Sport

Košarkaška karijera Leona Fajdetića, od igrača do trenera i mentora

 Leon Fajdetić rođen je u Otočcu u Lici te će 28. rujna napuniti 63 godine. Sa 7 godina je iz Like s roditeljima preselio u Rijeku i već s 12 počeo je igrati košarku u Kvarneru. U riječkom klubu prošao je sve uzraste sve do seniora te je dvije sezone igrao i Prvu saveznu ligu bivše države.  Kada je imao 20 godina otišao je u Kraljevicu u kojoj je bio 3 sezone, da bi 1982. došao u Slavonski Brod u tadašnji Oriolik. Za kraj karijere od 1987. pa do 1990. igrao je u Oriovcu u kojem je završio njegov igrački period.

Leon Fajdetić je u ondašnjem slavonskobrodskom Orioliku proveo punih 5 sezona, dok se klub u to vrijeme natjecao u trećem rangu natjecanja. Bila je to republička ili Hrvatska liga, dok je Fajdetić u Slavonski Brod došao prije svega zbog posla, a ne zbog košarke.

Nakon završetka igračke karijere 1991. godine Leon Fajdetić otvara prvu školu košarke u gradu koju zbog ratnih stradanja od početka nije mogao pravilno ustrojiti. Otišao je Hrvatsku vojsku, a nakon završetka Domovinskog rata od 1994. godine Škola košarke Brod počela je sa svojim pravim radom. U početku je bilo 200 polaznika kojih je kroz godine kasnije bilo između 150 i 100.

U godinama dok je postojala Škola košarke Brod kroz nju su prošli mnogi dobri igrači, dok su danas neki od njih i treneri. Tako je Luka Svilar kondicijski trener u španjolskiom euroligašku Baskoniji, dok je Dražen Orešković instruktor u HKS-u. Od ostalih, Ivan Kovač je bio kapetan kadetske reprezentacije Hrvatske, a danas radi na kondicijskoj pripremi sportaša. Od aktivnih košarkaša koji još uvijek igraju, prve poteze u Školi košarke Brod naučili su Petar Ćosić koji igra u Austriji i Sandro Rašić koji je danas član Cibone.

Osim osnova košarkaške igre Leon Fajdetić je u Školi košarke Brod uglavnom djecu učio dobrom dodavanju te da nema preuzimanja igrača.

Leon Fajdetić je 2017. godine zatvorio Školu košarke Brod te se povukao. Od košarke danas u Poreču organizira Božićni turnir za mlađe uzraste te je do sada odradio 16 takvih turnira. Prošle godine bilo je 167 ekipa te je u 3 dana odigrano 325 utakmica. Turnir je međunarodni te na njega dolaze klubovi iz 14 Europskih zemalja, dok ga Fajdetić organizira u suradnji s Brođaninom Željkom Ciglarom. Vrlo vjerojatno je da će Fajdetić zajedno sa Željkom Ciglarom i ove godine od 26. do 29. prosinca u Poreču organizirati Božićni turnir. Za nekoliko budućih godina taj turnir i njegovu organizaciju želi prepustiti sinu Bruni, Ivi Ciglar Brkić i Davorinu Rupčiću.

Možda Vas zanima i ovo

Foto galerija