Show

"Posjetio" nas je Super Mjesec, sljedeći (tek) za 14 godina

"Posjetio" nas je Super Mjesec, sljedeći (tek) za 14 godina

 U noći s ponedjeljka na utorak nad Hrvatskom zasjao je Super Mjesec. To se događa kad se poklopi kada se puni Mjesec nađe u točki najbliže Zemlji. Ustvari Super Mjesec je naziv za puni Mjesec, može ga se vidjeti golim okom. Mjesec je tada najbliže Zemlji i zato je iznimno velik, samim time je 14 posto bio veći i čak 30 pisto svjetliji u usporedbi s tzv. običnim Mjesecom.

Jednom riječju, bio je to, ne samo za zaljubljenike u astronomiju, pravi vizualni spektakl. Inače, tople ljetne noći idealno su vrijeme za promatranje punog Mjeseca kako izlazi na istočnom nebu nekoliko minuta nakon zalaska Sunca. To se događa dvaput u kolovozu. 

Posljednji puta su se dva Super Mjeseca pojavila u istom mjesecu 2018.godine i, pazite sada, to se (više) neće ponoviti sve do 2037.godine! 

Super Mjesec bio nam je izvrsna prilika da pogledamo prema gore i na neki način "dodatno" otkrijemo nebo. Tko god je svjedočio punom Mjesecu vidio je da je noću puni Mjesec (bio) jako svijetao, gotovo zasljepljujući u usporedbi s tamom krajolika. Kakogod, bio je to u pravom smislu nebeski spektakl, tko poživi opet će ga (moći) vidjeti za 14 godina. 

Možda Vas zanima i ovo

Foto galerija