SB danas - Najave
Brodportal
10.17.2015. 08:53:12
Atraktivni hipodrom na Vijušu
Dogodilo se na današnji dan 17. listopada

 Carska i hrvatska vojska potpuno su 1691. godine oslobodili Slavoniju od Turaka Osmanlija.

1771. godine granične vojne vlasti počele su u novogradiškom okrugu saditi dudovnjake. Najviše dudovih stabala imali su Oriovac i Kobaš, pa je u Oriovcu u potonjim godinama otvorena svilana. 

General Marko pl. Crljen, rođen u Šumeću 25. rujna 1840. godine u staroj graničarskoj obitelji, umro je na današnji dan 1918. godine. Za vojne zasluge u borbama protiv Turaka obitelj Crljen je od Marije Terezije dobila plemstvo. Marko Crljen je osnivač hrvatskoj domobranstva u austrougarskoj vojsci, zapovjednik pješačke pukovnije u Novoj Gradiški i zapovjednik husarske pukovnije konjičke brigade. Napisao je nekoliko knjiga s vojnom tematikom. 

Na današnji dan 1924. godine rođen je u Selcima Đakovačkim pripadnik SS-a Anton Geiser. Po etničkoj pripadnosti Geiser je bio Nijemac, što nije bilo neobično za taj kraj Hrvatske prije Drugog svjetskog rata. Geiser je 1942. godine, u vrijeme Drugog svjetskog rata, unovačen u SS. Tada mu je bilo samo 17 godina. U SS-u je Geiser postao pripadnik jedinica nazvanih SS-Totenkopfverbände (na njemačkom jeziku Totenkopf znači mrtvačka glava). Te su jedinice bile zadužene za koncentracijske logore. Geiser je radio u logoru Sachsenhausen, sjeverno od Berlina, a kasnije i u poznatom logoru Buchenwald pokraj Weimara. Nakon završetka Drugog svjetskog rata živio je Anton Geiser u Austriji, a zatim je otišao u SAD. Ondje je Geiser i umro, u gradu Pittsburghu u Pennsylvaniji, nakon što je doživio čak 89. godinu života.

1926. godine na inicijativu dr. Zvonimira Benčevića u Brodu je osnovano Kolo jahača „Ljudevit Posavski“ radi „podizanja konjogojstva i buđenja nacionalne viteške svijesti“. Društvo je imalo 26 članova i uz pomoć biskupa Antuna Akšamovića na Vijušu je napravljen atraktivni hipodrom s natkrivenom tribinom. Kolo jahača „Ljudevit Posavski“ imalo je značaju ulogu u sportskom, kulturnom i zabavnom životu Broda između dva svjetska rata. 

Vladimir Gortan bio je istarski Hrvat, protivnik fašizma i član organizacije TIGR (Trst-Istra-Gorica-Rijeka) koja se borila za oslobađanje hrvatskih i slovenskih krajeva od talijanske vlasti. Prilikom talijanskog fašističkog plebiscita u Istri sudjelovao je u oružanoj akciji na Kamuš-brijegu, cilj koje je bilo ometanje provođenja plebiscita. Pri akciji je došlo do pucnjave, i jedan metak je pogodio istarskog seljaka Ivana Tuhtana, koji je od posljedica ranjavanja zatim umro u bolnici. Vladimir Gortan i nekolicina njegovih kolega su uhićeni. Fašističke su vlasti odlučile smaknuti Gortana kako bi zastrašile druge antifašiste. On je tada imao svega 25 godina i nije sigurno da li je uopće on ispalio sudbonosni metak. Poznato je da se jako kajao i da je prije smrti tražio da se ispovijedi kod svećenika. Smaknut je na današnji dan 1929. godine strijeljanjem u leđa, i to s 25 metaka. Slavi ga se kao prvu hrvatsku žrtvu otpora fašizmu i drugu ukupno u cijelom Mussolinijevom režimu.

Turneja Prljavog Kazališta je svoj najveći vrhunac doživjela 17. listopada 1989. godine na Trgu bana Jelačića (tadašnji Trg Republike), gdje se okupilo više od 250.000 posjetilaca. Koncert je trebao biti zabranjen, međutim ono što su članovi sastava Prljavo kazalište priredili to veće, nadmašilo je sva očekivanja.

1990. hrvatska nogometna reprezentacija odigrala je prvu službenu utakmicu protiv reprezentacije SAD. Igrači su skupljani doslovno odasvud, nastupili su i Slovenac Židan i Albanac Shalla, a Hrvatska je pobijedila 2:1, a kapetan reprezentacije bio je Zlatko Kranjčar.

