Sport

Prije 52 godine košarkaši Oriolika izbacili Partizan iz Prve lige

 Prije tri dana, točnije 15. travnja 1971. godine dogodio se događaj koji je vezan za slavonskobrodsku košarku i njenu daleku povijest. Naime, prije 52 godine tadašnji Košarkaški klub Oriolik iz Slavonskog Broda igrao je u Sarajevu majstoricu za ostankom u ondašnjoj Prvoj saveznoj ligi bivše Jugoslavije. Premda je od tada prošlo puno godina vrijedi se prisjetiti tog događaja koji pamte stariji Brođani kada je Oriolik pobijedio Partizan te je ostao u Prvoj ligi.

Slavonskobrodska košarka ima lijepu povijest koje se prisjetio Vlado Dehlić kojeg mnogi Brođani poznaju pod nadimkom Likota. On je bio jedan od aktera utakmice koja se igrala 15. travnja 1971. godine u maloj dvorani Skenderija u Sarajevu. Bila je to druga sezona tadašnjeg Košarkaškog kluba Oriolik u Prvoj saveznoj ligi koji je na kraju prvenstva imao isti broj pobjeda kao i beogradski Partizan. Kako je u međusobnom omjeru također bilo izjednačeno igrala se majstorica u Sarajevu u kojoj je Partizan bio favorit. Međutim, favorit nije opravdao taj epitet jer je pobjeda sa 70:67 pripala košarkašima Oriolika koji su na taj način i 3. sezonu za redom ostali među prvoligašima, dok su beogradski Partizan poslali u Drugu ligu - istok.

Za utakmicu između košarkaša Oriolika i Partizana vladao je veliki interes, dok se u maloj dvorani Skenderija natiskalo 2.000 gledatelja, a čak 3.000 ostalo je bez svog mjesta na tribinama.

Uz Dehlića u ekipi Oriolika koja je Partizan izbacila iz Prve lige bili su Brođani: Ivan Palenkić, Vojo Vitas, Ivica Bošnjaković, Mirko Kolarić, te braća Ljubiša i Dragan Miljanović. Od igrača sa strane igrali su Zagrepčani Srećko Šute i Ivica Valek te Marijan Kolarović iz Pule. Trener i igrač ove generacije bio je Nemanja Đurić iz Beograda koji je protiv Partizana u toj majstorici u Sarajevu ubacio 24 koša, dok je 20 dodao Dragan Miljanović.

Košarkaški klub u Slavonskom Brodu osnovan je 1946. godine pod imenom Crvena zvijezda te je ubrzo postao Radnički, pa BSK i početkom 70.-ih godina Oriolik sve do raspada bivše države. 

Vlado Dehlić usporedio je vrijeme u kojem je on igrao košarku s ovom koja se igra danas. Stavio je naglasak na fizičku pripremu i snagu, dok su on i njegovi suigrači igrali iz zadovoljstva i velike ljubavi prema košarci.

Danas se hrvatska košarka nalazi u velikoj krizi i u njoj je puno problema. Još od 1995. godine ljubitelji loptanja pod obručima nadaju se medalji s nekog velikog natjecanja, međutim, nje i dalje nema.

Klub u kojem je nekada igrao Vlado Dehlić više ne postoji. Danas Slavonski Brod ima košarkaše Marsonije koji nisu nasljednici Oriolika i Svjetlost Broda koji je 15 godina igrao u A1 ligi Hrvatske, već su oni nastali iz Brodske škole košarke koja je osnovana kao Škola košarke Rehlicki.

Današnji Košarkaški klub Marsonia bori se za plasman u Prvu B ligu, dok će Partizan kojeg je Oriolik prije 52. godine poslao u tadašnju Drugu saveznu ligu bivše države uskoro igrati utakmice četvrt – finale Eurolige protiv Real Madrida. 

Možda Vas zanima i ovo

Foto galerija