Andrija Andabak junak domovinskog rata

Dogodilo se na današnji dan 7. srpnja

Autor: Dunja Kokanović | Datum objave: 07.07.2019
Andrija Andabak junak domovinskog rata


 1878. godine svečano je otvoren prvi vodovod u Zagrebu. Taj prvi zagrebački vodovod napajao se iz jednog zdenca promjera 5,6 metara, iskopanog u Zagorskoj ulici. Voda se zatim cijevima prebacivala u vodospremu u Jurjevskoj ulici koja je imala kapacitet od čak 1,560,000 litara vode. Zanimljivo je da je Zagreb dobio vodovod samo pet godina nakon Beča, a čak pet godina prije Münchena.

1893. Najslavniji hrvatski pisac 20. stoljeća Miroslav Krleža rođen je u Zagrebu, u obitelji nižeg srednjeg građanskog statusa. Jezični stil jedna je od najosebujnijih značajki Krležinog opusa. Naime, Krležina djela svojim su rječnikom među stožernim sastavnicama današnjeg hrvatskog jezika.

1930. u tri sata ujutro izgorjela je do temelja poznata gostionica Velebit, vlasništvo brodskog mesara Milana Lisca. Gostionica se nalazila na jugoistočnom uglu Korza i Šetališta braće Radić. Zgrada je bila osigurana na enormnih šest stotina tisuća dinara. Nakon realizacije osiguranine, Lisac je zgarište prodao brodskom uraru Franji Schwendemannu i odselio se iz Broda u Zagreb. Schwendemann je na tom mjestu sagradio dvokatnicu koja i danas postoji. 

1935. priredilo je Ribarsko športsko društvo u Brodu Petrovsku veselicu u čast svog patrona zaštitnika sv. Petra. Priredba je održana na Ribarskom trgu s biranim programom. Kao glavna atrakcija večeri priređena he Venecijanska noć na Savi. U brojnim čamcima i nekoliko dereglija Brođani su se, uz pjesmu i vatromet, pucnjavu iz mužara i pušaka, spustili niz Savu od savskog mosta do samostana. 

1938. rođen je u Rušćici Slavko Mirković, novinar, pisac i pjesnik. Jedan je od utemeljitelja pododbora Matice hrvatske u Slavonskom Brodu 1965. godine. 

1944. godine osnovana je ukazom Josipa Broza Tita zloglasna sigurnosna služba poznata pod kraticom OZNA(kratica za „Odjeljenje za zaštitu naroda“).

1980. u Iranu uveden šerijatski zakon.

1992. Na današnji dan poginuo je jedan od najvećih junaka Domovinskog rata, znameniti Andrija Andabak, koji se proslavio svojim uspjesima u uništavanju neprijateljskih tenkova. Andabak je rođen u Splitu, ali je odrastao i živio u Nuštru, a i branio ga je u Domovinakom ratu. Poginuo je na današnji dan u Bosanskoj Posavini, prethodno uništivši i 32. cilj – tenk tipa T-84. Posmrtno je unaprijeđen u čin pukovnika.

1995. U Beogradu je otvorena prva podzemna željeznička stanica.

2001. U Velikoj Kopanici na upotrebu predana školska športska dvorana koja je godinama i s nestrpljenjem očekivana.

2014. U 85. godini preminuo glumac Bora Todorović , brat glumice Mire Stupice i sina glumca Srđana Todorovića. U bogatoj karijeri odigrao je brojne uloge a pamti ćemo ga s ulogom Đenke u filmu „Maratonci trče počasni krug“ s kojom se i proslavio.

2018. Hrvatska pobijedila Nigeriju rezultatom 2-0. U gužvi je autogol zabio Nigerijac Etebo, da bi Modrić zabio iz penala za konačni rezultat.

Rođeni: hrvatski političar, Marko Došen (1859.), Gustav Mahler, austrijski skladatelj i dirigent (1860.), ruski slikar židovskog podrijetla, Marc Chagall (1887.), Svetislav Stančić, hrvatski pijanist, skladatelj i pedagog (1895.), Vittorio De Sica, talijanski režiser (1901.), Yul Brynner, američki glumac (1915.), Pierre Cardin, francuski modni kreator (1922.), britanski glazbenik i glumac Vučičević (1941.). Toto Cutugno, talijanski pjevač (1943.).

Umrli: Andrija Andabak, junak domovinskog rata (1992.), Mate Boban, hrvatski političar iz BiH (1997.), Vlado Kristl, hrvatski slikar (2003.), Bora Todorović, glumac (2014.), Alfredo di Stefano, argentinski nogometaš (2014.).

Zadnje vijesti

Preokret Brođana i prva pobjeda u Superligi

Pucnjava u Slavonskom Brodu: Muškarac pucao u maloljetnika

PRIČA IZ MAROKA, 3. dio: Sahara - izazov koji morate doživjeti!

FOTO GALERIJA

PRIČA IZ MAROKA, 3. dio: Sahara - izazov koji morate doživjeti!

Ratna škola „Ban Josip Jelačić” u sklopu studijskog putovanja posjetila Slavonski Brod

PRIČA IZ MAROKA, 2. dio: Marrakech – kraljevski grad tisućljetne tradicije, najveće tržnice i moderne turističke ponude

Moto klubovi iz cijele regije na brodskom Poloju

PRIČA IZ MAROKA, 1. dio: Moderni Rabat i Casablanca koja živi na staroj filmskoj slavi...