Samardžić:Tu najvažniju ulogu treba imati Grad, s tim u vezi nismo se puno pomakli

Još jedno enormno, po zdravlje građana štetno, onečišćenje zraka u Slavonskom Brodu i okolici u posljednje vrijeme bio je još jedan povod, razlog i potreba da "progovori" Gradska organizacija HDZ-a Slavonskog Broda.

Autor: BG/Brodportal | Datum objave: 11.02.2021
Samardžić:Tu najvažniju ulogu treba imati Grad, s tim u vezi nismo se puno pomakli


 Što bi se trebalo i moglo poduzeti za poboljšanje ukupne eko situacije i zaštite zdravlja građana govorili su dr. Josip Samardžić, predsjednik GO HDZ-a Slav. Broda, dr. Ante Cvitković, ravnatelj županijskog Zavoda za  javno zdravstvo, i Anita Holub, HDZ-ova gradska vijećnica.

- U ovim zimskim mjesecima opet je zabilježeno enormno onečišćenje zraka u gradu Slavonskom Brodu i okolici. Iskazujem sa tim u vezi zabrinutost za zdravlje svih nas, koji "dišemo" ovaj onečišćeni zrak i narušavamo svoje zdravlje. Kao liječnik mogu reći da je zaštita zdravlja moj životni prioritet i zato sam itekako svjestan važnosti čistog zraka za sve nas koje ovdje živimo. To je ozbiljan problem, koji korijene vuče iz više izvora. Onečišćenje zraka je bolest koja ima višestruku etiologiju u gradu Slavonskom Brodu, kao takvu treba tretirati i liječiti. Svi smo se aktivno uključili oko sanacije primarnog zagađivača, Rafinerije nafte Bosanski Brod. To je bio proces u kojeg su se uključile građanske udruge, ljudi puna srca, da se na razini države pronađe rešenje. Zajedno smo izborili međudržavne ugovore, razgovor bivše predsjednice Kolinde Grabar Kitarović s predsjednikom Rusije Putinom, svi smo zajedno učinili puno toga da taj primarni uzrok zagađenja nađe svoje eko rješenje. Prema službenim informacijama Rafinerija nafte je i dalje popravku i remontu, pogoni ne rade. Vjerojatno za zimskih mjeseci zbog loženja na kruta goriva i lož ulje dolazi do većeg zagađenja zraka, grijanje na fosilna goriva još uvijek je ekonomičnije, za prelazak na čišći oblik grijanja potrebne su velike investicije. Županijske javne ustanove završavaju procese energetskih obnova zgrada, Grad Brod morao bi u dogovoru s resornim ministarstvima osigurati dodatno financiranje energetske obnove privatnih objekata u Slavonskom Brodu, ne samo obnovu fasada nego i prelazak na plin i neko drugo ekološko gorivo nego i samo poboljšanje ekološke okoline. Zato bi s poduzećem Brodplin trebalo iznaći načina da priključci na plinsku mrežu budu jeftiniji i ekonomičniji za građane. Važno je i osigurati sredstva poduzetnicima da i naša lokalna industrija bude spremna za promjenu na čišće i bolje eko sustave. Za to je moguće povući sredstva iz EU fondova. Tu bi najvažniju ulogu trebao imati Grad, na lokalnoj razini sa tim u vezi nismo se puno pomakli, nadam se da ćemo uskoro dobiti priliku da utičemo na program kojim ćemo promijeniti i ukloniti ovaj uzrok, kazao je, uz ostalo, dr.Josip Samardžić

Zadnje vijesti

Međunarodna poslovna turistička burza " Way Put" i nagrađeni u kategoriji Simply the best - top 5

Odigrano četvrto kolo 25. Božićnog rejtingiranog turnira, u vodstvu Stjepan Damjanović

Za krađu novca i glazbenog zvučnika iz mjesnog doma osumnjičen 24–godišnjak iz Belišća

FOTO GALERIJA

"Želja nam je da u Slavonskom Brodu vino i vinska kultura ponovno zažive"

Upaljena prva adventska svijeća, započeo program ovogodišnjeg Adventa iz davnina

FOTOGALERIJA - Tamburice, pjesma i dobra atmosfera za prvu Noć Brođana u Zagrebu!

Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama obilježen i u Slavonskom Brodu

25. Katarinski sajam Sadržajno bogat, raznovrstan, za svakog ponešto