Vijesti

Pravoslavni vjernici slave Badnjak

Pravoslavni vjernici slave Badnjak

  Pravoslavni kršćani koji Božić slave po julijanskom kalendaru obilježavaju Badnjak. Vjernici će se večeras okupiti u crkvama na bogoslužjima na kojem će biti posvećeni badnjaci. To je jedan od brojnih božićnih običaja. Na Badnjak se peče i pečenica, pripremaju se i posebni kolači, a jedan od njih je i česnica. U nju se stavlja novčić, a vjerovanje kaže - tko novčić pronađe, pratit će ga blagostanje i bogatstvo tijekom cijele godine. Na Božić ujutro, prije svitanja, zazvonit će sva zvona na pravoslavnim hramovima objavljujući rođenje Sina Božjeg.

O tome kako ga obilježavaju, u emisiji Dobro jutro, Hrvatska HRT-a je govorio đakon srpske pravoslavne crkve Petar Kozakijević

- Za sutrašnji Božić se pravoslavni vjernici pripremaju postom koji traje 40 dana. Danas je posljednji dan posta, dan kada najstrože postimo, rekao je.

Pripremaju se liturgijski, dodao je, tako što se danas u svim pravoslavnim crkvama služi liturgija, a postoje i mnogi narodni običaji vezani za današnji dan.

- Jedan od njih je da otac obitelji odlazi na Badnji dan ujutro u šumo, ondje posiječe hrastovo drvo koje se zove Badnjak, po današnjem danu, dodao je.

Duhovna poruka Božića je, dodaje, poruka mira koja podrazumijeva da je Bog pomirio sve što je vjekovima bilo posvađano. Također, to je i poruka koja nama govori da trebamo steći mir u sebi i da taj mir širimo u neposrednom okruženju.

- Danas se pravoslavni kršćani pozdravljaju s "Mir Božji", jedni drugima želimo da steknemo mir u sebi, a i da imamo mir među sobom, dodao je.

Kada steknemo mir u sebi i kada ga imamo u neposrednom okruženju, objasnio je, da na taj način možemo spriječiti sve manifestacije nemira, u što ubrajamo i ratne nemire.

- Danas nažalost imamo mnogo izbjeglica koje svoj Božić slave van svojih domova i daleko od svojih bližnjih, dodao je.

Što se tiče sadržaja liturgije, rekao je da je svaka ista i nema neke posebne razlike, osim čitanja evanđelja koja govore o rođenju spasitelja.

Možda Vas zanima i ovo

Foto galerija