Priče

Hrvatski branitelji poručuju: Svake godine nas je sve manje!

Hrvatski branitelji poručuju: Svake godine nas je sve manje!

 Dvodnevnim programom, 15. i 16. rujna obilježen Dan hrvatskih branitelja Brodsko-posavske županije.

"Bilo je tu ružnih dana, kolega, prijatelja koji su dali svoje živote, ali je lijepo ovdje vidjeti sve branitelje i iz drugih postrojbi na obilježavanju ovog Dana hrvatskih branitelja", govori nam Ladislav Ostopanj, ratni zapovjednik Specijalne jedinice policije PU brodsko-posavske 

Jer svake ih je godine, poručuju hrvatski branitelji – sve manje. Dan hrvatskih branitelja Brodsko-posavske županije zato je postao dan ponovnog susreta, ali i dan podsjetnik na neka druga vremena koja itekako pamte. 

"Ovaj datum, 16. rujna nas sve sveže jer to je dan kada je osvojena vojarna u Slavonskom Brodu i skladište streljiva u Gromačniku, a dan ranije skladište u Bukovlju. Drago mi je što su sve braniteljske udruge zajedno položile vijence", kaže Branko Cindrić, predsjednik Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata Brodsko-posavske županije koja je organizator ovog obilježavanja.

Jer zajedništvo je, poručuju svi, ono najvrijednije što iz ratnih dana trebaju sačuvati. I sjećanje na sve one koji više nisu tu, a koji su slobodnu Hrvatsku platili onim najvrjednijim što su imali. 

"Kada stojimo ovdje na ovom mjestu i okrenemo se prema spomeniku na kojem je ogroman broj imena hrvatskih branitelja iz svih postrojbi hrvatskih dragovoljaca, policije i Hrvatske vojske tada moramo reći da su Slavonski Brod i okolica te hrvatska i bosanska Posavina dali jedan ogroman broj ljudi koji su u Domovinskom ratu dali svoje živote, dali svoje zdravlje, ali i ogroman broj drugih koji su doprinijeli da danas živimo u miru u slobodnoj Hrvatskoj", ističe hrvatski general Josip Lucić

Mir je, poručio je general Lucić, skupo plaćen, a danas je na svima nama da ga čuvamo i gradimo bolje društvo. U kojem mjesta mora biti i za hrvatske branitelje. Koji danas imaju drugačije potrebe. Svjesni su ih i u Brodsko-posavskoj županiji. 

"Podupiremo sve programe hrvatskih branitelja no vrlo bitna je ta sinergija, sinergijsko djelovanje s Vladom Republike Hrvatske, s nadležnim ministarstvima. Vlada Republike Hrvatske je puno uradila u poboljšanju uvjeta života branitelja, međutim branitelji ni ne traže puno osim prije svega poštovanja i zdravstvene skrbi jer to je sve starija i starija populacija", govori Danijel Marušić, župan Brodsko-posavske županije.

Ta populacija je, kada je najviše trebalo, dala sve što je imala. Svega što se događalo prije više od 30 godine, ponekad  se teško prisjetiti. Branitelji Brodsko-posavske svoj su doprinos dali na brojnim bojištima diljem Hrvatske, pa tako i u Vukovaru gdje se proteklog vikenda obilježila obljetnica Bitke za Vukovar

"Ovih dana imao sam tri ranjavanja, 13., 15. i 17. rujna, dva lakša i treći 17. koji obilježavam kao drugi rođendan, kada je postrojba Specijalne policije koja je od 2. svibnja ratovala u Vukovaru ostala na zapovjedniku desetine. Kada je krenulo 14., nebo je gorilo, i prije toga su na tukli svakodnevno, nismo imali mira", prisjeća se Ladislav Ostopanj.

Obilježavanje Dana branitelja i ove je godine organizirala Koordinacija udruga proisteklih iz Domovinskog rata. I ovoga puta održana je i Likovne kolonije "Boje Hrvatske nikada ne blijede", a u obilježavanje su uključeni i mladi, učenici Osnovne škole "Sibinjskih žrtava" iz Sibinja.

*Ovaj članak nastao je uz potporu Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija. 

Možda Vas zanima i ovo

Foto galerija