Vijesti

Župan proglasio stanje prirodne nepogode za pet općina u Brodsko-posavskoj županiji

Župan Brodsko-posavske županije Danijel Marušić donio je u ponedjeljak, 8. srpnja odluku o proglašenju stanja prirodne nepogode za područje općina Rešetari, Staro Petrovo Selo, Oriovac, Brodski Stupnik i Sibinj zbog ogromnih šteta koje je u ponedjeljak, 1. srpnja prouzročilo olujno nevrijeme praćeno  jakim udarima vjetra, snažnom tučom i ogromnom količinom oborina, na poljoprivrednim kulturama i višegodišnjim nasadima voćnjaka i vinograda a prema dojavama s terena, stradali su i krovovi kuća, automobili i druga imovina.

"Općine Rešetari, Staro Petrovo Selo, Oriovac i Brodski Stupnik, a potom i Opčina Sibinj, zatražile su proglašenje prirodne nepogode na poljoprivrednim usjevima, djetelinsko-travnim smjesama i višegodišnjim nasadima – voćnjacima i vinogradima te na stambenim i poslovnim objektima. Prema prijavama samih poljoprivrednika, kao i prvim procjenama njihovih povjerenstava za procjene štete, štete se u poljoprivredi procjenjuju od 50 – 100 postona poljoprivrednim usjevima proljetne sjetve, a na višegodišnjim nasadima i do 80 posto. Na temelju dostavljenih podataka s oštećenih područja Brodsko-posavske županije i podnesenih zahtjeva za proglašenjem, odlučio sam proglasiti stanje prirodne nepogode. Pozivam  sve oštećenike na dostavu prijava štete u svoju Općinu, u roku od osam dana od datuma proglašenja prirodne nepogode", rekao je župan Danijel Marušić. 
 
Štete se prijavljuju na propisanom obrascu PN, koji će biti dostupan kako u samim jedinicama lokalne samouprave, tako i na mrežnim stranicama Brodsko-posavske županije. Sukladno važećem Zakonu, općinska i gradska povjerenstva unijet će prve procjene u Registar šteta najkasnije u roku od 15 dana od dana donošenja Odluke o proglašenju prirodne nepogode, a konačnu procjenu štete po svakom pojedinom oštećeniku, općinsko povjerenstvo prijavljuje županijskom povjerenstvu u roku od 50 dana od dana donošenja Odluke o proglašenju prirodne nepogode putem Registra šteta.
 
Prijavljene konačne procjene štete Županijsko povjerenstvo Brodsko-posavske županije dostavit će Državnom povjerenstvu i nadležnom ministarstvu u roku od 60 dana od dana donošenja Odluke o proglašenju prirodne nepogode putem Registra šteta.
 
Župan je pozvao sve članove povjerenstava da u svojem radu postupaju savjesno i u skladu s odredbama važećeg Zakona.
 
Županovu Odluku o proglašenju prirodne nepogode možete vidjeti ovdje

Možda Vas zanima i ovo

Foto galerija