Zove li se ova avenija "Šetalište braće Radić"?

Unatoč upozorenjima građani i dalje četverotračnu 'Svačićevu aveniju' prelaze gdje im odgovara i pritom riskiraju vlastiti život te ugrožavaju sigurnost u prometu.

Autor: Ivan Čalić | Datum objave: 15.01.2019


 Dosta se u zadnjih par mjeseci pisalo o prvoj brodskoj 'aveniji' koja i dalje nosi naziv 'Svačićava ulica'. Po otvaranju krajem 2018. te dolaskom božićnih praznika pokazali su se nedostaci koje su projektanti trebali predvidjeti i pronaći rješenje poput sužavanja prometnice iz jedne trake u drugu kod rotora na zapadnom kraju 'avenije'. Pokazalo se da ni Brođani ne znaju kako voziti u dvotračnom turbo rotoru kod Željezničkog kolodvora gdje se vozilo u krivom smjeru te presijecalo trake kako je kome volja. Vožnje u suprotnom smjeru bilo je i na samoj prometnici, vozači bi iz trgovačkih centara bez razmišljanja skrenuli lijevo u južnu traku kao i prije unatoč znakovima obveznog smjera. Za sada većih tragedija nije bilo, a nadamo se da ih i neće.

I dok su prethodni problemi manje učestali, svakodnevno smo svjedoci puno većeg. Prelaska četiri trake na mjestima koja nisu označena pješačkim prijelazom. Ponovo najčešće u blizini trgovačkih centara. I dok je Svačićeva izgubila dva pješačka prijelaza, ona kod autobusnog kolodvora te benzinske postaje, prelazi se i na mjestima koja nikada nisu imala pješačke prijelaze.

Tako nam dva primjera stižu od čitatelja koji pita "Zove li se ova avenija 'Šetalište braće Radić'?".

Prvi je između naselja Slavonija I i trgovačkog centra gdje nije nikada postojao pješački prijelaz, no to građene nikada nije spriječilo da si skrate put, bez obzira koliko riskirali vlastite živote. Jer upravo to rade riskiraju vlastiti život da bi si put skratili za 100-ak metara i računaju na vrlo oprezne vozače koji će ih na vrijeme uočiti i izbjeći. Javljeni slučaj je dvije starije osobe, no prelasci na ovim mjestu uključuju sve generacije.

Drugi slučaj je na mjestu prijašnjeg pješačkog prijelaza, a riječ je o majci koja s dvoje djece (jedno u kolicima) prelazi preko četiri trake i jednako toliko rubnika pritom riskirajući vlastiti život i život svoje djece, ponovo da bi se put skratio za 50-ak metara. 

Hoće li ovaj dobronamjeran članak potaknut javljanjem čitatelja pasti na plodno tlo, vidjet ćemo no ovi pješaci mogu biti zahvalni na savjesnim vozačima koji voze po ograničenju koje je i dalje 50 km/h. Postavlja se pitanje što će se dogoditi kada naiđe netko ne savjestan tko ograničenje višestruko krši. Nešto o čemu ovi pješaci ne razmišljaju, a trebali bi. Zbog vlastite sigurnosti.

foto: Dominik Cipar

Zadnje vijesti

Remi rukometašica Broda i Čakovca

Prometni policajci nastavljaju kontrolu prometa, najviše kazni za brzinu i alkohol...

Odjelu za patologiju i citologiju uređaj za izradu patohistoloških preparata

NAJČITANIJE DANAS

FOTO GALERIJA

Neponovljiva Jasna Zlokić na božićnom koncertu SBTV-a publiku vratila u neka sretna vremena

FOTO GALERIJA

Brođane na glavnom gradskom trgu zabavljale Slavonske lole

Vanna svojim vječnim hitovima zagrijala Advent iz davnina i rasplesla Brođane

Dodjelom godišnjih volonterskih nagrada obilježen Međunarodni dan osoba s invaliditetom

Advent iz davnina u Slavonskom Brodu čudesno je putovanje pričama Ivane Brlić-Mažuranić

"Želja nam je da u Slavonskom Brodu vino i vinska kultura ponovno zažive"