Osnovan NK Hajduk Split

Dogodilo se na današnji dan 13. veljače

Autor: Dunja Kokanović | Datum objave: 13.02.2018
Osnovan NK Hajduk Split


 1141. umro je kralj Bela II. Slijepi, vladar iz dinastije Arpadovića, koji je osim ugarskog držao i hrvatsko prijestolje.

1358. potpisan je Zadarski mir. Njime je hrvatsko-ugarski kralj Ludovik I. Anžuvinac porazio Veneciju i vratio Zadar pod svoje okrilje.

1852. rođen je u Tomici hrvatski učitelj i pedagog Mato Valić. Do svoje dvadesete godine bio je pisar satnije u Podvinju i vojnik, a onda se doškolovao za učitelja u Gradiški i Petrinji. Službovao je u Glini i Kostajnici kao učitelj i ravnatelj škole. Obnašao je funkciju člana Zemaljskog školskog vijeća za hrvatsko slavonsku Vojnu granicu. Od 1884. do umirovljenja, županijski je školski nadzornik u Bjelovaru. Objavio je radove „O svrsi i potrebi građanske škole“ i „Povjesničke crtice grada Kostajnice“. Umro je 23. siječnja 1912. godine.

1911. Hrvatski nogometni klub „Hajduk“ osnovala je, u praškoj pivnici U Fleků, skupina splitskih studenata: Fabijan Kaliterna, Lucijan Stella, Ivan Šakić, Vjekoslav Ivanišević, a po nekima i Vladimir Šore, i to nakon što su gledali susret tamošnjih „Sparte“ i „Slavije“. Tada su došli na ideju da osnuju nogometni klub u svom rodnom gradu. Organizacija je bila vrlo slaba na početku, dok se u jednom splitskom kafiću „Troccoli“ nisu napisala pravila kluba, dok su za tzv. stolom mudraca predlagana su imena za klub, među kojima su bili „Mosor“, „Marjan“, „Borac“, „Uskok“, „Velebit“ i dr. Ime je klubu, na kraju, dao profesor splitske gimnazije Josip Barač nakon što su mu spomenuti studenti u ured utrčali naglo poput pobunjenika, tzv. hajduka. Taj je naziv bio provokativan vlastima Austro-Ugarske Monarhije, ali su domišljati osnivači „zasladili“ zahtjev organima vlasti podatkom da: ...vojaci koji igraju nogomet mogu puno više pretrčati pod punom ratnom spremom. Dozvola za rad i pravila odneseni su vladi na uvid i u konačnici su prihvaćena 13. veljače 1911. Nakon toga skoro su svi počeli graditi nogometno igralište na lokaciji „Kra'jeva njiva“ (pokraj „stare murve“) koje se prije koristilo kao vojni poligon austro-ugarske vojske. Oko kluba okupljali su se prohrvatski, puntarski građani, pristaše sjedinjenja austro-ugarske carske pokrajine Dalmacije s ostatkom Hrvatske. Odatle i pridjev u nazivu „Hrvatski“ i hrvatski grb kao dio hajdukovog grba. Prvi je predsjednik postao dr. Kruno Kolombatović. Prvi protivnik bio je „Calcio Spalato“, klub talijanaša koji su živjeli u Splitu, a susret je završio rezultatom 9:0 (6:0) za Hajduka. Prvi pogodak za Hajduk koljenom je postigao Šime Raunig. 1912. godine, Hajduk je prvi put gostovao, i to u Zagrebu protiv nogometnog kluba „HAŠK“ i izgubio 3:2. Danas je HNK Hajduk najveće športsko društvo u Splitu i jedno od većih u Hrvatskoj. Svoje domaće utakmice igra na Gradskom stadionu u Poljudu.

1929. rođen je u Brodu na Savi Nenad Brkić, novinar i politički djelatnik. Završio je učiteljsku školu u Osijeku, višu pedagošku u Zagrebu te Visoku školu političkih nauka u Beogradu. Godine 1968. postaje direktor i glavni odgovorni urednik Školskih novina u Zagrebu, a 1972. postaje predsjednik Sindikata društvenih djelatnosti Hrvatske. Od 1973. je direktor i glavni urednik Radničkih novina u Zagrebu i potom glavni urednik Oka. Bio je zastupnik u Saboru SR Hrvatske i član Prosvjetnog savjeta Hrvatske. 

1941. u Brodu je suzbijena epidemija tifusa. 

1943. odlučilo je Gradsko poglavarstvo odužiti se uspomeni na velikog brodskog sina dr. Josipa Stadlera pa je naručilo njegov veliki reprezentativni portret kod poznatog brodskog slikara Alberta Grubera. Ujedno je odlučilo i gradsku vijećnicu renovirati u gotičkom stilu. U takvoj reprezentativnoj dvorani odlučilo je Gradsko poglavarstvo napraviti galeriju znamenitih Brođana: Berislavića, Jarića, Stadlera, Mesića i drugih. Odluka nikad nije ostvarena. Međutim, osječki Hrvatski list piše 17. veljače 1943. godine, da će portret dr. Stadlera biti „ovih dana gotov, a da se Gruber sprema raditi Berislavića i Jarića“. Gruber je zgotovio Stadlerov portret i on je nakon Domovinskog rata zatekao kod petrovaca u Bosanskom Brodu. 

