Nadograđuje se "Zlatni cekin" jedina ustanova za rehabilitaciju djece s teškoćama u regiji
Nadograđuje se "Zlatni cekin" jedina ustanova za rehabilitaciju djece s teškoćama u regiji
Đakovačko osječki nadbiskup mons. dr. Đuro Hranić posjetio je u srijedu, 24. ožujka 'Zlatni cekin', Ustanovu za odgoj i rehabilitaciju djece s teškoćama u razvoju koja već punih 28 godina uspješno djeluje u Slavonskom Brodu.

 U nadbiskupovoj pratnji bio je tajnik Nadbiskupijskog ordinarijata vlč. Domagoj Lacković, a dočekali su ih ravnatelj 'Zlatnog cekina' fra Ilija Jerković i ravnateljica Dječjeg vrtića 'Cekin', koji djeluje u zajedništvu s Poliklinikom, Antonija Domorad. Susretu su se pridružili gradonačelnik Slavonskog Broda Mirko Duspara, pročelnik županijskog Odjela za zdravstvo i socijalnu skrb Brodsko-posavske županije Branko Sabo, predsjednik Upravnog vijeća ustanove 'Zlatni cekin'  fra Ivan Marić i član Upravnog vijeća te ravnatelj slavonskobrodske Opće bolnice 'Dr. Josip Benčević' doc. dr. sc. prim. Josip Samardžić. 

Na početku su djeca, polaznici Dječjeg vrtića 'Cekin' nadbiskupu priredili kraći program dobrodošlice za koji su uvježbali tri prigodne pjesme te mu uručili prigodan dar. I mons. Hranić također je darivao mališane. Potom je ravnatelj, fra Ilija Jerković podsjetio okupljene na povijest i sadašnjost 'Zlatnog cekina', istaknuvši kako se 65-ero zaposlenih stručnih djelatnika brine o oko 220 djece s teškoćama u razvoju koja redovito dolaze na rehabilitaciju u ovu jedinu specijaliziranu ustanovu istočno od Zagreba.

 
"Uskoro će se navršiti 30 godina otkako svojim radom pokazujemo da na ovom širem području postoji velika potreba za ovakvom specijalnom ustanovom za rehabilitaciju  djece s teškoćama u razvoju. Istodobno, gotovo tri desetljeća očekujemo kako sve ovo što mi činimo dosegne razinu posebne brige šire društvene zajednice. U počecima lokalna zdravstveno odgojna ustanova, danas je narasla u respektabilknu regionalnu specijaliziranu Polikliniku za rehabilitaciju i odgoj djece s teškoćama, poznatu u cijeloj Hrvatskoj i izvan nje i kao takva je jedina stručna ustanova za polivalentnu rehabilitaciju djece na širem području od Dunava do Zagreba. Mnogi ju doživljavaju kao nekakvu privatnu crkvenu ustanovu, pa se malo tko osjeća dužnim pružiti nam pomoć ili podršku. Ispada da se mi brinemo o nekoj djeci o kojoj se nitko osim nas nije dužan brinuti. No, ona je neprofitna ustanova u službi najranjivijih i plod ljudske solidarnosti i dobrote, pa nam i najmanja podrška puno znači", istaknuo je fra Ilija Jerković.
Zbog povećanja broja djece s teškoćama u razvoju javila se potreba za rekonstrukcijom i nadogradnjom objekta ustanove, u okviru projekta čija je procijenjena vrijednost oko 6 milijuna kuna. "Temelje za ovu nadogradnju imamo, već je dosta posla odrađeno, treba nam još pomoći da krenemo korak dalje", kazao je fra Ilija i na konkretnoj potpori svih dosadašnjih godina zahvalio Gradu Slavonskom Brodu i Brodsko-posavskoj županiji.
 
 

Samu Ustanovu i radove na dijelu gradilišta koji su u tijeku razgledao je i nadbiskup, te na trudu, naporima i altruizmu koji svakodnevno ulažu za zdravlje najranjivijih – dječice s teškoćama u razvoju, posebno zahvalio stručnim djelatnicima 'Zlatnog cekina'. "Ponosan sam što na području naše Nadbiskupije imamo ovakvu jednu ustanovu. Svjestan sam svih izazova s kojima se nosite, posebno u aktualnoj situaciji opterećenoj sve većim dugovima zdravstvenog sustava. Čestitam vodstvu Poliklinike što uspjeva podmiriti sve troškove koji nisu mali. Vaša upornost drži 'Zlatni cekin' na životu. Svjestan sam da vam treba pomoć u vašem radu na dobrobit roditelja i njihove djece kojima je potrebna pomoć u razvoju. Zato računajte da ću vam kao biskup pomoći kucati na sva vrata iza kojih bismo mogli očekivati potporu", kazao je mons. Hranić, te na podršci koju pružaju ovoj ustanovi zahvalio Gradu Slavonskom Brodu, Brodsko posavskoj županiji, brodskoj Općoj bolnici i svim znanim i neznanim podupirateljima.

"Želim također izraziti i duboku zahvalnost vama djelatnicima Poliklinike 'Zlatni cekin' kao i Dječjeg vrtića 'Cekin' jer da nema vas koji volite svoj posao i tu djecu o kojoj brinete, koji ste velikoga srca svjesni vrijednosti i plemenitosti svoga rada, svoga poslanja – ne bi bilo ni ove ustanove. I ne zaboravite, dragi Bog svoje nikada ne ostavlja, a poslije svakog Velikog petka, mora svanuti Uskrsno jutro", poručio je na koncu nadbiskup Hranić.

Tekst i fotografije: Ivica Vlašić