Poginuli dr. Slavica i dr. Antun Pitlović
Poginuli dr. Slavica i dr. Antun Pitlović
Dogodilo se na današnji dan 3. srpnja

 321. rimski car Konstantin II, proglasio nedjelju za dan odmora i vjerskog obreda.

1867. zbog epidemije kuge u Bosanskom Brodu, zatvorena je  na tri mjeseca savska granica s Turskom. 

1886. Karl Benz predstavio je prvi auto na svijetu. 

1914. nakon sarajevskog atentata u kojem su ubijeni austrougarski prestolonasljednik Franz Ferdinand i njegova supruga princeza Sofija, u Brodu na Savi su članovi i simpatizeri Hrvatske stranke prava organizirali antisrpske demonstracije u kojima su porazbijane mnoge trgovine, a jedna kuća zapaljena. 

1977. košarkašice SD „Rade Končar“ osvojile su, u Šibeniku, omladinsko prvenstvo Hrvatske finalnom pobjedom protiv splitske Jugoplastike. Brođanke su nastupile u sastavu: Marinković, Skopljak, Kvesić, Tadić, Kulaš, Radišić, Galović, Soroka, Krolo, Benaković i Rendulić. 

1991. snage JNA ojačane srpskim rezervistima i dobrovoljcima iz redova četničkih postrojbi  ulaskom kolone borbenih vozila s područja Vojvodine okupirali su Baranju.  Kolona od 60-ak tenkova i drugih vozila razdvojila se; dio je otišao na područje  Belog Manastira, u objekte pod nazorom JNA, dok je drugi dio zauzeo položaje blizu hrvatsko-mađarske granice. 

1996. Predsjednik Rusije Boris Jeljcin pobijedio je u drugom izbornom krugu Genadija Zjuganova i time započeo drugi predsjednički mandat.

1996. Kamen sudbine vraćen je u Škotsku. 

2001. poginuli su u automobilskoj prometnoj nesreći  na otoku Krku nekoliko kilometara od trajektnog pristaništa Valbiska  dr. Slavica i dr. Antun Pitlović, bivši župan Brodsko-posavske županije, zajedno s njihovom kćeri Klarom i nećakom Domagojem. Antun Pitlović kirurg specijalista ortopedije. Medicinski fakultet je završio u Zagrebu kao i specijalizaciju i magisterij. Od 1990. godine u Općoj bolnici "Dr. Josip Benčević" imenovan je za rukovoditelja Službe za ortopedske bolesti. Kao jedan od čelnih ljudi Hrvatske demokratske zajednice 1993. postao je vijećnik Skupštine Brodsko-posavske županije, a od travnja 1995. do svibnja 1997. godine bio je župan Brodsko-posavske županije. Na izborima u listopadu 1995. izabran je za zastupnika u Zastupnički dom Hrvatskog Sabora. Bio je dragovoljac Domovinskog rata aktivno uključen u pružanje sanitetske potpore Specijalnoj jedinici policije Policijske uprave brodsko-posavske. Sudjelovao je u proboju prema Vukovaru u Marincima, bio na novogradiškom bojištu, a 1993/94. sudjelovao je u akciji Poskok 2 na Velebitu. Slavica Pitlović rukovodi od 1993. god. Službom za zaštitu zdravlja djece sve do iznenadnog tragičnog događaja 2001. Dr. Slavica Pitlović bavila se dječjom neurologijom. Svojim stručnim radom pomogla je velikom broju djece u svladavanju njihovih tegoba, te uspješno razvijala neuropedijatrijski odjel. Tijekom svog rada objavila je veći broj znanstvenih i stručnih radova te 1992. god. obranila magistarski rad pod naslovom “Zastupljenost faktora rizika u novorođenčadi na području Slavonskog Broda i njihov utjecaj na rast i razvoj djeteta”.

2011. Dobrovoljno vatrogasno društvo Oriovac obilježilo 120  godišnjicu rada i postojanja. Proslavi se odazvalo 38 vatrogasnih društava iz Hrvatske ali i gosti iz njemačkog grada Dorffena. 

2013. U 106. godini u svom domu u Velikoj Kopanici preminuo je Andrija Prlić, najstariji Hrvat. Iza pokojnog Andrije ostalo je čak 77 potomaka, dvanaestero djece, 31 unuče i 35 praunučadi.

2013. Egipatska vojska u državnom udaru svrgnula predsjednika Mohameda  Mursija.

Rođeni na današnji dan su: književnik, Franz Kafka (1883), Ljubivoje Ršumović,  pjesnik (1939), glumica Kostadinka Velkovska (1948.), Tom Cruise, glumac (1962.), Julian Paul Assange  , urednik WikiLeaks-a (1971), Ivana Plechinger, pjevačica (1973.), Vuk Jerimić, političar Srbije (1975), pjevač, Marko Tolja (1984.), Sebastian Vettel, vozač Formule 1 (1987.). 

Umrli: Anton Dolenc, hrvatski inženjer i izumitelj (1905),  Andre Citroen, francuski inženjer (1935),    Brian Jones, engleski glazbenik (1969), James Douglas Morrison, pjevač „Doorsa“(1971), Ivan Slamnig, hrvatski pisac (2001).