Sretne ciglice grade put u zajednicu

Centar za pružanje usluga u zajednici "Kuća sretnih ciglica" provodi projekt "Sretne ciglice grade put u zajednicu" s ciljem unapređivanja infrastrukture za pružanje socijalnih usluga djeci i mladima kao podrška procesu deinstitucionalizacije (Faza 1) koji je sufinancirala Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj "Zajedno do fondova EU".

Autor: Brodportal | Datum objave: 18.02.2020
Sretne ciglice grade put u zajednicu
 Provedba projekta traje 36 mjeseci, od 29. lipnja lipnja 2018. do 29. lipnja 2021. godine. Ukupna vrijednost projekta je 10.165.761,04 kuna, a iznos bespovratnih sredstava je 9.687.865,02 kuna.

"Kroz ovaj projekt Ustanova će proširiti mrežu usluga na područje Nove Gradiške, proširit ćemo djelovanje i na područje djece s problemima u ponašanju, a povećat će se broj izvaninstitucijskih usluga, savjetovanja i organiziranog stanovanja", kaže Renata Puljko, ravnateljica Centra za pružanje usluga u zajednica "Kuća sretnih ciglica.

Opći cilj projekta je ojačati i unaprijediti kapacitete za nastavak provedbe deinstitucionalizacije, pružanje izvaninstitucijskih usluga i prevencija institucionalizacije u zajednici.

Također, ciljevi su povećati broj korisnika izvaninstitucijskih oblika skrbi i to usluga savjetovanja obitelji u riziku od izdvajanja djece kako bi se preveniralo izdvajanje djece iz obitelji te usluga organiziranog stanovanja u sveobuhvatnu i povremenu podršku, širenje usluga poludnevnog boravka na područje Nove Gradiške i širenje usluge organiziranog stanovanja na novu korisničku skupine djece s PUP u skladu s Individualnim planom ustanove koje je donijelo resorno Ministarstvo.

Glavne aktivnosti su izgradnja nove zgrade, kupnja stambene jedinice za novu korisničku skupinu djece s problemima u ponašanju, adaptacija postojeće zgrade i stanova. Izgradnjom, adaptacijom i uređenjem infrastrukturnih jedinica u kojima će se pružati postojeće i nove izvaninstitucijske usluge omogućit će se intenzivniji i sveobuhvatniji doprinos procesu deinstitucionalizacije na novim i postojećim lokacijama. Također projektom će se opremiti stambene jedinici i kupiti novo vozilo. Opremanje novoizgrađenih i postojećih jedinica, kao i nabava novih vozila, omogućit će znatno podizanje kvalitete i učinkovitost novih i postojećih izvaninstitucijskih usluga u puno boljim i primjerenijim uvjetima uz kvalitetniju skrb za korisnike.

Predviđeni rezultati projekta su izgrađena nova infrastrukturna jedinica, adaptirana postojeća zgrada u Vrazovoj ulici u Slavonskom Brodu, adaptiran prostora u Novoj Gradiške, adaptirani stanova u Naselju Andrije Hebranga (Sl. Brod), kupljena kuća za djecu s problemima u ponašanju, nova infrastrukturna jedinica opremljena namještajem, informatičkom i ostalom opremom, opremljeno i uređeno dvorište i dječje igralište u novoj infrastrukturnoj jedinica, postojeća zgrada opremljena namještajem i ostalom opremom, prostor u Novoj Gradiški opremljen namještajem i ostalom opremom te nabavljena dva osobna automobila i dva kombija.

Projekt je namijenjen djeci i mladima bez odgovarajuće roditeljske skrbi, djeci i mladima s problemima u ponašanju, djeci i mladima u udomiteljskim obiteljima, djeci i mladima nakon izlaska iz skrbi te roditeljima, udomiteljima i posvojiteljima. Kroz uključivanje djece u poludnevni boravak pružaju im se jednake mogućnosti za odgoj i obrazovanje, sprječava se razvoj poremećaja u ponašanju te kroz savjetovanje rodtielja smanjuje se rizik od izdvajanja i obitelji. Roditelji dobivaju potrebnu pomoć i podršku kroz savjetovanje i pomaganje, što jača roditeljske kapacitete i prevenira izdvajanje djece iz obitelji. 

Po završetku Projekta "Kuća sretnih ciglica" pružat će usluge za 110 korisnika i to za 16 korisnika organiziranog stanovanja uz sveobuhvatnu podršku (DBORS), 9 korisnika organiziranog stanovanja uz povremenu podršku (DBORS i DPUP), 5 korisnka organiziranog stanovanja uz sveobuhvatnu podršku (DPUP), 50 korisnika poludnevnog boravka (10 s područja Nove Gradiške) i 30 korisnika usluge savjetovanja.

Centar za pružanje usluga  u zajednici "Kuća sretnih ciglica" je javna ustanova, za koju prava i dužnosti osnivača obavlja ministarstvo nadležno za poslove socijalne skrbi, tj. Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku. Ustanova se financira iz državnog proračuna i nesustavnih donacija. CPUZ "Kuća sretnih ciglica" pravni je sljedbenik Doma za djecu Slavonski Brod.

Centar pruža usluge organiziranog stanovanja uz sveobuhvatnu i povremenu podršku za djecu i mlade bez odgovarajuće roditeljske skrbi te djecu i mlade s problemima u ponašanju, poludnevni boravak za djecu iz obitelji u riziku od izdvajanja i djecu s problemima u ponašanju, savjetovanje i pomaganje biološkim, udomiteljskim i posvojiteljskim obiteljima te savjetovanje i pomaganje djeci i mladima nakon izlaska iz skrbi i savjetovanje i pomaganje djeci smještenoj u udomiteljskim obiteljima.

Zadnje vijesti

Ministarstvo graditeljstva namijenilo značajnu donaciju Gradu Slavonskom Brodu i Brodsko-posavskoj županiji

Pavić: EU fondovi i na ovaj način jasno pokazuju da pomažu Republici Hrvatskoj

Završen tehnički pregled mosta Svilaj na koridoru Vc

NAJČITANIJE DANAS

VIDEO

Francuz Romain biciklom iz Marseillea preko Slavonskog Broda do Japana

FOTO GALERIJA

Pavić: EU fondovi i na ovaj način jasno pokazuju da pomažu Republici Hrvatskoj

Potpisan Sporazum o dogradnji i rekonstrukciji Muzeja Brodskog Posavlja

Za svećenike zaređeni Matija Aušić iz Slavonskog Broda i Matej Perić iz Tovarnika

Obnavlja se Mjesni dom J. J. Strossmayer

Obilježena 29. obljetnica osnutka 108. brigade ZNG