

"Dora je fantastična i nadam seda će prebrodit sve one probleme koji je čekaju u glumačkom svijetu, da je dovoljno motivirana, a mislim da je. Oni problemi koji je čekaju kao profesionalnog glumca, a prije toga i kao studenta na akademiji, jer vjerujte mi to je jedna od najtežih visokoobrazovnih istitucija za polagat, radit i pohađati jer gotovo da nemate svog vremena, svo vrijeme pripada umjetnosti. Dora je pokazala spremnost, ne samo svojim radom na ovoj predstavi, nego i u prethodnim, ima širok dijapazon uloga koje može odigrati", kaže Silvio Stilinović, umjetnički voditelj Satiričkog kazališta mladih Slavonski Brod.

Iako posao glumca opisuje kao mukotrpan, vjeruje kako je Dora spremna zasukati rukave i postići siciljeve koje si je zadala.

"Matej Safundžić zaista je od nje razvio jednu već danas veliku glumicu i veselim se njezinoj budućnosti koju ćemo sigurno pratiti i na koju ćemo biti ponosni", ističe Silvio.

Mladoj Dori za sada je plan upisati Akademiju u Osijeku, kako bi tamo svoju glumačku karijeru dalje razvila. 

Ovaj članak nastao je uz potporu Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija

Možda Vas zanima i ovo

Foto galerija