Vlakom mira Hrvatska se simbolično vratila u Vukovar
Vlakom mira Hrvatska se simbolično vratila u Vukovar
Dogodilo se na današnji dan 8. lipnja

 1649. početak epidemije kuge u Šibeniku.

1871. manifestom cara Franje Josipa, Brod je proglašen gradom, a tada je imao 3.398 stanovnika. 

1907. rodio se Alojz Bognar, sin urara Mihaela. Bognarevi su u Brod doselili iz Budimpešte. Nastavljajući obiteljsku tradiciju Alojz Bognar je radio 60 godina kao urar. U mladosti je bio aktivni sportaš, a kasnije zaslužni sportski radnik. Uvršten je u enciklopediju sporta Leksikografskog zavoda u Zagrebu. Umro je 4. srpnja 1981. godine. 

1912. Luka Jukić, mladić iz Bosanskog Svilaja, pucao je u bana Slavka Cuvaja u Mesničkoj ulici u Zagrebu i ubio njegova savjetnika Ivana Hrvojevića. Suđen je na smrt, pa pomilovan. Izmučen zatvorom umro je u Brodu 24. lipnja 1929. godine. Sahranjen je s velikim počastima na groblju u Bosanskom Brodu. 

1953. u prepunoj dvorani kina „Jadran“ održana trosatna predstava igrokaza „Snjeguljica i sedam patuljaka“ u pet činova, koje su uprizorili učenici vježbaonice Učiteljske škole, uz pomoć učitelja Ivanke Penjak, Duška Mrkića i Stjepana Benaka. Glavnu ulogu Snjeguljice imala je Manda Sigmund, zla kraljica bila je Anđelka Milić, vješticu je glumila Tea Kralj, princa Stribor Uzelac, šumara Drago Batagelj, paža Mirko Sečić. Kulise je oslikao Vasilj Antipov. 

1956. U Argentini osnovan je Hrvatski oslobodilački pokret.

1960. Ribarska zadruga u Slavonskom Brodu traži odobrenje za rad gostionice - Smuđ ili poznatije Otok sreće. Dobili su dozvolu i počeli raditi na današnji dan. Bila je to drvena baraka na bivšem Sajmištu – dječje igralište (danas restoran Brođanka), u kojoj je gostionica otvorena. Imala je tri prostorije, salu dugu sedam i pol metara sa tridesetak stolova, šank i kuhinju.

1986. na austrijskim predsjedničkim izborima pobijedio je Kurt Waldheim, koji je prije toga obavljao visoku funkciju glavnog tajnika Ujedinjenih naroda.

1987. Novi Zeland prvi u svijetu zabranio nuklearne aktivnosti.

1993. počeo masovni napad Armije BiH na istočni i sjeveroistočni dio općine Travnik. Napad je usmjeren na ona mjesta koja su bila naseljena Hrvatima. Tog dana ubijeno je 112 Hrvata (56 civila i 56 vojnika HVO-a). Samo od 4. do 8. lipnja 1993. godine sa svojih ognjišta u Travniku je pred napadima Armije BiH protjerano oko 18 tisuća Hrvata.

1993. Djelatnici ĐĐ Montaže ponovo na iranskom tržištu. Ugovoren je posao vrijedan 5 milijuna dolara. Riječ je o modernizaciji čeličane Esfahan.

1997. Vlakom mira Hrvatska se simbolično ponovno vratila u Vukovar, u hrvatsko Podunavlje, na svoje istočne granice. Vlak je krenuo iz Zagreba i brojao je 21 vagon –koliko Hrvatska ima županija. U vlaku su bili predsjednik Tuđman, najviši politički dužnosnici, crkveni velikodostojnici, članovi diplomatskog zbora, brojni uglednici iz javnog, kulturnog, znanstvenog i gospodarskog života Hrvatske, te oko 2000 prognanih Vukovaraca koji su se spremali za povratak. Na dijelu željezničke pruge kod Borova Naselja, vlak je kamenovala skupina ekstremnih Srba. Na sreću, nitko nije stradao.

2014. Na poligonu Industrijsko-obrtničke škole u Slavonskom Brodu predstavljen solarni automobil koji su izradili učenici i njihovi mentori te su ambiciozno najavili nastup na utrci solarnih automobila u Sisku.

Rođeni na današnji dan su: njemački skladatelj, Robert Schumann (1810.), Vera Nikolić Podrinska, hrvatska slikarica (1886.), hrvatski političar, Ivo Sanader (1953.), Alka Vuica, pjevačica (1961.), glumica, Lucija Šerbedžija (1973.), Kim Clijsters, belgijska tenisačica (1983.), ruska tenisačica, Nadja Petrova (1983.), Matea Ferk, hrvatska skijašica (1987.). 

Umrli na današnji dan su: Muhamed, utemeljitelj Islama (632), Luj XVII., kralja Francuske Tadija Smičiklas, hrvatski (1914.), Branko Pleša, glumac (2001), Šaban Bajramović, romski pjevač (2008).