Vijesti
Kolumne
Sport
Show
SB danas
Atlantis
Kalendar događanja
Strip
SB danas
Prvi nogometni klub u Slavoniji - Marsonija
Dogodilo se na današnji dan 24. rujna

 1213. ubijena je hrvatska i ugarska kraljica Gertruda od Merana.

1757. godine rodi se u Brodu na Savi Andrija Antun Brlić, sin Mate Brlića i Marije rođene Filajdić, otac Ignjata Alojzija Brlića (pisca „Uspomena na stari Brod“) i nećak kapetana Antuna Relkovića pisca „Satira“. Andrija Antun Brlić napisao je ciklus epskih pjesama o bojevima s Turcima i zapisao poznatu „Slavonsku Juditu“. Umro je 24. svibnja 1804. godine. 

1814. godine zbog kuge koja vlada u Bosanskom Brodu (tada Turski Brod), od koje je umrlo 39 ljudi, zatvoreni su prijelazi preko Save kod Broda. 

Hrvatski sabor u kojem su većinu imali mađaroni prihvatio je 1868. Hrvatsko-ugarsku nagodbu, kojim je uređen položaj Kraljevine Dalmacije, Hrvatske i Slavonije i Kraljevine Ugarske unutar ugarskog dijela Austro-ugarske Monarhije i ustroj središnje vlasti u Hrvatskoj temeljem kojega su Ugarski i Hrvatski sabor donijeli odgovarajuće zakone. Dotadašnja je jedinstvena monarhija podijeljena na austrijski i ugarski dio i, prema novonastalom državnopravnom ustroju Dalmacija i hrvatski dio Istre, zajedno sa slovenskim zemljama, ušle su u austrijski dio Monarhije, a banska Hrvatska, zajedno s Vojvodinom u ugarski. Po nagodbi Hrvatska je samostalna na području zakonodavstva, uprave, bogoštovlja i nastave i pravosuđa, a ostali su poslovi zajednički. Glavni su bili problemi nagodbe činjenica da Hrvatska nije dobila samostalnost na području financija kao i neriješen problem pripadnosti Rijeke što je riješeno „provizorijem“, „privremenim“ rješenjem (tzv. „Riječka krpica“) koji je u praksi išao u korist Mađara.

1895. godine položen je kamen temeljac za židovski hram u današnjoj Ulici Petra Krešimira. Templ je projektirao zagrebački Studio „Höningsberg i Deutch“, a radove je izveo mladi tehničar Samuel Müller. Sinagoga je stajala 30 tisuća kruna, a brodska židovska zajednica u to vrijeme je imala 500 duša. Kada su raščišćivane ruševine, nakon Drugog svjetskog rata, na mjestu srušene sinagoge nađena je povelja uzidana u temelje hrama. 

1908. godine u Brodu na Savi djelovao je ŠK Marsonija, prvi nogometni klub u Slavoniji. Osnivači brodske Marsonije bili su nogometaši zagrebačkog HAŠK-a i Concordije Wselsky, Štancl, Koloman Benčević i drugi igrači. Budući da je ŠK Marsonija bio đački ferjalni klub, djelovanje mu se svodilo na ljetni rad dva do tri mjeseca svake godine. 

1910. godine je na temelju Zakona o uređivanju seoskih općina, iz upravne jedinice Vrpolje izdvojeno mjesto Strizivojna, koje je postalo samostalna upravna općina. 

Hrvatska književnica Zlata Kolarić Kišur umrla je 24. rujna 1990. godine. Bila je pisac dječjih priča, pjesnikinja i dramatičar. Njena knjiga „Moja zlatna dolina“ pripada klasici hrvatske književnosti za djecu, a drama „Povratak“ izvođena je u režiji Branka Gavele 1940. godine u HNK-u u Zagrebu. Zlata Kolarić Kišur rođena je u Brodu na Savi 29. listopada 1894. godine. 

Noć na Brodskom području za vrijeme Domovinskog rata 1992. godine prolazi relativno mirno sve do jutarnjih sati kad počinje napad neprijatelja na sela zapadnog dijela općine Bebrinu i Stupničke Kute, a nekoliko minuta kasnije i Slavonski Brod. Na grad je palo oko 20-ak granata, a dvije su osobe ranjene. 

