Veljača je mjesec kada mislimo na oboljele od rijetkih bolesti, pokažimo rijetkima da nisu nevidljivi

Kroz mjesec veljaču, Hrvatski savez za rijetke bolesti, tradicionalno provodi kampanju podizanja svijesti o rijetkim bolestima ususret Međunarodnom danu rijetkih bolesti koji se obilježava 28. veljače.

Autor: Brodportal | Datum objave: 28.02.2021


 Ove godine, s obzirom na epidemiološku situaciju vezanu uz COVID-19, Savez provodi online kampanju pod nazivom #vidimte.

Kroz kampanju #vidimte, Savez prikazuje 6 kratkih dokumentarnih filmova s 12 sudionika u kojem svaki obrađuje po jednu od problematika s kojima se rijetki susreću.

„U Hrvatskoj ima oko 200.000 oboljelih od rijetkih bolesti, a kako postoji oko 7.000 različitih dijagnoza, manifestacije bolesti su uglavnom individualne kao i njihovi izazovi te time oboljele dovodi do situacije da su nevidljivi zdravstvenom sustavu, socijalnom sustavu ali i općenito društvu u cjelini. Za rijetke obično kažemo da su su rupa u sustavu, da su „nevidljivi”.

Upravo zbog toga, ove godine želimo da budu viđeni. Ovim filmovima želimo cijelom društvu pokazati kako žive oboljeli od rijetkih bolesti, koji su izazovi s kojima se susreću, koje su prepreke, problemi i kako im konkretno možemo pomoći„- izjavila je Sara Bajlo, dopredsjednica Saveza.

Filmovi se objavljuju na Facebook stranici Hrvatskog Saveza Za Rijetke Bolesti 

Iz Saveza pozivaju sve da se uključe dijeljenjem sadržaja s #vidimte na društvenim mrežama. 

Ovo kampanju podržale su mnoge osobe iz javnog života koje će dijeliti sadržaje na svojim profilima na društvenim mrežama. 

Zadnje vijesti

Izgredi na utakmici Dinamo-Crvena Zvezda

Poraz Marsonije od Vuteks Sloge u zadnjoj minuti utakmice

Omladinac iz Gornje Vrbe potvrdio naslov prvaka u MŽNL

FOTO GALERIJA

Ana Lujić putnik na Europsko prvenstvo

Otkrivene brončane ploče s imenima Ane Titlić i Kornelije Kvesić

Više od 200 sportaša iz 14 klubova na međunarodnoj regati KKK Marsonia

Mazatori odlični organizatori Prvenstva Hrvatske u supersprint duatlonu, Dejan Radanac i Ines Jozić najbolji među Brođanima

"Pred noć u Slavonskom Brodu pod "palicom" Jozefine Birindžić