Završene 26. Sportske igre mladih

Ceremonijom na splitskoj Rivi završena 26. sezona Plazma Sportskih igara mladih

Autor: Brodportal | Datum objave: 21.08.2022
Završene 26. Sportske igre mladih


 Grad Split posljednjih mjesec dana živi u znaku sporta i Plazma Sportskih igara mladih. Nakon što je bio grad domaćin državne završnice, uslijedila je i međunarodna završnica ove manifestacije, koja je okupila više od 1000 sudionika iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Srbije.

Plazma Sportske igre mladih, najveća amaterska sportska manifestacija u Europi, međunarodnom završnicom održanom u razdoblju od 16. do 20. kolovoza, spustile su zastor na još jednu uspješnu sezonu. Nakon osam mjeseci sportskih i edukativno-zabavnih aktivnosti u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini i Srbiji, državni pobjednici u deset sportskih disciplina izborili su plasman na međunarodnu završnicu. Upravo je završnica u Splitu odlična prilika da se mališani upoznaju, druže, zabavljaju i na pravi način predstavljaju svoje države. Ovogodišnjom brojkom od oko 230.000 sudionika u tri države Plazma Sportske igre mladih oborile su svoj prošlogodišnji rekord. 

Nakon trodnevnih natjecanja u okviru međunarodne završnice, Igre su dobile regionalne pobjednike – osvajače medalja u: Coca-Cola Cupu u malom nogometu za dječake i djevojčice, Tommy turniru u malom nogometu za dječake 2011., HEP turniru u rukometu, Kinder Joy of moving turniru u košarci, Telemach turniru u graničaru i trčanju na 60 metara, Hrvatska pošta turniru u tenisu, kao i turnirima u odbojci, odbojci na pijesku, šahu i stolnom tenisu. 

Dvosatni program u petak na Rivi započeo je revijalnim natjecanjima u povlačenju konopca i na poligonu „Zero waste – Budi dio Igre – Čuvajmo naš planet“. Naime, već nekoliko godina unatrag, revijalno natjecanje država u povlačenju konopca izaziva mnogo smijeha i osigurava dobru zabavu, kako za one koji predstavljaju države, tako i za one koji navijaju za svoje kolege i goste. Nije mnogo drugačije bilo ni na poligonu „Zero waste – budi dio Igre – Čuvajmo naš planet“, kroz koji su djeca tijekom cijele ove sezone učila o važnosti recikliranja i zaštiti okoliša. Revijalnim natjecanjima mališanima su se pridružili i SIM maskota Viktor i Podravkin medvjedić Lino.

Regionalni predsjednik Plazma Sportskih igara mladih, Zdravko Marić u svom pozdravnom govoru istaknuo je kako je posebno ponosan na činjenicu da svake godine raste broj sudionika natjecanja u sve tri države.

- Najveći pozdrav i aplauz uvijek ide djeci, koja se svake godine prijavljuju u sve većem broju. Hvala vam što nam svima uvijek pokažete koliko možete, ne samo u natjecateljskom dijelu, već što svojim ponašanjem, poštivanjem jedni drugih i druženjem šaljete divnu poruku diljem regije. Zahvale svakako idu i svim našim sponzorima i partnerima, koji su godinama uz nas i čine sve da za sudionike, na svim razinama natjecanja  sve bude besplatno – rekao je Zdravko Marić.

Na oduševljenje svih mališana, pozdravne poruke putem video-linka poslali su i ambasadori Igara – proslavljeni sportaši iz regije: Luka Modrić, Nemanja Matić, Edin Džeko, Domagoj Duvnjak, Tomislav Zubčić i Benjamin Burić. Osim sportaša, sve mališane obradovalo je druženje i fotografiranje sa Viktorom.

Kako je sve počelo davne 1996. godine baš u Splitu, druženje sa predstavnicima vlasti Grada Splita i Splitsko – dalmatinske županije neizostavan je dio svake završnice Igara. Djecu i sve uzvanike pozdravio je gradonačelnik Splita, Ivica Puljak. 

- Nadam se da ste se svi lijepo zabavili u našem gradu i da ste osim sportskih natjecanja, sklopili i nova prijateljstva. Split i Hrvatska imaju mnoge sportaše i nadam se da u njima nalazite uzore, ne samo sportske, nego i ljudske. Još jednom se zahvaljujem i čestitam organizatorima, a svima vama želim da se u Splitu ugodno osjećate i da se opet vidimo sljedeće godine – poručio je prvi čovjek Splita. 

Okupljenima su se obratili i Ognian Zlatev, predstavnik Europske komisije u Republici Hrvatskoj, Tomislav Družak, državni tajnik u Ministarstvu turizma i sporta Republike Hrvatske, kao i Željko Jovanović, savjetnik za sport i izaslanik predsjednika Republike Hrvatske. Ovogodišnju sezonu Igara svojim obraćanjem zatvorila je potpredsjednica Vlade Republike Hrvatske, Anja Šimpraga, koja je sve prisutne pozdravila u osobno i u ime predsjednika Vlade Republike Hrvatske. 

- Čestitam vam na 26 godina upornosti, rada i svega ostalog što dobro radite u Splitu i u sve tri države. Vi ste zapravo najbolji ambasadori u promociji tolerancije i razumijevanja, vi gradite budućnost i vi ste najveća snaga našega društva – rekla je potpredsjednica Vlade.

Plamen Plazma Sportskih igara mladih prenošen je cijelu godinu kroz sve gradove i mjesta na kojima su se odvijala natjecanja diljem regije, a zajedničkim gašenjem na kraju ceremonije i spektakularni vatromet, ovogodišnja sezona Igara službeno je zatvorena. Nakon ceremonije zatvaranja sve okupljene mlade sportaše, goste i stanovnike Splita svojim hitovima i dobrom energijom razveselio je Luka Nižetić. 

Zadnje vijesti

Županija i HŽ-a sufinanciraju prijevoz studenata željeznicom

Svako deseto dijete u dobi od 15 do 17 godina bilo je žrtva elektroničkog nasilja

Projekt Kuće Brlić dobitnik nagrade „Simply the best“ za inovativnu realizaciju nove turističke atrakcije

FOTO GALERIJA

"Želja nam je da u Slavonskom Brodu vino i vinska kultura ponovno zažive"

Upaljena prva adventska svijeća, započeo program ovogodišnjeg Adventa iz davnina

FOTOGALERIJA - Tamburice, pjesma i dobra atmosfera za prvu Noć Brođana u Zagrebu!

Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama obilježen i u Slavonskom Brodu

25. Katarinski sajam Sadržajno bogat, raznovrstan, za svakog ponešto