Priče

Deset mladih brodskih umjetnika "u pokretu" na 4. Otvaranju pogleda

Deset mladih brodskih umjetnika "u pokretu" na 4. Otvaranju pogleda

Foto galerija

Za sve ljubitelje umjetnosti i kulture, zahvaljujući bogatom programu 4. izdanja manifestacije "Otvaranje pogleda", svi su putevi prošlog tjedna vodili u Slavonski Brod.

Muzej Brodskog Posavlja kroz dva dana, 24. i 25. kolovoza 2023. ugostio je čak 10 mladih umjetnika. Na 4. izdanju izložbe "Otvaranje pogleda" ove je godine vođeno pod motom "U pokretu".

"Ove godine izloženi su radovi u kolažu, fotomontaži, klasičnim tehnikama kao što su akvarel i tinta te imamo i novi medij video u posebnoj izložbenoj dvorani. Iz godine u godinu smo proširili naš spektar korištenih medija", kaže nam Magdalena Polaček, autorica i kustosica izložbe.

Muzej Brodskog Posavlja kroz dva dana ugostio je čak 10 mladih umjetnika kako bi posjetiteljima predstavili svoje radove. Svoja djela po prvi puta izložila je i Magdalena.

"Ja sam prije svega studentica povijesti umjetnosti, nisam budući profesionalni umjetnik, a moji radovi se baziraju prvenstveno na grafitima i natpisima koje vidim u šetnji Slavonskim Brodom, tako da sam se ove godine predstavila s prvenstveno brodskim radovima, a kako studiram u Zadru i sa zadarskim", ističe Magdalena.

Održane su radionice, izložbe te predavanja, sve pod ovogodišnjom temom "U pokretu". Jedan je od ciljeva ovog događanja, ističu iz muzeja, promocija umjetnosti i edukacija o istoj u široj javnosti.

"Dočekali smo ovogodišnje četvrto izdanje s deset izlagača na temu "U pokretu" gdje se referiramo na igrani film i ilustraciju kao medij koji joj prethodi. U tom smislu su kreirane i edukativne radionice namijenjene sudionicima ovog programa", kaže Danijela Ljubičić Mitrović iz Muzeja Brodskog Posavlja.

Za većinu umjetnika ovo je bio i prvi put da sudjeluju na izložbi, upravo zato im ovakvi događaji pružaju priliku da obogate svoj portfolio.

"Presretna sam jer sam uvijek sanjala da ću barem jednom izložiti u svom gradu, sada mi se ostvarila želja i nadam se da će biti mojih izložbi u Slavonskom Brodu. U svojim slikama istražujem raznolikost i ljepotu cvijeća na granici između apstrakcije i figuracije. Dosta se bavim i bojom, sam kolorit jako je važan u mojim radovima", govori Karmela Janković, sudionica programa "Otvaranje pogleda".

Posebno je bila dirljiva priča ona mlade umjetnice Korane iz Lužana, koja je ljubav prema tradiciji interpretirala kroz svoje radove. 

"Vječna inspiracija mi je seoski način života koji je sporiji i lagodniji što često zaboravimo pogotovo kada dođem u Zagreb i shvatim koja je vrijednost toga. Dva projekta koja ovdje imam su reinterpretirana ponjava koja nije svatovska nego obiteljska gdje se pohranjuju predmeti za ručni rad i održavanje ručnog rada, a drugi projekt je dokumentarni film o mojoj baki koja je odigrala veliku ulogu u održavanju ove tradicije", objašnjava Korana Mileusnić, sudionica programa "Otvaranje pogleda".

Jedan od glavnih ciljeva Muzeja Brodskog Posavlja je da pruži platformu mladim i aspirativnim umjetnicima.

"Ideja Muzeja Brodskog Posavlja je da ne bude samo institucija koja će biti posvećena samo struci, nego da preko ovakvih projekata da privuče zainteresirane mlade ljude, buduće umjetnike koji su danas studenti. S druge strane radimo jednu misiju da budemo otvoreni i na usluzi građanima", govori Hrvoje Špicer, ravnatelj Muzeja Brodskog Posavlja.

Bez obzira na oblik, medij, ili tehniku, predstavljena vizualna umjetnost zasigurno je brojne posjetitelje ostavila otvorena pogleda.

*Ovaj članak nastao je uz potporu Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.

Možda Vas zanima i ovo

Foto galerija