Vijesti

U tijeku cijepljenje protiv gripe i Covid-a

 Prvenstveno gripe koja dolazi i čiji će vrhunac, vrlo vjerojatno biti u prosincu i siječnju. Cijepljenje, preporučuju epidemiolozi, pogotovo za ranjive skupine jedno je od rješenja kako izbjeći i ovu respiratornu infekciju.

I dalje je moguće cijepljenje protiv gripe jer cjepiva još ima. Usporedo s tim aktualno je i cijepljenje protiv koronavirusa koje se i dalje preporučuje.  

Cijepljenje protiv koronavirusa i dalje se strogo preporučuje za ugrožene kategorije građana, ističe izv.prof.dr.sc. Ante Cvitković, ravnatelj županijskog Nastavnog zavoda za javno zdravstvo.

Sezona svih vrsta virusnih infekcija je nažalost pred nama, maske su preporučene tek za zdravstvene ustanove, adventsko vrijeme je vrijeme druženja i okupljanja, stoga epidemiolozi i dalje pozivaju na oprez. 

U Hrvatskoj je do sada utrošeno gotovo 5 i pol milijuna doza cjepiva, a novim adaptiranim cjepivom cijepljeno je gotovo 10.300 osoba prvom docjepnom dozom, a 50.600 osoba drugom docjepnom dozom. Ukupno je do sada cijepljeno nešto manje od 60 posto ukupnog, a nešto više od 70 posto odraslog stanovništva. 

Možda Vas zanima i ovo

Foto galerija