Vijesti

Započelo dragovoljno vojno osposobljavanje 35. naraštaja ročnika i 13. naraštaja vrhunskih sportaša

Započelo dragovoljno vojno osposobljavanje 35. naraštaja ročnika i 13. naraštaja vrhunskih sportaša

 U Bojnoj za temeljnu vojnu obuku Središta za obuku pješaštva i oklopništva u vojarni  „123.brigade HV“ u Požegi je započelo dragovoljno vojno osposobljavanje 35. naraštaja ročnika i 13. naraštaja vrhunskih sportaša.

Temeljnoj vojnoj obuci pristupilo je ukupno 18 djevojaka i 98 mladića. Među njima je šest vrhunskih sportaša (pet djevojaka i jedan mladić): Nikolina Ćaćić (boks), Filip Jurišić (jedrenje), Iva Oberan (judo), Matea Parlov Koštro (atletika), Petrunjela Pavić (judo) i Ana Viktorija Puljiz (judo).

Naime, vrhunski sportaši nakon polaganja prisege, ostatak obuke provest će u matičnim klubovima.

Kandidatkinje i kandidati su nakon potpisivanja ugovora zadužili opremu te su raspoređeni u satnije u kojima će u narednim tjednima prolaziti obuku iz programskih područja rukovanja osobnim oružjem, kretanje, komuniciranje, zaštita, reakcije, vojna služba i psihološke pripreme ročnika.

Naime, cjelokupna obuka provodit će se u vojarni „123.brigade HV“ u Požegi te na vojnom vježbalištu „Glavica“ i strelištu „Novo Selo“.

Dragovoljni ročnici nakon završetka obuke bit će osposobljeni za dužnost strijelca te streljačke specijalnosti u rodu pješaštvo čime stječu jedan od propisanih uvjeta za profesionalnu vojnu karijeru, odnosno stječu mogućnost sudjelovanja u razvrstanoj pričuvi.

Podsjetimo, prijave za dragovoljno vojno osposobljavanje moguće su tijekom cijele godine. Informacije o programu dragovoljnog vojnog osposobljavanja dostupne su na službenoj stranici Ministarstva obrane na poveznici.

Možda Vas zanima i ovo

Foto galerija