Vijesti

Župan Danijel Marušić i predsjednik skupštine Pero Ćosić na svečanom otvaranju Pelješkog mosta

Župan Danijel Marušić i predsjednik skupštine Pero Ćosić na svečanom otvaranju Pelješkog mosta

Foto galerija

 Svečanosti su, uz brojne građane nazočili i gotovo svi ministri u Vladi, brojni župani, saborski zastupnici, načelnici i gradonačelnici iz Dubrovačko-neretvanske županije, bivši visoki dužnosnici i političari te predstavnici gospodarske i akademske zajednice.

Pelješki most, jedan od najvećih projekata u EU-u i najveći u Hrvatskoj koji je financiran sredstvima Europske Unije, svečano je otvoren u utorak navečer, 26. srpnja 2022. godine, a redovan promet preko mosta koji povezuje jug Hrvatske s ostatkom države krenuo je u ponoć.

Ovo je povijesni trenutak kojem je nazočio i župan Danijel Marušić te zastupnik u Hrvatskom saboru i predsjednik Županijske skupštine Pero Ćosić. Za turizam cijeloga juga Dubrovačko-neretvanske županije ovo građevinsko remek-djelo predstavlja novu dimenziju kvalitete, za cijelu Hrvatsku bolju prometnu povezanost i integritet teritorija, a za svakog Hrvata ponos i simbol zajedništva. 

"Pelješki most ostat će trajna stečevina Vlada Republike Hrvatske u mandatu Andreja Plenkovića, ali i svih onih koji su sudjelovali i težili ka ostvarenju ovog cilja.   Ostvarenje sna o kojem su sanjale generacije Hrvata ne bi bilo moguće bez žrtve hrvatskih branitelja. I zato im posebno hvala", stoji u objavi Brodsko-posavske županije.

Cjelodnevni svečani program koji se odvijao s obje strane mosta, na odmorištima Brijesta i Komarna, završio je izvedbom "Himne slobodi" i velikim vatrometom, nakon čega je uslijedilo svečano otvaranje 2404 metara dugačkog mosta. Tijekom vatrometa mostom su prošla i dva automobila hrvatske proizvodnje - Nevera Mate Rimca i automobil koji "gradi" proslavljeni automobilistički as Niko Pulić, sve uz pucnjavu Dubrovačkih trombunjera i zvonjavu svih crkvenih zvona u Dubrovačkoj biskupiji.

Nazočnima na svečanosti otvorenja Pelješkog mosta, obratila se potpredsjednica Europske komisije Dubravka Šuica, video porukom kineski premijer Li Keqiang, župan Dubrovačko-neretvanske županije Nikola Dobroslavić, potpredsjednik Vlade i ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković, predsjednik Uprave Hrvatskih cesta Josip Škorić, predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković, predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković te predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović.

Možda Vas zanima i ovo

Foto galerija