Zaleđena Petnja – opasnost za izletnike

Društvene mreže protekloga vikenda preplavile fotografije sa zaleđenog jezera Petnja. Stručnjaci upozoravaju na opasnosti hodanja po ledu.

Autor: Brodportal | Datum objave: 02.02.2022


 Jezero Petnja godinama privlači brojne izletnike i zaljubljenike u prirodu. Kako ljeti, tako i zimi. Nakon uređenja šetnice posjetitelja je sve više. Mnogi nisu odoljeli zimskom ugođaju pa su se odlučili i na šetnju po zaleđenom jezeru.

Koliko je debeo led na Petnji, teško je procijeniti.

"Mislim da temperature nisu još dovoljno niske da se može stvoriti debeli dio leda", govori Karlo Olić, gorski spašavatelj HGSS-a.

Vjeruje se kako se na led može sigurno izići ako je njegova debljina 7 centimetara, no ona zajamčena je oko 10. Petnja je trenutno duboka 625 centimetara. Stručnjaci smatraju – previše da se stvori dovoljno debeo ledeni pokrivač siguran za hodanje. 

"Na akumulacijskom jezeru brane Petnja strogo je zabranjeno kupanje samim time i šetanje po zaleđenoj površini. Zbog niskih temperatura stvorio se ledeni pokrivač na jezeru, međutim nepoznata je debljina njega i sama njegova čvrstoća, time može doći do pucanja i do propadanja kroz zaleđenu površinu", kaže Matija Miletić iz ispostave Hrvatskih voda u Slavonskom Brodu.

"Može se dogoditi u tom trenutku da osoba propadne s obzirom da na sebi ima  više slojeva odjeće što je čini i težom. U takvim trenutcima osoba doživljava šok i teško da će naći rupu u koju je propala”, dodaje Olić.

Tada joj u pomoć priskaču i druge osobe koje time i sebe dovode u opasnost. Za bilo kakve intervencije spremni su i obučeni u Gorskoj službi spašavanja. 

"Radimo vježbe za spašavanje iz leda, ovdje smo 2020 imali međunarodnu vježbu sa kolegama iz Banja Luke na Strmcu kod Nove Gradiške u svrhu ponavljanja tehnika izvlačenja osoba iz leda", dodaje Olić.

Nasreću, kaže, nisu je još primijenili u praksi. Iako su na Petnji u posljednje vrijeme na domaćem terenu.

“Prošla godina je bila dosta aktivna što se tiče Petnje, dosta često na Petnji imamo potrage za nestalim osobama, odnosno zalutalima koji prave krugove oko Petnje te se izgube”, kaže Olić.

A da se ne bi izgubile na tek nekoliko stupnjeva u hladnoj vodi, na rizike upozoravaju i u Hrvatskim vodama. Ovaj prostor redovito održavaju pa su im poznate sve potencijalne zamke za izletnike.

“Prošlih godina je opasnost šetanja po zaleđenoj površini bila značajno veća iz razloga što smo u zimskom periodu ispuštali vodu iz jezera, samim time pripremali prostor za akumulaciju vode koja će doći u proljetnom vremenu. Onda se znalo dogoditi da se spusti nivo vode ispod zaleđene površine te da se stvori zrakoprazan prostor između leda i površine što oslabljuje površinu", zaključuje Miletić.

Ove godine stanje je za posjetitelje ipak sigurnije. No svejedno se pozivaju na oprez i šetnju uređenim stazama. 

Zadnje vijesti

Svako deseto dijete u dobi od 15 do 17 godina bilo je žrtva elektroničkog nasilja

Projekt Kuće Brlić dobitnik nagrade „Simply the best“ za inovativnu realizaciju nove turističke atrakcije

Pod utjecajem droge upravljao vozilom

FOTO GALERIJA

"Želja nam je da u Slavonskom Brodu vino i vinska kultura ponovno zažive"

Upaljena prva adventska svijeća, započeo program ovogodišnjeg Adventa iz davnina

FOTOGALERIJA - Tamburice, pjesma i dobra atmosfera za prvu Noć Brođana u Zagrebu!

Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama obilježen i u Slavonskom Brodu

25. Katarinski sajam Sadržajno bogat, raznovrstan, za svakog ponešto