Vijesti - Kultura i obrazovanje
Brodportal
04.24.2022. 14:27:21
Performans "Glokalna umjetnost starenja" za sve generacija
Novi performans Glokalna umjetnost starenja snažan je performativni simbol i jedinstveno polje znanja - slika susreta mladih i starih predstavlja UKAZIVANJE NA PROBLEM u zapadnoj kulturi koji se treba rješavati na puno razina: filozofskoj, socijalnoj, kulturološkoj i umjetničkoj, vjerskoj…

 Situacijski performativno kroz „site-specific“ umjetničku akciju (gradski Trg Ivana Brlić Mažuranić u Slavonskom Brodu / podne), umnožit ćemo istovremenim audio-vizualnim preklapanjem intenzivan simbolički susret mladih i starih: kroz plesni doživljaj triju plesačica, učenici (OŠ I. G. Kovačić i Obrtničko-tehničke škole) te 80 studenata na multimedijskom zadatku (Učiteljski studij, UNISB) susrest će se s 5 starijih korisnika Doma za starije i nemoćne.

Uz minimalističku, suvremenu glazbu plesnom meditacijom predstavit će se na Trgu tri zagrebačke plesačice različitih generacija: umirovljena koreografkinja i plesačica Mirjana Preis, plesačica srednjih godina Tamara Curić te učenica Gita Curić.

Učenici će osvijestiti važnost svoje egzistencijalne uloge „kretanja u susret starcima“, studenti će biti mentori koji će pod ruku voditi stare ljude nekoliko metara preko trga u susret mladima, a mladi će im darovati cvijeće i kolače… Tijekom susreta tri interaktivne generacije plesačica će potaknuti plesom tu „revoluciju nježnosti“ (Papa, Želim ti osmijeh). 

Pišući o važnosti susreta i uzajamnog slušanja „mladih proroka i starih sanjara“ Papa naglašava potrebu stvarnosti mudrog ukorijenjivanja sinergijom mladih, zaigranih entuzijasta s iskusnim starcima koji žele staviti na raspolaganje to svoje bogatstvo na obostranu korist rasta.

U performansu će aktivno sudjelovati veći broj studenata snimanjem multimedijskih zadataka kao finalnih radova pri kolegiju Medijska kultura (UNISB).

U znanstvenom osvrtu na taj fenomen dijaloške aktualizacije mladih i starih, pisat će ugledni znanstvenici s glokalnim adresama: Dr. Kruno Martinac iz Melbournea, Australija, prof. dr. sc. Lino Veljak i doc. dr. sc. Suzana Marjanić iz Zagreba te spec. psihijatrije mr. sc. Jugoslav Gojković i doc. dr. sc. Vesna Srnić iz Slavonskog Broda koja je i autorica projekta.

CILJANE SKUPINE U VERTIKALNOJ EDUKACIJI ŠKOLSKIH KURIKULUMA:

Suradnici - znanstvenici

Projekt će se u svom znanstvenom dijelu realizirati u suradnji s nekoliko institucija i znanstvenika: 

Ovo je jedanaesti performans udruge Kultura, mediji i edukacija – ARTHEA  pod financijskim pokroviteljstvom Ministarstva kulture i medija RH te Grada Slavonskog Broda u području inovativnih umjetničkih praksi.

IZ KATEGORIJE
Politika
Izvještaj sa sjednice

Održana 10. sjednica Županijske skupštine Brodsko-posavske županije

Kultura i obrazovanje
FOTO

Predstavljen "Brodski glazbeni vremeplov" Duška Svilara

Gospodarstvo
Istraživanje portala Moj posao

Stres na poslu nam je postao dio svakodnevice, nosimo ga doma i utječe nam na privatni život

Tema
Uz Svjetski dan turizma, 27.rujna

Besplatan razgled Kuće Brlić, ponajveće brodske kulturno-turističke atrakcije

Politika
Održana 8. sjednica Gradskog vijeća

Osma sjednica Gradskog vijeća u znaku energetske krize