Pravoslavni vjernici slave Uskrs

Pravoslavni kršćanski vjernici proslavljaju danas Uskrs, najveći i najstariji kršćanski praznik koji se slavi u spomen na Kristovo uskrsnuće, njegovu pobjedu nad smrću i nad grijehom.

Autor: Brodportal | Datum objave: 24.04.2022
Pravoslavni vjernici slave Uskrs


 Uskrsenje Kristovo u svijetu, osim srpske, danas slavi i ruska, grčka, bugarska i etiopska crkva, kao i jedan broj Eskima koji žive na Aljasci, ali i pravoslavni vjernici u Egiptu.

 
Crkvena učenja kazuju da je Isus raspet u petak, subotu je preležao u grobu, u Josipovom vrtu, dok se u nedjelju zorom osjetio snažan zemljotres i anđeo Božji sletio je na grob. Stražari koji su čuvali grob, u strahu su popadali kao mrtvi, a Isus je uskrsnuo.
 
Na Uskrs je, prema vjerovanju, prvo Marija Magdalena srela Krista, a potom se on ukazao i svojim učenicima. Samo učenik Toma, koji je bio odsutan, nije odmah povjerovao da je Krist uskrsnuo, pa je morao osobno da se uvjeri. Odatle je potekla u narodu uzrečica: „Nevjerni Toma“.
 
Prema odlukama Nicejskog sabora 325. godine, koje do danas poštuju sve pravoslavne crkve, Uskrs treba slaviti u prvoj nedjelji punog mjeseca posle proljetne ravnodnevice, ali obavezno posle hebrejske Pashe.
 
Uskrs može biti u razmaku od 35 dana, najranije 4. travnja, a najkasnije 8. svibnja po julijanskom kalendaru. Po gregorijanskom kalendaru, to je period od 22. ožujka do 25. travnja. Zbog toga je Uskrs pokretan praznik i praznuje se tri dana.
 
Za ovaj praznik vezuje se običaj darivanja jajima. Jaje je simbol obnavljanja prirode i života, što simbolizira Isusov izlazak iz groba i ponovno rađanje.
 
Prvo obojeno jaje, koje je po pravilu crvene boje, ostavlja se na stranu do sljedećeg Uskrsa i pridaje mu se posebna važnost.
 
Crvena boja simbolizira Isusovu prolivenu krv na Golgoti, ali i boju uskrsenja. Prvo jaje se smatra „čuvarkućom“, odnosno zaštitnikom kuće i zdravlja.
 
Marija Magdalena je rimskom caru Tiberiju, koji nije vjerovao u Kristovo uskrsnuće, dala crveno jaje i pozdravila ga riječima „Hristos Vaskrse“.
 
Danas je običaj da uskrsno slavlje počinje posle jutarnje službe, nakon čega se vjernici pozdravljaju riječima „Hristos Vaskrse“ i „Vaistinu Vaskrse“.
 
Uskrs kršćani slave tri dana, pa su u kalendaru Srpske pravoslavne crkve, crvenim slovom obilježeni Uskrsni ponedjeljak i Uskrsni utorak.
 
Prvi ponedjeljak nakon Uskrsa je Pobusani ponedjeljak, poznat još i kao zadušnice – dan posvećen mrtvima.

Zadnje vijesti

Remi rukometašica Broda i Čakovca

Prometni policajci nastavljaju kontrolu prometa, najviše kazni za brzinu i alkohol...

Odjelu za patologiju i citologiju uređaj za izradu patohistoloških preparata

NAJČITANIJE DANAS

FOTO GALERIJA

Neponovljiva Jasna Zlokić na božićnom koncertu SBTV-a publiku vratila u neka sretna vremena

FOTO GALERIJA

Brođane na glavnom gradskom trgu zabavljale Slavonske lole

Vanna svojim vječnim hitovima zagrijala Advent iz davnina i rasplesla Brođane

Dodjelom godišnjih volonterskih nagrada obilježen Međunarodni dan osoba s invaliditetom

Advent iz davnina u Slavonskom Brodu čudesno je putovanje pričama Ivane Brlić-Mažuranić

"Želja nam je da u Slavonskom Brodu vino i vinska kultura ponovno zažive"