Vijesti

7. Svjetski dan siromaha: "Ne okreći lice od siromašnih!"

7. Svjetski dan siromaha: "Ne okreći lice od siromašnih!"

Obilježava se Svjetski dan siromaha. Utemeljio ga je Papa Franjo prije sedam godina. 

U svojoj poruci za Svjetski dan siromaha, papa Franjo nas potiče da ne odvraćamo svoj pogled od onih koji su u poteškoćama kao što su djeca koja žive u ratnim zonama, osobe koje jedva spajaju kraj s krajem, osobe koje se iskorištava na poslu i mlade pred koje se stavlja imperativ uspjeha: svaki je od njih naš bližnji, naš susjed, potrebno je ozbiljno i učinkovito političko i zakonodavno djelovanje.
 
U poruci na temu: „Ne okreći lice od siromaha“, pozivajući se na Knjigu o Tobiji, Papa nudi tumačenje stvarnosti koja proizlazi iz prepoznavanja u najkrhkijem „licu Gospodina Isusa“, neovisno o boji kože, društvenom statusu i porijeklu. U njemu se krije brat kojeg treba susresti, oslobađajući se ravnodušnosti, ističe papa Franjo. 
 
"Velika rijeka siromaštva prolazi našim gradovima i buja do točke izlijevanja. Tolike su potrebe naše braće i sestara koji mole za našu pomoć, potporu i solidarnost. Živimo u vremenima koja nisu osobito osjetljiva na potrebe siromašnih. Pozivi na blagostanje su sve glasniji, dok se glasovi onih koji žive u siromaštvu uglavnom ne čuju", upozorava papa Franjo.
 
Posebice naglašava nove oblike siromaštva, kao što su ljudi zahvaćeni ratnim situacijama, nehumano postupanje prema mnogim radnicima u različitim sektorima, za koje je rekao da su dovele do dramatičnog povećanja cijena koje dodatno osiromašuje mnoge obitelji. "„Mislimo na one koji su potlačeni, umorni, marginalizirani, na žrtve ratova i na one koji napuštaju svoju zemlju riskirajući život; na one koji su bez kruha, bez posla i bez nade.“
 
Suočeni s problemima takvih razmjera, piše papa Franjo, naša je odgovornost jasna. Tako izraz „Ne okreći lica od siromaha“ vodi nas k stjecanju kreposti milosrđa, milosrđa koje daje smisao i vrijednost čitavom kršćanskom životu. "Jednom riječju, kad god se susretnemo sa siromahom, ne smijemo skrenuti pogled jer nas to sprječava da se susretnemo s licem Gospodina Isusa", kazao je Papa. Podsjeća i da se ove godine obilježava 60. obljetnica objave enciklike Pacem in Terris pape Ivana XXIII., u kojoj je istaknuto da: Svako ljudsko biće uživa pravo na život, tjelesni integritet i potrebna sredstva za regularan razvoj života, uključujući hranu, odjeću, sklonište, medicinsku skrb, odmor i potrebne socijalne usluge.
 
Kako djelovati, pita papa Franjo, pred neuspjehom političkog i zakonodavnog djelovanja da se isporuče ta dobra? Odgovor je, kaže, dvostruk. Postoji, s jedne strane, potreba poticanja, pa čak i vršenja pritiska na javne institucije da valjano obavljaju svoje dužnosti, ali, s druge strane, nema koristi pasivno čekati da se sve primi ‘s visine’.
 
Oni koji žive u siromaštvu, naglašava papa Franjo, također trebaju biti uključeni u potragu za promjenom i odgovornošću.
 
izvor: Vatican News

Možda Vas zanima i ovo

Foto galerija