Vijesti - Tema
Brodportal
09.26.2022. 15:30:00
Besplatan razgled Kuće Brlić, ponajveće brodske kulturno-turističke atrakcije
Obilježavajući 27.rujna-Svjetski dan turizma, u skladu s ovogodišnjom temom "Promišljamo turizam", Gradska Turistička zajednica Slavonskog Broda u suradnji s Galerijom umjetnina Slavonskog Broda pokrovitelj je tzv.gratis razgleda postava Kuće Brlić, kao jedne od najvećih gradskih kulturno-turističkih atrakcija.

 Razgled postava u pratnji kustosa bit će, dakle, u utorak 27.rujna, od 17 sati, pa sa tim u vezi Gradska TZ poziva sve zainteresirane građane da se pozivu odazovu i u navedeno vrijeme budu ispred Kuće Brlić na slavonskobrodskom glavnom trgu Korzu.

Želeći oživjeti lik i djelo svoje sugrađanke, 2011. godine Grad Slavonski Brod otkupio je Kuću Brlić, zaštićeno kulturno dobro, te krenuo u projekt obnove kuće u kojoj je živjela Ivana Brlić-Mažuranić. Unazad posljednjih 11 godina, Grad Slavonski Brod obnovio je pročelje, odnosno fasadu kuće Brlić kao i krovište kuće. Tijekom 2016.godine prvi komadi namještaja iz spomenute kuće poslani su na restauraciju, a cjelovita obnova započela je nakon što je Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije, u ulozi Upravljačkog tijela za Operativni program „Konkurentnost i kohezija 2014–2020.“ donijelo Odluku o financiranju projektnog prijedloga „Integrirani program–Interpretacijski centar Ivana Brlić-Mažuranić“ ukupne vrijednosti preko 16 milijuna kuna.

Kroz uređenje i opremanje Interpretacijskog centra Ivana Brlić-Mažuranić Slavonski Brod dobio je novu turističku atrakciju posvećenu očuvanju i prezentaciji kulturne baštine te uspomene na poznatu brodsku spisateljicu. Nakon obnove, u podrumu kuće Brlić nalazi se polivalentna dvorana koja će služiti kao prostor za događanja, degustacije i prezentacije. Prizemlje kuće dobilo je širu turističko-kulturnu funkciju. Uz informacijski pult za posjetitelje ovdje se nalazi i suvenirnica te prostor za prijem djece u sklopu manifestacije "U svijetu bajki Ivane Brlić Mažuranić" te raznih drugih prigoda. Također, prizemlje kuće služit će i kao dnevna knjižnica te javni prostor u kojem će građani moći pročitati novine i družiti se. Svakako treba naglasiti kako je ovaj dio kuće Brlić zadržao elemente galerije, pa će tako na zidovima i dalje biti izloženi radovi likovnih umjetnika. U ovom prostoru posjetitelji će dobivati uvodne upute o načinu obilaska Centra, informacije o rasporedu, događanjima, ulaznicama, programima, tematskim suvenirima, knjigama Ivane Brlić Mažuranić ili replikama njezinih najvažnijih pisama. Prvi kat kuće zauzima stan Brlić koji se sastoji od dva salona, knjižnice, spavaće sobe, dječje sobe koji je autentičan te sadrži sav namještaj i inventar iz vremena kada je živjela i pisala Ivana Brlić Mažuranić, u potkrovlju kuće nalazi se galerijski polivalentni prostor namijenjen književnoj umjetnosti, književnim večerima i kulturnim prezentacijama, i još mnogo drugih vizura i sadržaja. Više nego dovoljno da se građani odazovu pozivu  Gradske Turističke zajednice i sami uvjere obilaskom Kuće prostora Kuće Brlić uz vodstvo stručnog vodiča kustosa. 

IZ KATEGORIJE
Politika
Atletika

Uspješan vikend za atletičare Marsonije

Crna kronika
Policijsko izvješće

Najveća koncentracija alkohola iznosi 2,74 promila

Crna kronika
Prijetio policajcima

Opirao se uhićenju, policajci ga morali vezati

Crna kronika
Policijsko izvješće

Iz trgovina ukrao robu u vrijednosti 6000 kuna

Gospodarstvo
FOTO

Završio 25. Katarinski sajam