Vijesti
Kolumne
Sport
Show
SB danas
Atlantis
Kalendar događanja
Strip
Vijesti
Župan Marušić potpisao Europsku povelju o ravnopravnosti spolova na lokalnoj razini
U vijećnici Brodsko-posavske županije u četvrtak prijepodne održana je 4. sjednica županijskog Povjerenstva za ravnopravnost spolova.

 Svojom nazočnošću sjednicu su uveličali Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova RH Višnja Ljubičić, brodskoposavski župan Danijel Marušić i njegov zamjenik Damir Mirković, i dr.

Posebna prigoda nazočnosti Pravobraniteljice Ljubičić bila je potpisivanje Europske povelje o ravnopravnosti spolova na lokalnoj razini, koju je potpisao župan Danijel Marušić.

-Koristim ovu priliku i svim ženama čestitam Međunarodni dan žena 8.ožujka, s nadom i vjerom da to poštivanje žena ne bude samo u ovom danu nego tijekom cijele godine. S ovom Poveljom, koju je potvrdila i Skupština brodsko-posavske županije, mi preuzimamo određene obveze u smislu ravnopravnosti spolova i poštivanja svih odredaba Povelje. Vjerujem da poštivanjem općenito spolova možemo učiniti veliki iskorak ne samo u demokratizaciji društva nego i u pogledu napretka ove županije i cijele naše države-kazao je župan Marušić.

U povodu Međunarodnog dana žena župan je cvijećem nadario i novinarke koje rade za medije za područje Slavonskog Broda i šire.

-Kada govorimo o pritužbama za izravnu diskriminacijsku praksu koja se danas provodi u Republici Hrvatskoj s obzirom na muškarce i žene, u gotovo dvije trećine slučajeva radi se o diskriminaciji žena. Socioekonomska situacija danas za žene iznimno je loša i kada gledamo pritužbe iz područja obrazovanja, medija, politike, pristupa robama i uslugama, zapošljavanje, rad i socijalna sigurnost zauzima nesrazmjerno nakveći dio. Gotovo 50 posto pritužbi odnosi se na diskriminatorsku praksu vezanu za tržište rada. Ne samo da danas imamo takozvana muška i ženska zanimanja već ta segregacija je očita i izvjesna i na tržištu rada-rekla je, uz ostalo, Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić

VEZANI ČLANCI
IZ KATEGORIJE
NAJČITANIJE