Vijesti

Iz otključanog parkiranog automobila otuđio dva mobitela

Iz otključanog parkiranog automobila otuđio dva mobitela

 U Slavonskom Brodu, u Gundulićevoj ulici, dana 1. prosinca, u vremenu od 8 do 13.30 sati, nepoznati počinitelj je iz otključanog parkiranog osobnog automobila otuđio dva mobitela, oštetivši 45-godišnjakinju za nekoliko tisuća kuna. Policijski službenici nastavljaju daljnji rad u cilju pronalaska počinitelja kaznenog djela krađe, procesuiranja i pronalaska otuđenih mobitela.

Policija savjetuje građane da poduzmu mjere samozaštite kako ne bi postali žrtvom kaznenog djela. Treba imati na umu, da će potencijalni kradljivci iskoristiti priliku ukoliko naiđu na otključan automobil. Posebna motivacija za krađu su torbice, novčanici, laptopi, osobni dokumenti i drugi vrijedni predmeti ostavljeni u unutrašnjosti automobila. Vlasnici bi također mogli ostati i bez automobila ukoliko u unutrašnjosti ostave ključ ili u kontakt bravici. 

Sukladno odredbama Zakona o sigurnosti prometa na cestama (čl. 88), propisane su obveze vozaču prije nego napusti, odnosno ostavi vozilo. Dakle, dužan je poduzeti sve mjere kojima se sprječava da vozilo samo krene s mjesta na kojem je ostavljeno ili da ga neovlaštene osobe stave u pokret (isključiti rad motora, zatvoriti prozore, zaključati vozilo i ključeve uzeti sa sobom i sl.). Za ovaj prekršaj propisana je novčana kazna u iznosu od 300 kuna, a koja je ista i za prekršaj ostavljanja prometne dozvole u vozilu bez nadzora. 

Stoga, kada kad napuštate vozilo, pa bilo to i na kratko, ugasite motor, izvucite ključ iz kontakta i zaključajte vozilo, ne ostavljajte ključeve i dokumente u vozilu, ugradite alarmni uređaj ili elektronsku blokadu motora. Skriveni prekidač strujnog kruga također je dobra zamisao, postavite dodatnu zaštitnu bravu ili polugu za blokadu upravljača, u vozilu ne ostavljajte vrijedne predmete na vidljivom mjestu, sva vrata i poklopac prtljažnika uvijek zaključavajte, ne ostavljate vozilo na zamračenom ili pustom mjestu dulje bez nadzora, prilikom uočavanja bilo kakvih sumnjivih događaja ili osoba neobičnog ponašanja u blizini vašeg automobila, ne dvojite već odmah prijavite policiji na broj 192.

Možda Vas zanima i ovo

Foto galerija