Vijesti - Tema
Brodportal
05.31.2018. 13:10:00
Preminuo Ilija Begić, legenda izvorne glazbe bosanske Posavine
Jutros je preminuo Ilija Begić, legenda izborne glazbe bosanske Posavine koji je zajedno s bratom Markom u karijeri dugoj gotovo pola stoljeća nastupao diljem svijeta gdje god žive Hrvati iz bosanske Posavine.

 Vijest je ovo koja se jutros proširila brzinom munje među Posavljacima. Braća Begić, Ilija i Marko su najpopularniji izvođač izvorne glazbe Hrvata u bosanskoj Posavini čija se karijera prostire na pet desetljeća i širom Zemlje, odnosno gdje god su Hrvati iz bosanske Posavine izbjegli tijekom stoljeća.

Davne 1969. godine, braća Ilija i Marko Begić iz Dervente u diskografskoj industriji napravili su za to vrijeme čudo, snimivši u „Glasu komuna“ Doboj prvu singl ploču s izvornim narodnim pjesmama. Rijetki su bili ljudi koji su u to vrijeme u svojim kućama imali barem gramofon, s iglicom koja je krčala, s kojega se pjesma orila. Od tada je krenuo nevjerojatan uspon na glazbenoj sceni braće iz Dervente, a za 45 godina rada na estradi, snimili su desetine albuma, stotine pjesama, punili dvorane, zarađivali milijune, osvajali zlatne,srebrene, platinaste ploče u sarajevskom „Diskotonu“.

Ono što je najvrednije je istina da braća Begići nikada izvornu narodnu pjesmu nisu prepustili šundu. Ostali su vjerni tradiciji, šargiji i violini, ljubavnoj i rodoljubivoj pjesmi. I danas im nema ravnog u ovom poslu.

Ilija i Marko Begić u rodni grad Derventu i zavičaj Bosansku Posavinu, se poput desetina tisuća Posavljaka, nisu vratili. Otišli su trbuhom za kruhom u Hrvatsku, Europu, u bijeli svijet. Ostala su sjećanja i rijetke posjete ruševinama plodne ravnice.

Ilija je nedavno proslavio 80. rođendan u krugu obitelji i naravno izvornu posavsku pjesmu.

http://www.brodportal.hr/m/clanak/preminuo-ilija-begic-legenda-izvorne-glazbe-bosanske-posavine-19585
IZ KATEGORIJE
Crna kronika
Prijevara u gospodarskom poslovanju

Platio više tisuća kuna za korištenje automobila, koji mu nikada nije isporučen

Crna kronika
U Starom Petrovom Selu

Zbog neprilagođene brzine dvije osobe ozlijeđene u prometnoj nesreći

Tema
Upozorenje

Vozači prilagodite vožnju stanju na cesti i uvjetima vidljivosti

Politika
Priopćenje Stožera CV

32 nove pozitivne osobe u Brodsko-posavskoj županiji, hospitalizirano 67 osoba

Politika
Priopćenje Vlade

Plenković: Obljetnice obilježavamo s ponosom i zahvalnošću hrvatskim braniteljima