Vijesti
Kolumne
Sport
Show
SB danas
Atlantis
Kalendar događanja
Strip
SB danas
Stravična eksplozija u skladištu municije
Dogodilo se na današnji dan 6. lipnja

Na današnji dan 1621. godine rođen je poznati hrvatski ban i urotnik Petar Zrinski. Zanimljivo je da se rodio u Vrbovcu, gradiću 30-tak kilometara istočno od Zagreba. Vrbovec je danas osobito poznat po manifestaciji „Kaj su jeli naši stari“, kao i po mesnoj industriji PIK Vrbovec. Petar je imao titulu grofa, koja je bila nasljedna u obitelji Zrinski još od 16. stoljeća. Zanimljivo je da su banovi bili i Petar i njegov stariji brat Nikola Zrinski, a i njihov otac Juraj. Dakle, banska titula gotovo kao da je bila nasljedna u obitelji Zrinski. Dapače, Petar je bio praunuk znamenitog Nikole Zrinskog Sigetskog, koji je također bio ban i koji je poginuo u borbi s Osmanlijama pri junačkoj obrani Sigeta (poznat je i kao lik iz opere Nikola Šubić Zrinski). Grof Petar Zrinski rođen je navodno u „drvenom dvoru pod vratima kaštela vrbovečkog“. Danas u Vrbovcu stoji kula poznata kao „Kula Zrinskih“ i nju se najčešće povezuje s mjestom Petrovog rođenja. Ta je kula ostatak nekadašnjeg kaštela, a do nje nalazi se i nešto kasnije sagrađen dvorac. Da stavimo Petrovu godinu rođenja (1621.) u povijesni kontekst, spomenimo da otprilike u to vrijeme započinje radnja u poznatom djelu „Tri mušketira“, kad mladi d'Artagnan dolazi u Pariz.

1717. godine provincijal Petar iz Lašve održao je u Velikoj kapitularnu skupštinu, kojoj je predsjedao otac Ivan iz Srijema. Na skupštini je za novog provincijala izabran otac Filip Žurković – Dalmatinac, za gavradijana Franjevačkog samostana u Brodu izabran je velečasni otac Bartolomej Petrović, a za vikara Ivan Narančić.

1848. godine Brođani su izašli pred Hrvatski Sabor sa zahtjevom da ime se dopusti  kuće „ne samo od drveta praviti, nego i od ciglah, barem na jednu cipelu debljine zidati i to brez moljakanja, nadpisivanja i reversa“. Odredbom od 19. travnja 1775. godine kuće građene unutar pušćane linije od Tvrđave prema gradu morale su se graditi od drveta.

1861. godine u Staroj Gradiški rođen je Alfons Muža. Nakon završenog studija medicine dolazi u Osijek na radno mjesto gradskog fizika. Od 1905. djeluje kao ravnatelj i primarni liječnik Internog odjela Huttler-Kolhoffer-Monsperger Zakladne bolnice u Osijeku. S kirurzima Belom Fišerom i Vatroslavom Floršitzom je zaslužan za unapređivanje osječke bolnice.

Šestog lipnja 1910. godine oko pet sati ujutro, na brodski željeznički kolodvor stigao je iz Budimpešte car Franjo Josip i odmah nastavio put preko savskog mosta do željezničkog kolodvora u Bosanskom Brodu, gdje mu je upriličen svečani prijem i radni doručak s gradonačelnikom Hafizom el Hodžićem i bosanskobrodskim uglednicima.

1945. godine u Brodu je, nakon stravične eksplozije u skladištu municije u Gortanovoj ulici, izbio jedan od najvećih požara u novije vrijeme. Cijeli se grad potresao od detonacije, a broj mrtvih i ozlijeđenih nikada nije iznesen u javnost.

Ostali događaji:

1683. godine u Oxfordu je otvoren prvi javni muzej „Ashmolean“.

Sunčano popodne 6. lipnja 1889. godine ostalo je u pamćenju Seattlea kao dan kada je gotovo cijeli grad izgorio. Radnik u stolarskoj radioni grijao je ljepilo na vatri i zanio se u neke druge poslove, tako da je ljepilo proključalo i zapalilo se.

Vizionar koji je obilježio cijelo jedno razdoblje kina u Americi bio je Richard M. Hollingshead Jr. Nakon što je zaključio da mu je u automobilu udobnije nego u kinu, eksperimentirao je u svom dvorištu s Kodakovim projektorom, platnom zakucanim za stabla i radio prijemnikom kako bi odredio najbolje uvjete za gledanje filmova iz automobila. 1932. godine čak je uspio i patentirati drive-in kino, no 17 godina kasnije patent je poništen.

Na današnji dan 1944. godine započela je najveća operacija iskrcavanja vojske u povijesti ratovanja. Na obale Normandije u sjevernoj Francuskoj iskrcalo se oko 160,000 savezničkih vojnika u pokušaju da otvore novu frontu protiv vojske Trećeg Reicha.

1960. godine Roy Orbison nakon što nije uspio nagovoriti ni Elvisa ni Everly Brotherse da zajedno snime pjesmu, objavljuje svoju prvu veliku uspješnicu „Only The Lonely“. Pjesma je na američkim top ljestvicama dosegla drugo, a na britanskim prvo mjesto. 

1971. godine dogodio se jedini slučaj pogibije ljudi u svemiru u dosadašnjoj povijesti čovječanstva. Na današnji dan poginula su tri sovjetska astronauta u pravom svemiru. Naime, njihova se nesreća dogodila kad su se spremali za povratak iz orbite na Zemlju, još izvan atmosfere. Zbog greške u sustavu, njihova je kapsula Sojuz 11 izgubila pritisak. Zanimljivo je da je kapsula automatski uredno sletjela na Zemlju, premda su astronauti u njoj davno bili mrtvi. Dapače, nakon što je ekipa na Zemlji otvorila kapsulu, čak je pokušala napraviti reanimaciju astronauta. Bez uspjeha, dakako. Sva trojica posmrtno su proglašeni herojima Sovjetskog Saveza i pokopani su pokraj Jurija Gagarina uz zid Kremlja. Po njihovim prezimenima nazvana su i tri kratera na Mjesecu: Dobrovoljski, Volkov i Pacajev.

1984. godine rođena je legendarna računalna igra Tetris.

1985. godine ekshumiran je u Brazilu leš nacističkog liječnika Josefa Mengelea, nazvanog „Anđeo smrti“ i „Bijeli anđeo“.

2002. godine dogodila se iznad Sredozemnog mora izvanredno snažna eksplozija za koju se pretpostavlja da je nastala uslijed raspada meteorita u atmosferi. Snaga eksplozije procjenjuje se na čak 26 kilotona, što je znatno jače od nuklearne bombe bačene na Hirošimu 1945. godine (ta je bomba imala snagu od oko 16 kilotona).

Rođeni na današnji dan su: Petar Zrinski, hrvatski ban i državnik (1621.), ruski književnik, Aleksandar Sergejevič Puškin (1799.), Ante Kovačić, hrvatski književnik (1854.), njemački književnik, Thomas Mann (1875.), George Herman «Babe» Ruth, američki igrač baseballa (1895.), hrvatski političar, Živko Kolega (1946.), Rocco Buttiglione, talijanski političar, pravnik, akademik i filozof (1948.), hrvatski glazbenik i pjevač, Massimo Savić (1962.), Darko Kralj, hrvatski paraolimpijac (1971.), hrvatska glumica, Ivana Krizmanić (1976.).

 

VEZANI ČLANCI
IZ KATEGORIJE
NAJČITANIJE