Vijesti - Kultura i obrazovanje
Brodportal
09.27.2022. 11:08:00
Predstavljen "Brodski glazbeni vremeplov" Duška Svilara
Državni arhiv u Slavonskom Brodu, Posavska Hrvatska i Kazališno-koncertna dvorana "I.B.Mažuranić organizirali su u ponedjeljak navečer u veliko) dvorani, pokazalo se, kulturni i glazbeni i svaki drugi, istinski slavonskobrodski, spektakl, predstavljanjem knjige "Duško Svilar (1948-2009.) Brodski glazbeni vremeplov.

 Organizatori toga za dugo vrijeme ubuduće zapamtljivog događaja, dvojili su da će velika dvorana KKD I.B.Mažuranić biti prevelika za takvu vrstu događanja. No, neki među njima tvrdili su suprotno, i pogodili, naravno. Rijetko je koji događaj te vrste popunio gledalište velike dvorane, kao ovaj u čast Dušku Svilaru i vremenu u kojem je živio on i njegov naraštaj.

Knjigu "Duško Svilar-Brodski glazbeni vremeplov" predstavili su Krunoslav Seletković, Dunja Vanić, Dubravko Šef i Domagoj Zovak. Skraćeno, svatko od njih Dušku, Duletu, posvetio je svoj vidokrug iz tih ne baš tako davnih vremena, od toga kako je knjiga nasta(ja)la do toga na kakvim se instrumentima u Duškovo vrijeme i njegovih suvremenika sviralo na brojnim plesnjacima širom Broda i okolice, do osobnih prisjećanja na Duška  kao glazbenika, novinara, fotoreportera, prijatelja, sveukupno istinskog i uvijek i nadasve Brođanina u svakom pogledu.

U knjizi su satkane priče 66 glazbenika iz Duškova i vremena Broda i okolice, a sve začinjeno spoznajom obilježavanja 50 godina rada i djelovanja Kazališno-koncertne dvorane I.B.Mažuranić. Svi, a bilo ih je više stotina(!) u dvorani jednodušni su u ocjeni da je tada, u Duškovo vrijeme, svijet bio bolji, vedriji, zabavniji, glazbenici, ljudskiji. I upravo toga radi tijekom cijele ove priče u zraku se osjećao i uživao neopisiv prizvuk vremena kada je Brod bio velik, gostoljubiv, raznovrstan, po sadržajima, gospodarstvu, mladosti koja je odlazila zakratko ali se i vraćala.

Vrhunac bio je koncert uživo Grupe iz davnine, Breza, Tvrtko, Opačak, Šef, Alinjak, Hrvoje Mihić. Uživalo se i burno pljeskalo, tražilo "na bis" izvedbom uspješnica Santane, Lenona, Credenca, pa i brodskih Eggsa. Kada bi se to moglo ponoviti, jer vratilo nas je u mladost.

IZ KATEGORIJE
Politika
Atletika

Uspješan vikend za atletičare Marsonije

Crna kronika
Policijsko izvješće

Najveća koncentracija alkohola iznosi 2,74 promila

Crna kronika
Prijetio policajcima

Opirao se uhićenju, policajci ga morali vezati

Crna kronika
Policijsko izvješće

Iz trgovina ukrao robu u vrijednosti 6000 kuna

Gospodarstvo
FOTO

Završio 25. Katarinski sajam