Papa Ivan Pavao II. prvi put u Hrvatskoj

Dogodilo se na današnji dan 10. rujna

Autor: Brodportal | Datum objave: 10.09.2018
Papa Ivan Pavao II. prvi put u Hrvatskoj
 1893. Novi Zeland postao prva država koja ženama daje pravo glasa.

1898. u Ženevi ubijena carica Elizabeta (Sissi), supruga cara Franje Josipa i miljenica Javnosti. Ubio ju je talijanski anarhist Luigi Lucheni iz apsurdnih razloga. Želio je ubiti nekog poznatog iz visoke klase.

1938. osnovan je pododbor Matice hrvatske za Slavonski Brod. Nakon što je odvjetnik Franjo Dujmović dobio privolu Matice hrvatske iz Zagreba utemeljio je pododbor, kojem je ujedno bio i predsjednik. Za potpredsjednika je izabran Vjekoslav Smoljan, tajnika Tomislav Mesić, blagajnika Vjekoslav Bošnjak, a odbornici su Julije Tomić, Cvjeta Duffek, Ante Vokić i Slavko Dević. 

1950. rodio se u Podcrkavlju Krešimir Šimić, novinar i publicist, angažirani i talentirani istraživač brodske povijesti i spretni organizator kulturnih događanja, znanstvenih skupova, izložbi i smotri. Bio je kustos u Muzeju brodskog Posavlja i novinar zagrebačkog „Večernjeg lista“. Poginuo je u prometnoj nesreći 6. listopada 1988. godine. 

 1961. u jednoj od najtežih nesreća u povijesti Formule 1, na Velikoj nagradi Italije voženoj u Monzi, Nijemac Wolfgang von Trips sudario se s legendarnim Jimom Clarkom, a njegov je Ferrari poletio u zrak, zabio se u zaštitnu ogradu i pritom, osim nesretnog njemačkog vozača, ubio i 13 gledatelja.

1976. obljetnica najveće avionske nesreće u hrvatskoj povijesti i jedne od najtežih nesreća u svijetu, koja se dogodila na nebu iznad Vrbovca, oko 35 kilometara od Zagreba. Zrakoplov DC-9 u vlasništvu jugoslavenske tvrtke Inex-Adria poletio je u 10.48 iz Splita za Köln/Bonn prevozeći 108 putnika (107 zapadnonjemačkih turista na povratku s ljetovanja i jednog Splićanina) te 5 članova posade. Drugi avion, Hawker Siddeley Trident 3B u vlasništvu British Airwaysa krenuo je nešto ranije s londonskog aerodroma Heathrow prema Turskoj, prevozeći 54 putnika i 9 članova posade. Avioni su se sudarili u 11 sati i 15 minuta na visini od 10 000 metara pri brzini od oko 900 km/h. Nitko od 176 ljudi u oba aviona nije preživio. Uzrok nesreće bila je pogreška kontrolora leta. 

1976. Zvonko Bušić i skupina hrvatskih političkih aktivista organizirali otmicu zrakoplova sa 76 putnika na letu od New Yorka do Chicaga.

1977. posljednji čovjek smaknut giljotinom u Francuskoj bio je Hamida Djandoubi, tuniski useljenik, koji je osuđen zbog mučenja i ubojstva 21-godišnje bivše djevojke.

1981. slika „Guernica“ Pabla Picassa vraćena u Španjolsku iz New Yorka gdje je bila od 1939. godine. Guernica je naslikana 1937. godine.

1991. u Zagrebu je utemeljen Hrvatski olimpijski odbor (HOO).

1992. u Domovinskom ratu neprijateljski napadi počeli su već u 6.50 sati kada je oglašena opća opasnost za Slavonski Brod od ukupno 3 koliko ih je bilo tijekom dana. Palo je 14 granata, ali nitko nije stradao. Osim grada napadnut je Sibinj s 2, Klakar sa 15, Gornja Bebrina sa 5 granata. Pri tome su nastale materijalne štete ali bez ljudskih žrtava. 

1994. prvi put je papa bl. Ivan Pavao II. posjetio Republiku Hrvatsku. U zagrebačkoj se katedrali Ivan Pavao II. pomolio na grobu kardinala Alojzija Stepinca. Obojica su u međuvremenu proglašeni blaženicima Katoličke crkve. Drugog dana, 11. rujna 1994., održana je misa na zagrebačkom hipodromu. Procjenjuje se da joj je prisustvovalo gotovo milijun vjernika, čime je to sve do danas ostala najposjećenija misa u čitavoj hrvatskoj povijesti. U popodnevnim satima papa se zrakoplovom vratio u Rim. Blaženi Ivan Pavao II. još je dva puta kasnije bio u Hrvatskoj: 1998. i 2003. godine.

1997. na uglu Vukovarske i Pilareve ulice u Slavonskom Brodu Kata i Pal Lekaj otvorili su pekaru u 24 kvadratna metra prostora i nazvali je „Plavo polje“.

2002. Švicarska je postala članicom Ujedinjenih naroda.

2003. Hrvatski predsjednik Stjepan Mesić doputovao u Beograd. To je prva posjeta jednog hrvatskog predsjednika Srbiji i Crnoj Gori od početka rata u bivšoj Jugoslaviji 1991. 

2004. U Brodskom Stupniku u promet puštena modernizirana cesta u ulici bana Jelačića dužine 470 metara. Vrijednost radova 290 tisuća kuna koju su financirali Općina Stupnik, Brodsko-posavska županija i s 20 posto mještani.

Rođeni na današnji dan su: Franjo Iveković, filolog i vjerski pisac (1834.), Dora Pejačević, hrvatska skladateljica (1885.), Ivan Aralica, hrvatski književnik (1930.), Jose Feliciano, portorikanski glazbenik (1945.), Mate Granić, hrvatski političar (1947.), Slavko Linić, hrvatski političar (1949.), Mirko Norac, hrvatski general (1967.), Mirko Filipović, hrvatski boksač, kickboksač, K-1 borac, te borac, te borac mješovitih borilačkih vještina (1974.).

Umrli na današnji dan su: hrvatski isusovački svećenik, misionar i istraživač Kalifornije Ferdinand Konščak (1759.), hrvatski političar Ivan Krajačić (1986.), Vlatko Pavletić, hrvatski akademik (2007.), hrvatski hokejaš Domagoj Kapec (2008.), Radomir Rade Marković, glumac (2011.).

Zadnje vijesti

Posljedice olujnog nevremena dvije ozlijeđene osobe, desetak oštećenih krovova i srušenih drveća

Vozač (39) u teretnjaku pokušao prošvercati 163.000 kutija cigareta vrijednih 3,2 milijuna kuna

Ljetno nevrijeme prohujalo Slavonskim Brodom

VIJESTI

Meteo-upozorenje za naredna dva dana

Posljedice olujnog nevremena dvije ozlijeđene osobe, desetak oštećenih krovova i srušenih drveća

FOTO GALERIJA

Projekt Zaželi u Općini Klakar bliži se kraju nakon dvije godina nemjerljive pomoći starijim korisnicima

Članovi HKUU "Trenk" NG iznenadili nastupom na otoku Pagu

Vole je bikeri, pivoljupci, gurmani, vrijeme je da i vi otkrijete njezine ljepote

[FOTOGALERIJA] Vrpolje: novozaređeni svećenik fra Gabrijel Bošnjak proslavio svoju Mladu misu

Mladi Brođani prvaci Hrvatske u malom nogometu