Evo što trebate učiniti ako vas ubode - stršljen!

Oni su zaštićena vrsta. Zbog dobrobiti koje daju okolišu, na crvenoj su listi ugroženih životinja. No, svake se godine, zbog straha i opasnosti po ljudsko zdravlje i sigurnost, ukloni veliki broj njihovih gnijezda. Riječ je, dakako, o stršljenima, čiji ubod za neke može biti poguban. Donosimo savjete liječnika: kako se zaštiti i što učiniti ako vas stršljen ipak ubode...

Autor: Brodportal | Datum objave: 21.07.2022


Ubod stršljena ne predstavlja opasnost za čovjekovo zdravlje, osim kod onih osoba koje su alergične na njegov otrov, za njih ubod stršljena može biti smrtonosan.Simptomi su širokog spektra - od crvenila ili osipa na koži, sve do alergija koje mogu izazvati i anafilaktički šok.

"Nakon uboda stršljena dolazi do stvaranja otekline, crvenila i osjećaja svraba na oštećenom dijelu kože. Mali ubod može proći već za pola sata ili sat vremena, ali ako je osoba posebno osjetljiva na njegov otrov, može oteći čitava ruka, noga ili drugi dio tijela na kojemu se nalazi ubod. Posebno su opasni ubodi na predjelu grla i vrata jer oteklina može uzrokovati otežano disanje ili čak gušenje, zbog čega je ozlijeđenu osobu potrebno odmah odvesti na hitnu pomoć", kaže dr. Domagoj Đaković iz Zavoda za hitnu medicinu Požeško-slavonske županije,u kojemu ovih vrućih ljentih dana bilježe sve više intervencija uboda insekata - najčešće osa i stršljena, gotovo svakodnevno.

"Ubodi otrovnih insekata poput stršljena posebno su opasni za osobe sklone alergijskim reakcijama. One mogu pasti u anafilaktički šok, koji se očituje također kroz otežano disanje, povišenu tjelesnu temperaturu, drhtavicu te mučninu i povraćanje", nastavlja dr. Đaković, te savjetuje da ako razvijete takvu alergijsku reakciju trebate odmah posjetiti liječnika i primiti antihistaminike.

Crvenilo i svrab nakon uboda stršljena mogu potrajati i do 10 dana. Međutim, to se vrijeme može skratiti, a simptomi ublažiti na jednostavne načine. "U tom slučaju, kako biste spriječili širenje otrova u tijelo, ubodeni dio tijela držite povišeno u odnosu na trup. Ako je žalac ostao u koži, pokušajte ga istisnuti običnim kuhinjskim nožem. Osobe alergične na ubod ose i stršljena svakako ne bi trebale zalaziti u potencijalna staništa ovih insekata bez injekcije adrenalina, a svi ostali trebaju nositi primjerenu odjeću i koristiti repelente", savjetuje dr. Đaković. 

Stršljeni i ose svoja gnijezda najčešće grade u dimnjacima, na šupama i tavanima, u zapuštenim objektima i šupljem drveću. U jednom gnijezdu može se naći i 700 jedinki. I sasvim je jasno zašto ih nitko ne želi namjerno ugroziti.
 

 

MOŽDA VAS ZANIMA I OVO

Zadnje vijesti

Održana 10. sjednica Županijske skupštine Brodsko-posavske županije

Predstavljen "Brodski glazbeni vremeplov" Duška Svilara

Učinite napokon uslugu sami sebi i upišite se na Spartan treninge!

NAJČITANIJE DANAS

Spartan treninzi by Tomislav Siser

Učinite napokon uslugu sami sebi i upišite se na Spartan treninge!

FOTO GALERIJA

Predstavljen "Brodski glazbeni vremeplov" Duška Svilara

Kazališna družina premijerom predstave "Vuk i sedmi kozlić" proslavila 10. rođendan

Počele 23. Poljoprivredno-poduzetničke ideje u Novoj Gradiški

Policija i građani zajedno u brodskom hodatonu

Obilježena 31. godišnjica stradavanja Luke Andrijanića, heroja obrane Vukovara