Vijesti

Završen projekt "Nauči me vidjeti prave boje", nadmašeni ciljevi projekta

 Nakon tri godine provedbe, Centar za pružanje usluga u zajednici “Kuća sretnih ciglica”, završio je projekt pod nazivom “Nauči me vidjeti prave boje”

Osnažiti proces deinstitucionalizacije i prevenirati institucionalizaciju djece i mladih bez odgovarajuće roditeljske skrbi i djece s problemima u ponašanju. Upravo to bila je svrha projekta "Nauči me vidjeti prave boje" koji je od studenog 2018. godine provodio Centar za pružanje usluga u zajednici "Kuća sretnih ciglica". 

"Projekt je jako bitan jer korisnici kada budu smješteni u institucije budu jako stigmatizirani, ovako su uklopljeni u život zajednice i imaju jednaka prava kao i sva druga djeca koja odrastaju u obitelji. Nekada su bili u velikim zgradama, jako puno njih na jednom mjestu, sada oni koji ipak stanuju kod nas, su u stanovima i vode nekako prirodniji život", kaže Renata Puljko, ravnateljica Centra za pružanje usluga u zajednici "Kuća sretnih ciglica".

Cilj koji su si postavili, kako je istaknuto na završnoj konferenciji projekta, je i ostvaren i to kroz provedbu brojnih aktivnosti. Edukacije, supervizije, dva studijska putovanja u Berlin i Amsterdam, nabavka informatičke opreme, inventara, vozila, samo su mali dio priče.

"Uvele su se izvaninstitucionalne usluge za djecu bez odgovarajuće roditeljske skrbi, djecu s problemima u ponašanju, proširili smo rad 'Kuće sretnih ciglica na područje Nove Gradiške, proveli smo edukacijske aktivnosti za djelatnike 'Kuće sretnih ciglice' i djelatnike Centra za socijalnu skrb Slavonskog Broda gdje su oni oni pojačali svoje kapacitete za pružanje ovih usluga", objašnjava Tina Ribarić, voditeljica projekta.

Postignutim su, navode, itekako zadovoljni jer ostvarili su i više od onog što su planirali. 

"Nadmašili smo zadane pokazatelje, bio je cilj 86 djece s problemima u ponašanju i bez odgovarajuće roditeljske skrbi uključiti u projekt. A kroz projekt je uključeno čak 113 djece kroz različite usluge. Isto tako u edukaciji, u cilju koji se odnosi na jačanje kompetencija stručnih radnika obuhvaćeno je čak 24 djelatnika",  govori Puljko.

Projekt je bio namijenjen stručnjacima iz sustava socijalne skrbi, i naravno djeci i mladima kojima su na ovaj način, navode iz Kuće sretnih ciglica, osigurani još bolji uvjeti. 

"U prostore koji su namijenjeni djeci s poremećajima u ponašanju, nabavili smo vrtne alate kako bi uredi vrt i kako bi njima dali radno-okupacijske aktivnosti, nabavili smo fitnes opremu, bicikle i sportsku opremu", navodi Ribarić.

Koji je proveden zahvaljujući Europskim fondovima. 

"Projekt je u 100-postotnom iznosu financiran iz Europskog socijalnog fonda, vrijednost mu je nešto manja od 6 milijuna kuna, trajao je tri godine, a projekt završava 28. studenog ove godine", ističe Ribarić.

Na značaj korištenja europskih sredstava u ovakve i slične svrhe, podsjetio je i državni tajnik Dragan Jelić. 

"To je stvarno jako velika vrijednost, naročito za djecu i mlade bez roditeljske skrbi i za djecu s problemima u ponašanju. Bio sam u toj kući u Podvinju gdje su djeca izdvojena iz obitelji, lijep im je tamo, pričao sam s njima. Sve ovo što se broji u kunama je puno vrijednije kada se pretoči prema ljudima, prema djeci i mladima", rekao je Dragan Jelić, državni tajnik Ministarstva rada, mirovinskog sustava, mladih i socijalne politike.

Kako je na završnoj konferenciji istaknuto, ovaj projekt predstavlja značajan iskorak u zadovoljavanju potreba djece i ispunjavanju njihovih prava na život u zajednici. 

Možda Vas zanima i ovo

Foto galerija