Vijesti

FOTO GALERIJA - Tisuće hodočasnika na slavlju 65. obljetnice pobožnosti Gospi Brze pomoći u Slavonskom Brodu

FOTO GALERIJA - Tisuće hodočasnika na slavlju 65. obljetnice pobožnosti Gospi Brze pomoći u Slavonskom Brodu

Foto galerija

Upravo zahvaljujući njima, pobožnost Gospi Brze Pomoći u Slavonskom Brodu traje već 65 godina. U njezino brodsko svetište hrli iz godine u godinu se više hodočasnika sa svih strana Lijepe Naše. Vrijedilo je to proslaviti i Gospodinu zahvaliti za sve primljene milosti po Gospinu zagovoru, ovoga 8. rujna, na spomendan njezina rođenja.
 
Središnje euharistijsko slavlje predvodio je zadarski nadbiskup i predsjednik Hrvatske biskupske konferencije mons. dr. Želimir Puljić, uz koncelebraciju domaćeg župnika vlč. Anđelka Cindorija i još petorice svećenika. Nazočne su bile i sestre uršulinke koje djeluju u samostanu u Slavonskom Brodu, na čelu sa s. Ksenijom Leko, provincijalnom poglavaricom Hrvatske provincije uršulinki Rimske unije. "Hodočašća u svetišta, posebno Marijina, slika su naših života i putovanja u Vječnu Domovinu", kazao je nadbiskup Puljić u misnoj propovjedi, ukazujući i u kontekstu blagdana Marijina rođenja, na važnost obitelji, odgoja djece i obiteljskog ognjišta u kakvom je i Marija odrastala. "Naše hodočašćenje Nebeskoj Majci vuče nas o blagdanu njezina rođenja na naše korijene, na izvore, a to su naše obitelji. Jako je važno u ovom izazovnom vremenu isticati važnost obitelji i odgoja djece, jer to je realno vrlo ugroženo danas u našoj zemlji, i zato nam Marija pomaže da si posvijestimo važnost oca, majke, djece i odgoja u obitelji", naglasio je zadarski nadbiskup. 
 
Tijekom dana slavljene su još četiri mise; dvije jutarnje su predvodili domaći župnik Cindori i župni vikar vlč. Marko Obradović, a poslijepodnevne vlč. dr. Pavao Mikulčić, voditelj Pastoralnog centra Đakovačko-osječke nadbiskupije te vlč. mr. Perica Matanović, župnik župe Gospe Fatimske u Velimirovcu, Našice.
 
Slavlju blagdana Male Gospe i  i jubilarne 65. obljetnice čašćenja Gospe Brze Pomoći prethodila je trodnevna duhona priprava. Prve večeri misno slavlje u župnoj crkvi uz župnika Anđelka Cindorija predvodio je don Donald Marković, župnik Župe sv. Josipa radnika u Šibeniku. Drugu večer misno slavlje predvodio je isusovac o. Božidar Nagy, a trećeda dana, u predvečerje blagdana, svetu misu predslavio je umirovljeni đakovačko-osječki nadbiskup mons. Marin Srakić. Liturgijsko pjevanje predvodio je župni zbor predvođen s. Cecilijom Kolarić. 
 
 
O POBOŽNOSTI GOSPI BRZE POMOĆI
 
Pobožnost Gospi Brze Pomoći potječe od redovnica uršulinki američke savezne države Louisiana i njezinog glavnog grada New Orleansa, kojemu je pokroviteljica dugo vremena i danas. Začeci štovanja ondje sežu u prvu polovicu 18. stoljeća. Glavni promicatelji su bile uršulinke, marljive odgojiteljice djece i mladeži. Prihvatile su ga hrvatske uršulinke, te po dolasku u Slavonski Brod početkom 1957. g. počele ustrajno promicati. Tada su svoje zahtjevno poslanje u teškom vremenu komunizma stavile pod okrilje Gospe Brze Pomoći. One su u suradnji i svesrdnoj podršci s tada jedinim brodskim župnikom i dekanom mons. Vidom Mihaljekom u ovoj crkvi započele duhovnu obnovu obitelji i grada, uslijed praznine koju je ostavljao komunistički sustav.
 
U želji osnaženja vjere i pobožnosti, đakovački biskup Stjepan Bauerlein predložio je da u obitelji po župama hodočasti Gospin lik. U Brodu je dogovoreno da to bude slika Gospe Brze Pomoći. Krenula je Gospina slika iz kuće u kuću, te je svojim pohodima obiteljima budila vjeru, poticala novu nadu i istinsku ljubav. Komunisti su sprječavali Gospin pohod po obiteljima, ali nisu mogli zaustaviti dolaske vjernika grada i okolice k njoj koji je uslijedio, te duhovni preporod koji se osjećao. Bio je to početak novih veza ljubavi prema Mariji kao Majci spremnoj majčinskom blizinom pratiti čovjeka, uočavati njegove svakodnevne potrebe, te na njih odgovarati velikodušnom pomoći. Tu poruku prenosi Gospin lik, koji daje identitet crkvi i svetištu, te je danas nadaleko prepoznatljiv i jedinstven. On nije kopija Gospine slike iz New Orleansa. Gospa je na njemu prikazana kao blaga Majka sa Djetetom Isusom na krilu. Dijete Isus desnom rukom grli Majku, a lijevu pruža nad njezinu i daruje nebeske milosti, koje Marija svojom ispruženom desnicom posreduje ljudima. 
 
 

Možda Vas zanima i ovo

Foto galerija