Vijesti

Najveći potencijal prepoznat u projetima prekogranične suradnje

Najveći potencijal prepoznat  u projetima prekogranične suradnje

U velikoj vijećnici Županijske uprave danas je održan radni sastanak predstavnika Brodsko-posavske županije i  potpredsjednika Republike Srpske g. Davora Pranjića sa suradnicima. Na sastanku su u ime Brodsko-posavske županije nazočili župan dr.sc. Danijel Marušić, zamjenik župana Marko Šimić, predsjednik Županijske skupštine Pero Ćosić,  zamjenik ravnatelja Opće bolnice Dr. Josip Benčević prim. Boris Hrečkovski, dr.med,  resorni pročelnici kao i ravnatelji Javnih ustanova i Centra za razvoj BPŽ.

Teme današnjeg radnog sastanka bile su raznovrsne; suradnja u europskim projektima, buduća suradnja na svim poljima, kopiranje dobre prakse, usklađivanje rada zdravstvenih ustanova na pograničnom području, prekogranični projekti, obnova Katoličke gimnazije u Banjoj Luci, ovo su samo neke od tema o kojima se danas razgovaralo.

Župan je istaknuo kako su prekogranični projekti hvale vrijedni, te je pritom  podsjetio da je Brodsko-posavska županija kroz sličnu suradnju s Tuzlanskim kantonom osigurala energetsku neovisnost za 16 škola na području Brodsko-posavske županije.

Nakon sastanka u Županijskoj upravi, delegacija je obišla više različitih projekata koji su realizirani sredstvima iz fondova Europske unije. Posjetili su Luku Slavonski Brod, gdje ih je dočekao g. Marijan Jurić i  upoznao ih s  mogućnošću korištenja kapaciteta luke koja je direktno povezana s terminalom u Luci Rijeka, odakle željeznicom stižu kontejneri za područje Slavonije, južne Mađarske, Srbije i BiH.

Tijekom posjeta delegacija je posjetila i Opću bolnicu u Novoj Gradiški gdje su vidjeli novoobnovljene odjele dječje pedijatrije i dijalize sredstvima EU te solarnu elektranu.

Saatanak je nastavljen u Općini Okučani gdje su načelnik Okučana g. Aca Vidaković i načelnik Općine Gornji Boģićevci g. Pavo Klarić govorili o trenutnoj situaciji na području općinr te ih upoznali s postojećim projektima i govorili o mogućoj suradnji.

Možda Vas zanima i ovo

Foto galerija