Vijesti

Održana slavonskobrodska premijera filma "Starac i roda"

 Nakon sudjelovanja na Liburnija film festivalu u kolovozu prošle godine film "Starac i roda" počeo je svoju turneju po hrvatskim kinima. Naime dokumentarac autora Tomislava Jelinčića o najpoznatijoj ljubavnoj priči među rodama, onoj Malene i Klepetana iz Brodskog Varoša jučer je premijerno izveden u Slavonskom Brodu. 

"Starac i roda". Iako naslov dokumentarca podsjeća na Hemingwejev roman "Starac i more" priča o Stjepanu Vokiću i njegovoj borbi s prirodom traje ipak nešto duže nego Santiagova borba s ribom. Priča o Stjepanu koji brine za Malenu, Klepetanu koji seli na jug i vraća se krajem ožujka, prinovama i ljubavi nije ostala samo lokalna brodska priča. Postala je hrvatska senzacija, a o rodi Malenoj i Klepetanu pišu i svjetski mediji. Zaintrigirala je i poznatog hrvatskog novinara i tv voditelja Tomislava Jeliničića da joj posveti dokumentarni film. 

Ove priče ne bi bilo da nije bilo Stjepanove ljubavi prema životinjama. Prije 29 godina spasio je rodu Malenu i preuzeo potpunu brigu za ranjenu pticu koja nije mogla više letjeti na jug. Ovaj film, između ostaloga, otkriva i koliko brige i ljubavi Stjepan posvećuje životinjama. I kakva je radost u školskom dvorištu varoške škole kada Klepetan dolazi. Svake godine rezultat ove ljubavne priče dvaju roda stiže u obliku prinova u gnijezdu. Doduše, ove godine nešto skromnije nego inače. 

No nije gotova priča. Niti oduševljenje ljudi diljem svijeta koji je prate. A svoje vrijeme redatelj i njegov tim posljednjih su 5 godina posvetili jednoj od najtoplijih hrvatskih priča, varoškoj priči. 

U taj svijet od 27. svibnja moći će zaviriti i hrvatska publika jer film će od tada biti dostupan u hrvatskim kinima. 

Možda Vas zanima i ovo

Foto galerija