Vijesti

Drva za ogrjev preskupa, a i nema ih

Drva za ogrjev preskupa, a i nema ih

 Dugogodišnji je običaj slavonskobrodskih kućanstava koji svoje domove zimi griju na tzv.klasičnu vrstu ogrjeva, pretežito drva, da tijekom ljetnih mjeseci nabavljaju i za zimu pripreme dostatne količine drva da bi im njihovi domovi kada temperatura bude ispod ništice bili topli i ugodni za obitavanje.

Međutim, a to se već godinama unatrag događa, kvalitetnijih drva nema dovoljno, ni u šumama ni u ponudi, skupa su i platežna ugroza kućanstvima da zimu "pregrme" kako tako. Jer, saznali smo na prodajnom punktu drva kod kružnog toka "kod Halajka", ne samo da onih najviše traženijih vrsta, bukve i hrasta nema nego je i njihova cijena poprilično velika za budžet prosječnog obiteljskog kućanstva. 

Prostorni metar bukve, naime, stoji 65 eura, hrasta  60. No, problem je, za Brodportal priča Antun Barišić, vlasnik Obrta MM za prijevoz ogrjevnih drva, da izvoza ogrjevnih drva iz šuma nema, drva dobiju na kapaljku, kaže, a i kad ih dobijemo metar ogrjevnog drva u šumi stoji 50 eura, pa vi sad izračunajte. -

Nema sječe željno iščekuju, zovu, boje se zime. -Poseban je problem, kažu prodavači drva, što elektrane svakoga dana potroše 60-ak i više kubika drva za proizvodnju struje i onda za tzv.običnog čivjeka i kupca drva jednostavno nema. Pune 22 godine bavim se ovim poslom nabavke i prodaje ogrjevnih drva, plaćam najam prostora i obrt a ima dana da nemao drva ništa za prodati, ističe, te dodaje, ja ću izdržati još nekako do mirovine ali to nije rješenje u problematici opskrbe drva kućanstava koja na takav način griju svoje domove. Država i o tome mora i treba voditi puno više brige, mi smo tu dok jesmo ali naši sugrađani u pravilu nikako ne smiju biti prepušteni sami sebi, zaključuje Antun Barišić, vlasnik obrta Tunja, za prijevoz i prodaju ogrjevnog drva i usluge pilanja.

Možda Vas zanima i ovo

Foto galerija