1944. kulturno-prosvjetna zajednica Hrvatskog radničkog saveza organizirala je Kazališnu večer u dvorani novogradiškog kinematografa Europa. 

1969. snijeg je padao peti dan bez prestanka. Cjelokupni promet u Brodu je paraliziran. Ne prometuju čak ni vlakovi.

1990. Istočna i zapadna Njemačka postigle su dogovor o ujedinjenju koje je službeno uslijedilo 3. listopada iste godine.

1995. Brod je jedno od najtoplijih mjesta u Europi. Zabilježeno je +27°C na suncu i +18°C u hladu. 

2000. Papa Ivan Pavao II zatražio oproštaj za sve grijehe Rimokatoličke Crkve u prošlosti, uključujući i odnos prema Židovima i hereticima.

2002. Engleska kraljica Elizabeta II dodijelila je počasnu titulu viteza bivšem gradonačelniku New Yorka, Rudolphu Williamu Louis Giulianiu III, zbog njegove uloge nakon terorističkih napada na ta grad 11. rujna 2001. 

Ostali događaji:

  • 1633. Galileo Galilei, u svom djelu Dialogo sopra i due massimi sistemi del mondo tolemaico e Copernicano, objavljenog u Firenci 1632. godine, iznio je učenje Kopernikovog heliocentričnog sustava kao jedino ispravnog, i zbog toga ga je inkvizicija stavila u okove i odvela u Rim, kod pape Urbana VIII.
  • 1886. Jesse James po prvi je put opljačkao banku.1894. braća Lumiere patentirala su kinematograf.
  • 1945. saveznici su započeli s bombardiranjem Dresdena (grad na istoku Njemačke) u kojem je poginulo 35.000 ljudi, a glavni uzrok njihove smrti bila je masivna vatrena oluja.
  • 1970. Švicarski pisac popularne fantastike Erich von Däniken osuđen je zbog prijevara na tri i pol godine zatvora.
  • 1982. umrla je Kineskinja Zeng Jinlian, koju se prema Guinnessovoj knjizi rekorda službeno smatra najvišom ženskom osobom u zabilježenoj povijesti. Naime, Zeng Jinlian imala je visinu od čak 248 centimetara, premda se zbog iskrivljenosti kralježnice, nažalost, nije mogla samostalno u potpunosti uspraviti.

Rođeni na današnji dan su: Dživo Gundulić, hrvatski pjesnik i dramatičar (1678.), Janoš Kardoš, slovenski pisac, pjesnik, prevoditelj, učitelj. politični vladar i evangelistički svećenik u Mađarskoj (1801.), njemački matematičar Johann Peter Gustav Lejeune Dirichlet (1805.), Mihovil Jordan Zaninović, hrvatski biskup (1840.), američka glumica Kim Novak (1933.), Virgilijus Alekna, litavski atletičar (1972.), britanski pjevač Robbie Williams (1974.). 

Umrli na današnji dan su: kralj Béla II. Slijepi (1141.), Stefan Nemanja, rodonačelnik dinastije Nemanjića (1199.), Elizabeta Stuart, kraljica Češke (1662.), Ruđer Josip Bošković, hrvatski filozof, matematičar, fizičar, astronom (1787.), Charles Gravier, grof de Vergennes (1787.), Richard Wagner, njemački skladatelj, reformator opere (1883.), Franjo Rački, povjesničar i političar (1894.), Petar Lumbarda, slikar i jedan od najznačajnijih umjetnika 20. stoljeća (1974.), Antun Motika, hrvatski slikar (1992) Branko Marjanović, hrvatski režiser i montažer (1996.), časna sestra Lúcia Santos iz Fatime (2005.), Francesko Gamba, talijanski crtač stripova (2012.), Mića Orlović, novinar i televizijski voditelj (2013.), Ivan Večenaj, hrvatski slikar i književnik (2013.), Stjepan Mihaljinec, hrvatski skladatelj, dirigent i pijanist (2014.),  Slobodan Santrač nogometaš, najbolji strijelac na ovim prostorima s 1301 postignutim golom (2016.).

Zadnje vijesti

Za Rekord Tim 3 domaće pobjede

VIDEO Mate Bulić: "Kada dođem u Slavoniju, osjećam se kao doma"

Beauty lounge RITUAL by Marko Zirdum pretvara snove o sjajnoj i njegovanoj kosi u stvarnost

NAJČITANIJE DANAS

Zabava Udruge "Prsten"

VIDEO Mate Bulić: "Kada dođem u Slavoniju, osjećam se kao doma"

FOTO GALERIJA

Veleučilište u Slavonskom Brodu potpisalo ugovore o stipendiranju s osam studenata

U tijeku radovi na izgradnji novog gradskog dječjeg vrtića u Kažotićevoj ulici

Obilježena 84. obljetnica stradanja Vrbsko-ruščičkih žrtava

Pljeskom ispraćeni mladi Brođani, Zagrepčani i Zadrani

Trešnjevka prejaka za Brod na Savi