Vijesti

Ministar Fuchs obišao škole stradale u nevremenu: Vlada će pomoći koliko zatreba

Ministar Fuchs obišao škole stradale u nevremenu: Vlada će pomoći koliko zatreba

 Ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs u srijedu u popodnevnim satima obišao je neke od školskih objekata teže oštećene u olujnom nevremenu koje je pogodilo područje Brodsko-posavske županije. Radi se, konkretno, o Industrijsko-obrtničkoj školi u Slavonskom Brodu te OŠ Blaža Tadjanovića PŠ Podcrkavlje i OŠ Ljudevita Gaja u Novoj Gradiški. U pratnji ministra bili su brodskoposavski župan Danijel Marušić, njegov zamjenik Marko Šimić, pročelnica županijskog UO za obrazovanje, sport i kulturu Anica Vukašinović te gradonačelnik Slavonskog Broda Mirko Duspara. 

-Nesporno, štete su ogromne. Kad su u pitanju škole onda smo još dodatno na neki način u vremenskoj stisci zato što se za mjesec dana približava početak školske godine i učenici se moraju vratiti u svoje razrede. Prema tome, pritisak je apsolutno na školama, osnivačima škola, na ravnateljima, županijama i gradovima i naravno da smo mi kao resorno Ministarstvo u pomoći tu ako nešto zapne ili gdje mi možemo pripomoći. Prva stvar je evidentirati štete, napraviti projekt i planove sanacije tih šteta, u 11 objekata ovdje štete su itekako značajne, bez troškovnika se ne može pristupiti bilo kakvim radnjama, to je apsolutni prioritet ako se nešto može zaštititi privremeno, nakon toga ili čak paralelno ići u zahvate da se izvođači pripreme za takvo nešto. Vjerujem da tu postoji dovoljno lokalne snage da se to odradi, ovo je izuzetna situacija koja će zahtijevati da se pojednostave neki postupci javne nabave, ovo je bila takva elementarna nepogoda zbog koje se ne mogu provoditi sve one procedure koje bi prolazile u nekim normalnim okolnostima, inače neće imati objekte gotove da bi djeca sigurno ušla u škole-rekao je, uz ostalo, ministar Fuchs.

Na području Brodsko-posavske županije oštećeno je 18 školskih objekata, od toga 11 teže. -Gruba je procjena štete oko milijun eura, jedna šteta uzrokuje i druge, prijave stižu i dalje. Sada je bitno, jako je bitno da se štete prijavljuju, rok je do ponedjeljka, 8 dana od nevremena, nama bi Vladina pomoć, nemamo vremena za provođenje javnih nabava, treba zaštititi ono što se da i može zaštititi-prisnažio je brodskoposavski župan Danijel Marušić. -Najteže su nevremenom pogođene škola u Vranovcima i Područna škola u Podcrkavlju, na ostalom školama su štete manje, imamo dosta srušenih stabala. Nadam se da se sve može odraditi, za sve trebaju značajna sredstva, treba brzo djelovati, jer je nova školska godina preblizu-istaknuo je brodski gradonačelnik Mirko Duspara. 

Možda Vas zanima i ovo

Foto galerija