17/18. listopada 1991. –  (Prihvat prognanih Iločana) - Krizni štab općine Slavonski Brod dobio je pisani nalog od potpredsjednika Vlade RH, Mate Granića da organizira prihvat oko 10 tisuća Iločana koje su okupatori protjerali iz njihovih domova s područja Iloka. Bio je to naš prvi susret s izbjeglicama i izbjegličkom problematikom koja je uspješno riješena. Sekretarijat društvenih djelatnosti, Stožer civilne zaštite, Centar za socijalni rad i Crveni križ, uz pomoć radnih organizacija  i građana u selima diljem općine Slavonski Brod pripremili su se za prihvat svih 10 tisuća prognanih Iločana. Na javni poziv da se prihvate izbjeglice prijavilo se 5,5 tisuća obitelji u općini Slavonski Brod . Tijekom večeri i noći sa 17-og na 18 listopada sva raspoloživa prijevozna sredstva u privatnom i vlasništvu društvenih poduzeća, na javni poziv iz Kriznog štaba, stavilo se na raspolaganje za dovoz izbjeglica s prihvatnog punkta kod Županje u Slavonski Brod. Od najavljenog broja prognanika iz Iloka na području općine Slavonski Brod prihvaćeno je 2.538 osoba ( ostali od najavljenog broja uputili su se u vlastitom aranžmanu na druge hrvatske destinacije) od kojih se tijekom noći njih 1917 uputilo u pravcu Zagreba, tako da je na području općine Slavonski Brod  na područjima 26 Mjesnih zajednica, smješteno 621 prognanik iz Iloka. Bila je to generalna proba, kako za općinske ustanove u čijoj je nadležnosti humanitarni rad i socijalna problematika tako i za same građane na području općine Slavonski Brod, za izbjeglički stampedo iz susjedne BiH., koji je uslijedio sredinom 1992. godine. 

U odvoračka sela - Krajačići, Grižići, Jakačina Mala, Čelikovići i Grgurevići konačno su riješili višegodišnji problem opskrbom pitkom vodom. Stalne nestašice prisilile su odgovorne da taj problem riješe. Tako je i bilo pa  su od  17. listopada 2011. godine navedena mjesta priključena  na pitku vodu s crpilišta Jelas u Slavonskom Brodu. Vrijednost investicije bila je 650.000 kuna.

U Slavonskom Brodu je na današnji dan 2012.  nakon 67 godina mirovanja osnovana podružnica Hrvatsko kulturnog društva „Napredak“ iz Sarajeva. Za predsjednika je izabran Frano Piplović, dopredsjednik Pero Jelinić a za tajnika Miro Sirovina. 

Ostali događaji:

Rođeni na današnji dan su: Cata Dujšin-Ribar, hrvatska slikarica (1897.), papa Ivan Pavao I. (1912.), Arthur Miller, američki književnik (1915.), hrvatski glumac Galiano Pahor (1955.), Eminem, američki rap glazbenik (1972.). 
 
Umrli na današnji dan su: Agripina Starija (33.), papa Bonifacije II., prvi germanski papa (532.), kardinal Gaspar Cervantes de Gaeta (1575.), Philip Sidney (1586.), Francesco I. Medici (1587.), graditelj violina Giuseppe Antonio Guarneri (1744.), René Antoine Ferchault de Réaumur (1757.), Jean-Jacques Dessalines (1806.), Johann Nepomuk Hummel (1837.), poljski glazbenik Frédéric Chopin (1849.), Laura Secord (1868.), Gustav Kirchhoff (1887.), Nikolaj Černiševski (1889.), Patrice de Mac-Mahon (1893.), Vladimir Gortan (1929.), Santiago Ramón y Cajal (1934.), J. Bruce Ismay (1937.), Pierre Laporte (1970.), Đorđe Karađorđević (1972.), Jay Livingston (2001.), Micheline Ostermeyer (2001.), Rehavam Ze’evi (2001.), Ben Weider (2008.). 
 
Misao dana: „Svi su cvjetovi budućnosti u sjemenu sadašnjosti.“ (Kineska)
IZ KATEGORIJE
SB kalendar
SB kalendar

Izbila „Balvan-revolucija“ u Hrvatskoj

SB kalendar
SB kalendar

Deblokada prometnice Novska-Okučani

SB kalendar
SB kalendar

U prometnoj nesreći smrtno stradala glumica Ena Begović

SB kalendar
SB kalendar

Poloj postalo izletište u blizini Broda

SB kalendar
SB kalendar

Započela izgradnja Berlinskog zida