Sretne ciglice grade put u zajednicu

Centar za pružanje usluga u zajednici "Kuća sretnih ciglica" provodi projekt "Sretne ciglice grade put u zajednicu" s ciljem unapređivanja infrastrukture za pružanje socijalnih usluga djeci i mladima kao podrška procesu deinstitucionalizacije (Faza 1) koji je sufinancirala Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj "Zajedno do fondova EU".

Autor: Brodportal | Datum objave: 18.02.2020
Sretne ciglice grade put u zajednicu
 Provedba projekta traje 36 mjeseci, od 29. lipnja lipnja 2018. do 29. lipnja 2021. godine. Ukupna vrijednost projekta je 10.165.761,04 kuna, a iznos bespovratnih sredstava je 9.687.865,02 kuna.

"Kroz ovaj projekt Ustanova će proširiti mrežu usluga na područje Nove Gradiške, proširit ćemo djelovanje i na područje djece s problemima u ponašanju, a povećat će se broj izvaninstitucijskih usluga, savjetovanja i organiziranog stanovanja", kaže Renata Puljko, ravnateljica Centra za pružanje usluga u zajednica "Kuća sretnih ciglica.

Opći cilj projekta je ojačati i unaprijediti kapacitete za nastavak provedbe deinstitucionalizacije, pružanje izvaninstitucijskih usluga i prevencija institucionalizacije u zajednici.

Također, ciljevi su povećati broj korisnika izvaninstitucijskih oblika skrbi i to usluga savjetovanja obitelji u riziku od izdvajanja djece kako bi se preveniralo izdvajanje djece iz obitelji te usluga organiziranog stanovanja u sveobuhvatnu i povremenu podršku, širenje usluga poludnevnog boravka na područje Nove Gradiške i širenje usluge organiziranog stanovanja na novu korisničku skupine djece s PUP u skladu s Individualnim planom ustanove koje je donijelo resorno Ministarstvo.

Glavne aktivnosti su izgradnja nove zgrade, kupnja stambene jedinice za novu korisničku skupinu djece s problemima u ponašanju, adaptacija postojeće zgrade i stanova. Izgradnjom, adaptacijom i uređenjem infrastrukturnih jedinica u kojima će se pružati postojeće i nove izvaninstitucijske usluge omogućit će se intenzivniji i sveobuhvatniji doprinos procesu deinstitucionalizacije na novim i postojećim lokacijama. Također projektom će se opremiti stambene jedinici i kupiti novo vozilo. Opremanje novoizgrađenih i postojećih jedinica, kao i nabava novih vozila, omogućit će znatno podizanje kvalitete i učinkovitost novih i postojećih izvaninstitucijskih usluga u puno boljim i primjerenijim uvjetima uz kvalitetniju skrb za korisnike.

Predviđeni rezultati projekta su izgrađena nova infrastrukturna jedinica, adaptirana postojeća zgrada u Vrazovoj ulici u Slavonskom Brodu, adaptiran prostora u Novoj Gradiške, adaptirani stanova u Naselju Andrije Hebranga (Sl. Brod), kupljena kuća za djecu s problemima u ponašanju, nova infrastrukturna jedinica opremljena namještajem, informatičkom i ostalom opremom, opremljeno i uređeno dvorište i dječje igralište u novoj infrastrukturnoj jedinica, postojeća zgrada opremljena namještajem i ostalom opremom, prostor u Novoj Gradiški opremljen namještajem i ostalom opremom te nabavljena dva osobna automobila i dva kombija.

Projekt je namijenjen djeci i mladima bez odgovarajuće roditeljske skrbi, djeci i mladima s problemima u ponašanju, djeci i mladima u udomiteljskim obiteljima, djeci i mladima nakon izlaska iz skrbi te roditeljima, udomiteljima i posvojiteljima. Kroz uključivanje djece u poludnevni boravak pružaju im se jednake mogućnosti za odgoj i obrazovanje, sprječava se razvoj poremećaja u ponašanju te kroz savjetovanje rodtielja smanjuje se rizik od izdvajanja i obitelji. Roditelji dobivaju potrebnu pomoć i podršku kroz savjetovanje i pomaganje, što jača roditeljske kapacitete i prevenira izdvajanje djece iz obitelji. 

Po završetku Projekta "Kuća sretnih ciglica" pružat će usluge za 110 korisnika i to za 16 korisnika organiziranog stanovanja uz sveobuhvatnu podršku (DBORS), 9 korisnika organiziranog stanovanja uz povremenu podršku (DBORS i DPUP), 5 korisnka organiziranog stanovanja uz sveobuhvatnu podršku (DPUP), 50 korisnika poludnevnog boravka (10 s područja Nove Gradiške) i 30 korisnika usluge savjetovanja.

Centar za pružanje usluga  u zajednici "Kuća sretnih ciglica" je javna ustanova, za koju prava i dužnosti osnivača obavlja ministarstvo nadležno za poslove socijalne skrbi, tj. Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku. Ustanova se financira iz državnog proračuna i nesustavnih donacija. CPUZ "Kuća sretnih ciglica" pravni je sljedbenik Doma za djecu Slavonski Brod.

Centar pruža usluge organiziranog stanovanja uz sveobuhvatnu i povremenu podršku za djecu i mlade bez odgovarajuće roditeljske skrbi te djecu i mlade s problemima u ponašanju, poludnevni boravak za djecu iz obitelji u riziku od izdvajanja i djecu s problemima u ponašanju, savjetovanje i pomaganje biološkim, udomiteljskim i posvojiteljskim obiteljima te savjetovanje i pomaganje djeci i mladima nakon izlaska iz skrbi i savjetovanje i pomaganje djeci smještenoj u udomiteljskim obiteljima.

Zadnje vijesti

Policija pronašla trojicu 18-godišnjaka koji su pretukli 29-godišnjaka i ukrali mi bicikl

Online treninzi u doba Korone - Spartanci u dnevnom boravku

Svađali se zbog nesuglasica u prometu pa se i potukli

NAJČITANIJE DANAS

Spartan treninzi by Tomislav Siser

Online treninzi u doba Korone - Spartanci u dnevnom boravku

FOTO GALERIJA

Potresi u Zagrebu: Velike štete, ima ozlijeđenih

Županijska smotra LiDraNo 2020. i ove godine okupila mlade kreativce

Od kola do sevdalinki Nedžada i Hanke i slavonskog "štiha" Kiće Slabinca

Obilježena 28. obljetnica osnutka 101. bosanskobrodske brigade HVO-a

Važna pobjeda Marsonije u Županji