Na današnji je dan 2008. godine umro u bolnici u Rockefellerovoj ulici u Zagrebu jedan od najpoznatijih hrvatskih pjevača Vice Vukov. Podrijetlom s otoka Zlarina kraj Šibenika, Vukov je već sa 17 godina došao u prvi sukob s komunističkim vlastima. Naime, izbačen je iz gimnazije jer je događaje u Rusiji 1917. godine nazvao pobunom, a ne revolucijom. Došavši u Zagreb započeo je studij na Filozofskom fakultetu. Glazbena karijera započela mu je 1959. godine, nastupom na Opatijskom festivalu, nakon čega je vrlo brzo postao slavan. Predstavljao je Jugoslaviju na Euroviziji dva puta: 1963. u Londonu i 1965. u Napulju. Bio je sudionik Hrvatskog proljeća i vjerojatno bi bio uhićen da u doba gušenja pokreta nije bio na turneji po Australiji. Od tamo je otišao u Pariz u kojem je ostao pet godina, diplomiravši na Institutu za međunarodne studije. U Hrvatsku se vratio tek 1976., nakon smirivanja situacije. Završio je studij filozofije i talijanskog na Filozofskom fakultetu u Zagrebu i zaposlio se u Nakladnom zavodu Matice hrvatske. Glazbeni nastupi bili su mu onemogućeni sve do 1989. godine. U novoj državi isprva je bio blizak s Franjom Tuđmanom, no onda su se razišli. Postao je član prvo HNS-a, a zatim SDP-a. Godine 2003. izabran je za saborskog zastupnika. U zgradi Sabora 2005. je pao i zadobio teške ozljede glave. Prevezen je u bolnicu Sestara milosrdnica, no nakon operacije pao je u komu. Nakon 34 mjeseca borbe za život preminuo je na današnji dan u Specijalnoj bolnici za plućne bolesti u Rockefellerovoj ulici, kamo je premješten iz bolnice Sestara milosrdnica.

U Slavonskom Brodu otvaranjem novog, većeg i ljepšeg molitvenog prostora u Zajčevoj ulici obilježena je 2011. godine dvadeseta godišnjica Islamske zajednice. 

Ostali događaji:

622. dovršena je Muhamedova Hidžra.

1493. godine Kolumbo je započeo svoju drugu ekspediciju Novog svijeta.

Otto von Bismarck postao je 1862. njemački kancelar.

Prvi put oko svijeta jahtom dogodio se 1853. godine. Vlasnik jahte bio je Cornelius Vanderbilt. 

Godine 1845. osnovan je prvi bejzbolski tim Knickerbocker Base Ball Club.

1869. godine došlo je do katastrofalnog pada cijena zlata na američkom tržištu.

1890. godine mormonski su vođe sastavili naputak po kojem je trebalo prekinuti praksu poligamije u njihovoj zajednici.

Prva žena obišla je svijet na biciklu 1895. godine. Put je trajao 15 mjeseci. 

Godine 1934. čak 2500 fanova došlo je na stadion Yankee vidjeti oproštajnu utakmicu Babea Rutha.  

1948. osnovana je kompanija Honda.

1957. otvoren je najveći stadion u Europi (Camp Nou u Barceloni).

1960. godine porinut je prvi nuklearni nosač aviona u svjetskoj povijesti. Bio je to moćni USS Enterprise, ponos američke flote, takve veličine da još i danas nosi titulu najdužeg ratnog broda u svijetu sa svojih 342 metra dužine.

Godine 1971. na današnji dan britanska vlada protjerala je 90 sovjetskih diplomata zbog navodne špijunaže. Moskva je zauzvrat 8. listopada uskratila dozvole za boravak sedamnaestorici britanskih diplomata. 

Godine 1973., unatoč prosvjedima Portugala, UN je priznao nezavisnost Gvineje Bissau.

1979. pokrenuta je prva komercijalna usluga s javnom elektroničkom poštom.

1996. potpisan je sporazum o zabrani nuklearnog testiranja potpisan u Ujedinjenim narodima.

Britanska vlada objavila je 2002. godine dossier o iračkom programu naoružanja, tvrdeći da irački predsjednik Saddam Hussein može lansirati oružje za masovno uništenje za samo 45 minuta, što je poslužilo kao opravdanje za agresiju na Irak, ali se kasnije pokazalo da je tvrdnja bila lažna.

Rođeni na današnji dan su: Albrecht von Wallenstein, vojskovođa katoličke lige u tridesetogodišnjem ratu (1583.), hrvatski književnik i povjesničar, Franjo Francev (1882.), Mihovil Pavlek-Miškina, hrvatski književnik (1887.), američki književnik, F. Scott Fitzgerald (1896.), Howard Walter Florey, australski liječnik, nobelovac (1898.), iranski političar i vjerski vođa (ajatolah). Ruhollah Mussawi Hendi Homeini (1902.). 

Umrli na današnji dan su: papa Liberije (366.), franački kralj Pipin Mali (768.), kralj Ludvig IV. Dijete (911.), papa Inocent II. (1143.), bizantski car Manuel I. Komnen (1180.), Gertruda od Merana (1213.), sv. Robert od Knaresborougha (1218.), Stefan Prvovjenčani (1228.), Izabela od Bavarske (1435.), Poliziano (1494.),  nadbiskup kardinal Albert od Mainza (1545.), ruski mislilac Aleksandar Radiščev (1802.), bl. Anton Martin Slomšek (1862.), Ivo Ćipiko (1923.), svećenik József Klekl (1936.), fra Rafael Kalinić (1943.), Hans Geiger (1945.), princeza Viktorija od Hessena (1950.), Edward Pilgrim (1954.), Sarah Churchill (1982.), Dr. Seuss (Theodor Seuss Geisel) (1991.), Ivica Sudnik (2002.), Françoise Sagan (2004.), Vice Vukov (2008.).

Misao dana: „Prihvatite sebe takvi kakvi jeste sa svim svojim vrlinama i manama!“

VEZANI ČLANCI
IZ KATEGORIJE
NAJČITANIJE