Održana javna tribina "Opstojnost Hrvata u Bosni i Hercegovini"

Ususret Općim izborima u Bosni i Hercegovini u Slavonskom Brodu održana javna tribina na temu "Opstojnost Hrvata u Bosni i Hercegovini".

Autor: Brodportal | Datum objave: 21.09.2022
Održana javna tribina "Opstojnost Hrvata u Bosni i Hercegovini"


 U nedjelju 2. listopada u Bosni i Hercegovini će se provesti Opći izbori. Tim povodom u Domu HVIDR-e u Slavonskom Brodu jučer je održana tribina na temu "Opstojnost Hrvata u Bosni i Hercegovini" na kojoj su kao gosti sudjelovali i kandidati na Općim izborima. Tribina je bila javna, a s nje poslana jasna poruka da su predstojeći izbori za Hrvate u BiH od presudne važnosti.

Trenutak odluke sve je bliže. Opći izbori u Bosni i Hercegovini raspisani su za 2. listopada. Jedan od tri konstitutivna naroda u BiH su i Hrvati, čiji je broj u posljednjih tridesetak godina, pokazuju podaci, drastično smanjen. 

Na općim izborima u BiH biraju se članovi Predsjedništva i zastupnici u Parlamentarnoj skupštini BiH, zastupnici u parlamentima entiteta Republike Srpske i Federacije BiH te zastupnici u deset kantona u Federaciji BiH. Kako je istaknuto na tribini, predstavnike Hrvata trebali bi birati Hrvati, iako nije uvijek bilo tako. Kako se takve stvari ne bi događale, poručio je Josip Jerković, potpredsjednik Republike Srpske iz redova hrvatskog naroda, svaki je glas na izborima bitan. On je svoja dva mandata odradio, a na tribini je sudjelovao i novi kandidat za potpredsjednika Republike Srpske iz redova hrvatskog naroda, Davor Pranjić. 

Puno se pričalo i o izmjenama izbornog zakona, ali one nisu zaživje.  S tribine su zato svi pozvani da iskoriste svoje građansko pravo. Hrvatska i Bosna i Hercegovina, istaknuto je, neraskidivo su povezane. Kako je zaključeno, samo zajedništvo Hrvatima može osigurati jednakopravnost s drugim narodima.

Zadnje vijesti

Remi rukometašica Broda i Čakovca

Prometni policajci nastavljaju kontrolu prometa, najviše kazni za brzinu i alkohol...

Odjelu za patologiju i citologiju uređaj za izradu patohistoloških preparata

NAJČITANIJE DANAS

FOTO GALERIJA

Neponovljiva Jasna Zlokić na božićnom koncertu SBTV-a publiku vratila u neka sretna vremena

FOTO GALERIJA

Brođane na glavnom gradskom trgu zabavljale Slavonske lole

Vanna svojim vječnim hitovima zagrijala Advent iz davnina i rasplesla Brođane

Dodjelom godišnjih volonterskih nagrada obilježen Međunarodni dan osoba s invaliditetom

Advent iz davnina u Slavonskom Brodu čudesno je putovanje pričama Ivane Brlić-Mažuranić

"Želja nam je da u Slavonskom Brodu vino i vinska kultura ponovno zažive"