Priče

21. LIRA NAIVA: U općini Podcrkavlje održan susret zavičajnih pjesnika Hrvatske i Vojvodine

21. LIRA NAIVA: U općini Podcrkavlje održan susret zavičajnih pjesnika Hrvatske i Vojvodine

Foto galerija

U općini Podcrkavlje ove je subote 16. rujna održan cjelodnevni susret pjesnika iz Hrvatske i Vojvodine! Riječ je o 21. susretu pučkih pjesnika „Lira naiva” koji se inače održava jednom godišnje od 2003., svake godine u drugom mjestu, a po drugi put u Hrvatskoj. Okuplja pjesnike koji pišu standardnim hrvatskim jezikom ili njeguju dijalekt. 

Organizaciju potpisuju „Hrvatska čitaonica” i Bunjevačko-šokačka knjižnica 'Ivan Kujundžić' pri katoličkom društvu 'Ivan Antunović' iz Subotice, ove godine u Podcrkavlju organizator je Općina Podcrkavlje, a za sve je zaslužna hrvatska zavičajna književnica i pjesnikinja iz Tomice Ružica Todorović, koja je bila inicijator i domaćin susreta. Okupilo se 50-ak zavičajnih  pjesnika iz Hrvatske i Vojvodine. Priređen je cjelodnevni program. 

Sve je počelo svetom misom u župnoj crkvi sv. Ivana Apostola u Podcrkavlju koju je predvodio župnik vlč. Andrzej Tylicki, te prijemom kod načelnika Općine i svečanim ručkom u dvorani DVD-a Podcrkavlje. Nakon ručka uslijedio je posjet rodnoj kući Dragutina Tadijanovića u Rastušju i 'pjesnički krug'. U večernjem dijelu programa 30-ak je pjesnika recitiralo svoje pjesme te su na taj način okupljenima predstavili zbirku pod nazivom "Duša od zlata", koju je uredila prof. Katarina Čeliković, a izbor zastupljenih autora priredila Klara Dulić Ševčić. Svaki je pjesnik darovao po jednu knjigu nekome u publici. U prigodnom programu spletom slavonskih pjesama i plesova nastupio je KUD 'Krešimir Šimić' iz Podcrkavlja.

 Među brojnim uzvanicima na susretu su bili i predsjednik Društva Hrvatskih Književnika Slavonije i Baranje prof. Mirko Ćurić;  doc. dr. sc. Irena Krumes, profesorica na Sveučilištu u Slavonskom Brodu i dopredsjednica Ogranka Matice hrvatske u Slavonskom Brodu; Ružica Bobovečki, ravnateljica Gradske knjižnice u Slavonskom Brodu; načelnik Općine Podcrkavlje Tomislav Trtanj, općinska pročelnica Natali Matošević, te viša stručna suradnica u Općini Marija Pandurić, predsjednica KUD-a "Krešimir Šimić" Ivana Mirosavljević, predsjednik DVD-a Podcrkavlje Vlado Tadijanović, skrbnik ostavštine Dragutina Tadijanovića i predsjednik Društva "Dragutin Tadijanović" Miroslav Bjelobrk; u ime Hrvatske čitaonice, Subotica: prof. Katarina Čeliković,  v.d. ravnateljice Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata (koja je pokrenula i utemeljila ove Susrete u svrhu očuvanja hrvatske riječi i kulturne tradicije), preč. Josip Štefković, predsjednik Katoličkog društva „Ivan Antunović“, Subotica; u ime Hrvatskog nacionalnog vijeća Vojvodine Renata Kuruc, te posebna gošća u programu prof. dr. sc. Emina Berbić Kolar, dekanica Fakulteta za odgojne i obrazovne znanosti Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku. 

*Ovaj članak nastao je uz potporu Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija. 

foto: Ivica Vlašić

Možda Vas zanima i ovo

Foto galerija